[抑鬱/焦慮/躁鬱/思覺失調/其他]情緒病圍爐區(14)

1001 回覆
25 Like 6 Dislike
嚴重抑鬱病人可以catatonic
見過有病人完全唔食飯入咗廠
琴日陪爸爸覆診 1月尾佢照咗大腸鏡 發現有一粒1.5cm嘅瘜肉同埋幾粒細瘜肉 細瘜肉切咗,化驗係良性,但大嗰粒當時未能即時切除

琴日醫生建議再照多次大腸鏡,排到2/8先有得做
因為爸爸間歇性腹痛 做過胃鏡、超聲波都未搵到原因
醫生建議照CT 因為公立實在排太耐 所以琴日幫爸爸預私家中心照CT

照顧屋企兩老,陪佢哋覆診其實都身心疲累
自己嘅情緒狀態都起起伏伏 有時又會情緒突襲
同時間有時會唔想食藥、覆診、見醫生、見表達藝術治療(雖然知道醫生同治療師都好有心)
好想放底屋企人 跨過欄杆跳落去一了百了
係咪真係有病就咪拍拖累人
辛苦曬雙重夾擊一定澤到你好辛苦 抖唔到氣 唔係好識點安慰人 但係由字上面已經feel到你有盡力過 已經好足夠喇 其他野冇辦法既都唔係你問題 始終都要比自己抖下氣
[抑鬱/焦慮/躁鬱/思覺失調/其他]情緒病圍爐區(15)
https://lih.kg/3306434
開定先就快爆po
畫畫幫你唔到咩
多謝巴打你覆我有人聽下我講都好夠
最近身心嘅攰 唔係瞓一覺就無事
我今日返工返返下 個腦剩係想跳樓或跳路軌自殺
一次又一次咗頂住 都真係攰同好絕望乏力
27/2先覆診 但又唔想同診所姑娘講提早覆診
雖然醫生有心同我傾 但我覺得自己所謂嘅努力都依然會情緒反覆
覺得成個人格都好有問題
註定會病咁
又好固執
認真咩 你試過?
公家咁關心你咩。我想踢我屋企人去公家,但佢唔肯
冇靈感畫
顧得掂自己先 我都a0 但一年煩一樣病 得閒死唔得閒病 呢個結果好合理
Thank you so much!!!
差啲唔記得開新po
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞