[抑鬱/焦慮/躁鬱/思覺失調/其他]情緒病圍爐區(14)

1001 回覆
25 Like 6 Dislike
唔好意思 我既同理心被唔同自稱「抑鬱」既人消耗哂

唔係話要歧視你哋
係你哋喺度老鳳要人包容
安穩返工都唔得
唯一嘅方法就係大家都做痴線佬
講到咁唔抵得
咁你咪去精神科睇埋一份囉 任睇架喎
最近我就喺度諗用啲咩牌子,先至可以令人睇唔出自己有精神病。

點解我要咁做呢?
雖然我讀書都有一兩個friend,但因為我覺得有某啲同學好似睇我唔起,仲話俾老師聽我有精神病。同事方面都冇咩事,大家都合作愉快,相處和睦。

利申:小弟都有思覺失調,仲keep住定期睇醫生食咗兩年藥💊
牌子?
即係用咩牌子既產品,例如:用iPhone
覺得西醫只係㩒住你嘅病
冇真正醫好
會唔會你表現出嚟嘅行為重要過你用咩牌子嘅嘢? 你提過定期食咗兩年藥, 重有出現咩症狀?
咁其實聽唔到幻聽都經已好好, 起碼唔駛比啲聲音煩住你, 另外試吓睇心理醫生, 可能幫到你解決到心裡面成日出現到嘅問題.
你試吓搵返你屋企附近嘅精神健康綜合社區中心, 睇吓嗰度啲社工比到你意見.

如果你懷疑自己有思覺失調, 可以聯絡思覺失調服務計劃 (EASY), http://ipep.hk/tc/community_resources/E-A-S-Y 希望可以幫到你.
有冇人又係一緊張 身體就出現唔舒服
次次都有新花款 之前頭暈好完 今年就到腸胃
真係搞唔掂 好灰
兩個月應該比較難排到政府, 而且食藥最少要六至八個星期先有效, 期間醫生又可能要幫你調較藥物, 不過你照揾私家醫生睇咗先, 然後去先前講嘅社福機構問佢哋有咩可以幫到你同照排政府.
諗用乜牌子似焦慮多啲
一言一行好似重要過你用咩牌子喎 就算著名牌一樣都可以有精神病㗎
好少壓力已經唔係幾承受到 唔知天生定有病之後先咁
一樣
一樣 抗壓能力好抵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞