良心AA 您問我答 40

1001 回覆
10 Like 10 Dislike
新手上路請教一下
請問如果80萬本 月入38k 做緊擔保人一個月一萬 按揭係咪就係計我28K 知唔知學生債務1-2k計唔計 買樓係咪大概只可以買4百萬樓下? 係咪二手只要樓齡唔太舊嘅都可以做到咁樣大概8 成5按揭?你會點建議?
我諗緊就算我儲多一陣,下年都係儲到90萬左右可能下年買都冇咩分別?唔該哂
咪又係差幾年
麗城 35
豐景 32
如果做緊人地擔保人,你預左搞唔到按揭喎
因為當你係擔保人,變相係攬左條債響身
你嘅貸款力唔係1+1=2,會大大降低左
供剩20萬ge車係咪都唔得
好似話按揭自動減一成
9成變8成,8成變7成

但詳細都係問返銀行好d
Yes 通常我都建議你如果買樓兼買車嘅人
先搞掂樓之後先處理買車
一有債務響身,要再申請按揭就麻煩好多
上左岸先p loan啦
樓主,粉嶺400到400中有咩選擇,花都廣場呢d都跌到400頭,宜家揸緊兩球,有d想入手,定會再跌多浸
當樓主黃大仙咩 自行判斷啦 邊有人有水晶球知幾時升跌
買股票都唔會走去問完股評人先買啦
tthank you
thank you
意思即係借唔足嘅話,借私人貸款?
宜家呢個budget,可能都係花都 碧湖呢D架啦
升跌我就唔敢講實,你問我,我都係得個估字
但響已知數據同基本面情況下,我自己覺得未到急住追上車嘅程度
有劈價盤,你覺得有吸引力
而你又負擔得到,你咪自己決定出唔出手囉

只可以講你宜家買,已經平過呢幾年內買嘅人
(呢個係Fact唔怕講,但呢句其實同”阿媽係女人”一樣,都係廢話黎
P loan唔可以用嚟做首期
清哂身上既數先再申請按揭
冷靜
樓主太古有咩好食
師父飯堂岩食嗎?
經過太古可以搵我,請你食餐便飯
唔該樓主
如果本身有按揭係身你又想借6成以上, 供款佔入息得返35%, 壓測(+2%)得返45%
假設你想供果層樓月供20K, 咁你同其他借款人/擔保人總月入要(20K+10K)/35% = 85.7k (未知你實際層樓幾錢, 唔識計你壓測, 不過而家壓測+2%咁少應該同壓測前分別不大)
有錯請指教
https://www.wuchatprop.com.hk/%E6%8C%89%E6%8F%AD%E6%93%94%E4%BF%9D%E4%BA%BA/

如擔保人已有按揭貸款:
最高按揭成數: 50% (不申請按保),如申請按保,最高可承造90%按揭,但保費會更高
供款佔入息比率不得多於40%,如申請按保,比率要額外多扣5%
壓力測試下,供款佔入息不得多於50%,如申請按保,比率要額外多扣5%
新手一問,如果有新盤推出,而佢又係樓花
如果咁啱好彩抽中,可以買到,到時要比幾多錢出嚟?
係咪收樓比哂首期同搞按揭?
想知道個次序同資金
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞