Sony Xperia 討論區 (139) - 繼續冇新機出 所以買返舊機

1001 回覆
10 Like 4 Dislike
Z ultra 仲正
往事只能回味
出 2023 復刻版我即刻買
FF最美
lm
差啲搵唔到新post
留名
幾時出新機呀
我等左9年了

完啦Z ULTRA
睇嚟罪大多咗樣認唔到SD卡依個問題定一直都有?
我星期日部機過熱,直接熄咗我game,之後我隔咗一陣等部機涼返重開機,就話我張SD卡損毀用唔到,插落電腦都係話要格式化先。

最後格式化完冇哂啲歌,但張卡係完全正常冇問題即刻想轉會
多數大廠SD卡最高工作溫度都係85度 理論上手機就燒唔到85度既 但長期係高溫環境工作都會大大加快佢收皮 成日打機既部機長期keep住50度左右都唔出奇
只可以講唔算完全關罪大事但隻鑊都有佢份
但其實我唔算長期高溫,印象中都冇幾多次係高溫到佢直接降頻+熄game,其實我當時feel到部機熱得唔正常都熄game唔玩
等佢熄game其實已經好鳩熱
Xperia 5iv 殼開始送哂
整好平,等幾日啫
國師lm
help! 有冇巴絲知道個 Media 係咩料。。。點解佔咁多位???我部 Xperia 5 iii 啱啱先開始用,喺舊機copy晒啲相呀片呀之類

41.5GB差唔多係剛好等於我啲片+相+其它file加埋所佔嘅空間。。。即係已使用空間無端端多咗一倍。。。好伏喎。。。
https://sumahodigest.com/?p=14000

5 IV 評分比1 IV高好L多
唔明巴打意思 係指舊機copy入嚟果時所有相 片 file全部double咗?

不如巴打貼儲存空間睇下會易明啲
1IV相機spec好似比5IV更好 但反而相機評分5贏1成條街
影影下就過熱比你影到透視都無用
即係我啲image+video+document佔嘅空間差唔多係40GB, 然後system app入面個 Media 咁啱有41.5GB, 無端端將佔用空間double咗,但呢個係system app我完全唔可以clear storage或clear cache,要硬食
你睇下儲存空間度有無double咗先
有可能係佢將你所有野歸類咗做media集中顯示 但其實手機入面唔係真係有個app叫media有40Gb大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞