[抑鬱/焦慮/躁鬱/思覺失調/其他]情緒病圍爐區(14)

1001 回覆
25 Like 6 Dislike
一瞓醒就想自殺,每日焗住唔知為咗乜嘢生活,想快啲有勇氣跳。。。
到底人生有咩意義?每日都係度行屍走肉
明明一切都很好,我可以handle到生活中嘅事
但就係搵唔到生存嘅意義
same
其實我自己都唔知做人為乜, 不過我會選擇乜都唔想, 只做好眼前嘅事, 返工就做好自己份內事, 做家務就想做邊樣就邊樣但做好佢, 唔好迫自己, 慢慢嚟.
思覺失調復發,早兩日係時事台暴走咗依家有少少後悔
睇你自己點解想搵人生意義
另一角度諗人生意義係咪必需呢
其實搵唔到咪算
每日睇下花望下海看看天空都可以架
咁你復發都唔想嘅, 不過你有無依時食藥?
有呀,但遇到呢啲事都會黐埋舊時嘅事一齊諗
咁你而家覺得點? 有無打算盡快聯絡返醫生講返你現時個情況?
已經安排儘快覆診,不過都要十號
連登時事台出POST就得,大把同路人
食藥又會鈍左變蠢
同阿媽嘈左好多次食唔食藥
點算
去習慣同接受現在的你
繼續食藥
唔想再繼續堅持落去
人哋去玩我就用哂啲時間黎讀
次次考試前緊張到肚痛
考完又驚錯 肥佬 好想嘔
近排搵grad job搵到好抑壓,都明人比人比死人。無工揀個時又好焦慮,有工可以揀個時又怕揀錯工。依個人生階段真係好多野要諗又好難可以諗通,每日就係係依個循環嗰度諗黎諗去⋯
我明依啲野係必經嘅階段,但有冇方法比我無咁焦慮⋯
近排搵grad job搵到好抑壓,都明人比人比死人。無工揀個時又好焦慮,有工可以揀個時又怕揀錯工。依個人生階段真係好多野要諗又好難可以諗通,每日就係係依個循環嗰度諗黎諗去⋯
我明依啲野係必經嘅階段,但有冇方法比我無咁焦慮⋯

重要等多一個星期, 有無同醫生講你嘅情況, 覆診之前有啲咩可以做住先?
冇呀,都係家庭醫生拎多粒安眠藥頂住先,我睇公立未有得直接聯絡醫生住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞