良心AA 您問我答 40

1001 回覆
10 Like 10 Dislike
睇盤

通常抽前要預首期10%+ 印花稅+律師費

到收樓前一至兩個月做按揭 比尾數 + 尾數律師樓 +幾個月管理費
樓主點睇杏花村,我覺得太自成一角,同埋始終開始舊,但屋企人好似幾中意,反而我prefer將軍澳個邊啲樓多啲,價錢好似差唔多,不過好似新啲。
https://starpagency.com/2020/05/18/%E6%8C%89%E6%8F%AD%E6%88%90%E6%95%B8%E6%96%B0%E5%88%B6%E4%B8%8B-%E6%93%94%E4%BF%9D%E4%BA%BA%E5%9B%9B%E5%A4%A7%E8%80%83%E6%85%AE/

首先,若幫家人擔保物業按揭,這筆供款會計算在供款與入息比率(Debt Servicing Ratio, DSR),即等同借了該單位整筆按揭一樣。

第二,若擔保人新買物業不申請按揭保險,基於有擔保個案在身,按揭成數需要下調一成,譬如購買1,000萬元物業,原本借到五成按揭,現在最多只能借四成。

第三,正常沒有擔保或按揭在身的申請人,供款與入息比率要求及息率加3%的壓力測試下,每月供款不得超過月入分別50%及60%。

惟若有擔保在身,兩項要求都會收緊一成,分別為40%及50%,較正常情況借少約17%。

第四,去年放寬按揭保險制度時,同時放寬「超逾原本按揭成數兩成的個案,供款與入息比率及壓力測試都需要額外扣減5%」的規定,但這豁免只限於沒有其他擔保或按揭的申請人。

如果有擔保在身,當申請超過原本按揭成數兩成的個案,每月供款便不得超過月入分別35%及45%,等於較正常情况下借少約25%。

簡單啲講,你應該借唔到錢上會,除非你甩到擔保人身份
算貴左少少
2017年價平圴係14k 一尺
我自己好多客都係話佢太邊皮,接受唔到個地點
佢地睇港島東最多只接受到西灣河

通常都係咁架啦
老一輩較中意舊小小藍籌屋苑
新一輩中意相對新D發展區,成區俾人感覺Young D
其實個d聯席營銷董事 個級數係幾大?

分行主管= 分行經理?
出年港島區電費加三成
點算
最新應該有單5座中層D,望外面開揚景
果間成左509
開少D冷氣
穿硬600
搵AA開佢540試吓
得咪買,唔得咪等下

12月又會再加息
小心壓力測試
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞