[抑鬱/焦慮/躁鬱/思覺失調/其他]情緒病圍爐區(14)

1001 回覆
25 Like 6 Dislike
減藥急唔黎架 而且你覺得自己好返好多 因為d藥物幫緊你控制 人人情況唔同 有人食十幾年 都有人食兩年 唔需要拎人哋做參考 唔係話要一世食藥 但真係同醫生商量係最好
其實你可以叫你私家醫生寫轉介信俾你排政府
到時排到你 你可以係政府覆診拎藥
但繼續面診見你私家醫生 咁你就可以慳好多藥費
因為其實d藥先最貴
如果你覺得政府個醫生follow得ok 你到時直頭可以唔睇私家個個 但要記住政府醫生會轉黎轉去
同埋就算有轉介信 排期始終都係要時間 都要耐心等 但我覺得照排左先啦 因為你唔會預計到自己要覆診到幾時 真係無人知
唔好因為想慳錢而自己減藥 會得不償失
如果經濟真係好大困難 同你醫生傾下 睇下肯唔肯俾discount 有d醫生好好 會俾折
再唔係問下人有冇其他相熟又收費無你依家咁貴嘅私家醫生介紹
同埋你都話自己有好轉 即係某程度都代表d藥係夾到你 當d藥開始幫緊你嘅時候 你自己走去減藥 萬一情況反彈 到時就係我所講嘅得不償失

有情緒病嘅人 manage好睡眠真係好緊要
一訓得唔好 就會好emotional 又會多樣失眠帶黎嘅壓力
而你自己減藥之後 已經又作嘔又訓唔到
咁其實都好影響自己狀態啦

當然我相信你有好轉 唔係完全單單因為d藥 自己嘅力量都好重要 所以你都好叻架啦 但係藥物都真係助我地一臂之力 慢慢黎呀 每個人都有自己步伐
關於唔想政府有自己record依樣野 有冇同自己醫生傾過?佢應該會話到俾你知係唔係真係會對你擔心嘅個樣野有影響 有時可能只係自己擔心 但其實真實情況係無影響

肥左十幾磅但係食量同以前一樣?
我都有屋企人係肥左好多 但醫生都係話唔關藥事
我自己食個兩種 就真係冇致肥 反而係自己太為食所以先肥
下!私家醫生睇你三分鐘?!
精神科醫生?
我個個 睇左兩年 兩年以黎由初頭一個鐘至個半鐘 到後期我穩定 佢都會好仔細同我傾至少半個鐘 主動問我好多野
當然每個醫生按時間收費方法都可能唔同
但睇得私家俾咁貴錢 其中一樣都因為想私家醫生可以細心d聽下自己情況 如果每次入去三分鐘就走 咁真係同睇政府無分別
同埋我後期穩定左 我每次係拎2個月至3個月藥 咁就唔洗個個月俾診金
你唔介意嘅話 可以留tg傾下呀
我都有少少咁諗 但人人情況唔同嘅 或者佢有特別原因
其實所謂嘅政府record跟一世 咁病歷就緊係跟 但問題係實際上有咩影響?除左你話要考公務員 其他私人工都無可能查你病歷 而且情緒病今時今日真係好common 無乜大不了 我自己個醫生都唔會話唔建議睇政府
可唔可以介紹個醫生
思覺要服藥
好驚返工俾人睇到自己郁來郁去,明明食藥開始冇咁情況,係食咗三個星期先有呢啲情況。我應該點做?
思覺好似關好多野事
係咪是但中一樣野都要食藥呀?
有冇gp 可以入
*group
留名
食左三年lexapro, 上年轉左brintellex
thanks
呢個情況係我食咗思覺嘅藥之後先有
食解藥會唔會有其他副作用...?
咁你轉咗做咩藥呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞