良心AA 您問我答 40

1001 回覆
10 Like 10 Dislike
呢期幾個一手盤都係有頭圍無尾陣
連方賣得7件
One inno 走左11件

可能消息好少少嘅係
澐澋仲搵到幾個有錢佬接貨
睇下利南道又會走幾多件

跟住silicon hill應該差唔多開賣
睇下新鴻基光環仲有無用啦

二手方面
呢段時間明顯多左人出黎睇樓
可能會有部分人忍唔住出手

都係果句
見有筍盤先考慮出手
宜家呢個市未有必要市價買/追價買

個市未好到呢個程度

上個Post有野答漏可以響度問返
多謝大家一直以黎支持同信任
襯新Post,繼續幫細葉榕引流
細葉榕係一個專門幫助香港受逼害人士嘅人道援助慈善信託
宜家佢地不斷都有接收到唔同人士嘅援助申請
響香港日益受壓嘅環境下,好感激仍然有人為左佢地挺身而出,但佢地最近嘅接收捐款數目有所減少,所以每月持續赤字

我深信各位入得黎問買樓諮詢嘅,經濟條件唔會太差
希望你地都可以支持下佢地

如果您有買樓需要,而搵我幫手,首先我好多謝您
如果您本身已經有相熟Agent,想搵多個行內人士拎下意見
我都非常樂意解答您地嘅問題

假如我俾嘅意見有幫到你地,都希望你地將呢份謝意轉化為行動,支持下細葉榕
多多益善,少少無拘

https://instagram.com/banyantreeaid?igshid=YmMyMTA2M2Y=

呢一段將會成為日後每個Post嘅恒常開場
希望每個人,包括我自己,都會努力行多一步
做自己力所能及嘅事

樓主點睇寶星中心?
留名
葵半山
邊個買左,邊個就係人生贏家
從此名垂千古,得到世人傳頌
踏上人生高峰

例如 IT9
上個post講兩房
無小朋友自住其實兩房足夠 但近年新樓無哂大開積嘅兩房户
宜家320呎都間到兩房
五百幾已經三房套
除非自己三改二
過咗咁多年,算啦
yes,500sq左右兩房兩個人住好夠用。
細房擺衫同雜物。
但如果有一個小朋友,就要2房半,預間半房俾工人
濕地公園盤,六百幾仲有埋工人套房…. 睇左個則都覺得顛
咖哩幾個山系既出品
白石角朗濤
LP 10 有好似有一款六百幾呎兩房套加儲物室
仲有問題係唔實用
又一居5百幾三房對比新樓同類盤 廳房全部細一級以上
所以就係咁睇3房 睡房 工作房 multi-purpose room

但係呢種間法唔係舊樓先咁玩咩
500幾呎三房套就新都城 再細既又一城280呎間兩房
10幾年既將中四小龍都唔再咁間
新樓要三房套都要680呎以上
無700呎都唔洗諗明廁梗廚
最大700兩房半
好撚躁

前兩日放盤簽咗老臨
個價都幾失望
之前紅色AA話有實客有性趣,喺度問長問短
我問紅色AA個客叫緊咩價,佢死都唔講
之後藍色AA俾埋票,出個閪價,還咗一口價,叫做加咗少少,廢時煩落去就簽啦
臨簽之前再問多次紅色,已經同佢講另一邊個客有票,都係死唔撚答,結果咪簽咗藍色

屌佢老母紅色兩日後打嚟仲同我講緊個客要check mortgage嘢,我話我簽咗臨約啦
佢先同我講個價可以高d

都唔知係咪有心做
9成無客9up
應該有嘅
佢諗住打去果邊傾高幾十萬,叫我撻訂
唔知點解 對整個康城嘅盤都無乜好印象
反而將軍澳近海皮果啲就幾好

近年仲有個問題 車位比例過低 最小大3房 4房户全部要有車位先
高幾多先?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞