良心AA 您問我答 40

1001 回覆
10 Like 10 Dislike
中小型銀行調低H按封頂息 惹金管局關注 據報已急撤

原文網址: 中小型銀行調低H按封頂息 惹金管局關注 據報已急撤 | 香港01 https://www.hk01.com/article/840191?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

供供
買點係可以對住個名打飛機
本周初大型銀行渣打率先再加H按封頂息及P按息至3.375厘,但中小型銀行工銀亞洲及集友卻逆市下調H按封頂息至2.875厘。對於兩行的逆市減按息行動,據《頭條日報》引述市場消息指,此舉已惹來金管局關注,工銀亞洲及集友迅速回應將H按封頂息還原至3.125厘

生意難做
如果你想住得靜小小,遠離小小市中心
預左出入會渣車
可以考慮佢

佢車位尚算配得足
想搶生意都逼死
生活圈麻麻地? 大把醫生教授住寶翠園
未計仲有中環班金融佬
如果只係借300 萬以下有分別嗎
真係要問銀行/按揭轉介
始終我唔係專業
樓價未有止跌迹象,再有投資者為免夜長夢多止蝕離場。中原黃仕斌表示,將軍澳日出康城晉海3A座低層D室,實用面積約474方呎,兩房間隔享園景,原以900萬元放售,最後大減193萬元,以707萬元易手,呎價約14,916元。
據悉,原業主於2019年4月以約826.3萬元入市,持貨至今帳面虧損約119.3萬元,單位貶值約14.4%。

康城爆完再爆, 兩房只係707萬
呢三年買既真係做左condom
你講得啱
調景嶺維景2房點睇?
將中465正d
將中睇過465係唔錯,好實用,不過望內園好似感覺比較迫
維景大部份則好過將中465少少 明廁同廚房大d
景 望山or望tko都開揚過將中內園
本身都睇啱將中465,但睇過維景又覺得環境唔錯,但要抬多40萬先夠
維景2房開積相對會再大D
你唔係買到16 17座果D,基本上景觀唔會太差
個人覺得2期個距離尚可接受

如果要入到1期,我個人就不了

同埋你自己睇下樓下個商場配套你接唔接受到囉
一定無將軍澳咁好架啦

不過調景嶺有樣好,就係一定架架地鐵都會到
去到將軍澳打後嘅,成日會有出現D班次要等多架
樓主點睇油塘新盤?
唔想買入將軍澳,又想響有限budget內住新樓嘅人可以考慮
8M幾起有大2房,唔洗住得太屈就
老實講個盤唔算特別優質架啦,地點同kokohill有得揮
不過睇在個價錢份上忍佢咁解
調景嶺有樣唔好
就係冇雞蛋仔食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞