[抑鬱/焦慮/躁鬱/思覺失調/其他]情緒病圍爐區(14)

1001 回覆
25 Like 6 Dislike
你試吓搵返你屋企附近嘅精神健康綜合社區中心, 睇吓嗰度啲社工比到咩意見你.

另外你都可以試吓網上搵人傾計, 例如呢個夜貓 Online 可以用電腦或者手機同佢哋嘅社工傾. https://nitecat.bgca.org.hk/
不如試吓做運動或者靜觀? 例如有個 App 叫 Newlife 330, 有一啲靜觀練習比你跟住去做, 試下可唔可以靜落嚟?

https://newlife330.hk/?section=7
可能只係一時想唔開遮, 不過如果你自己發覺處理唔到, 試吓打去香港撒瑪利亞防止自殺會同佢哋傾吓: 23892222, 有 24 小時熱線服務. 因為你提到懷疑自己有病, 建議你搵埋你屋企附近嘅精神健康綜合社區中心, 睇吓嗰度啲社工比到咩意見你.
覺得自己好廢。好想跳落去一了百了。每一日生存都好辛苦,覺得自己永遠都唔會好返
想入
如果你覺得自己好廢, 即係想自己有進步, 試吓每日設定一啲比較完成嘅任務比自己, 例如做家務, 落街散步做運動或者垃圾分類都可以, 做得愈多愈有滿足感, 你就會覺得自己唔係一無事處.
心理學家係乜
點解唔直接搵精神科
好撚想死
睇緊普通科診所醫生(有精神科文憑)開左啲fluoxetine比我食,感覺好似幾有效。

如果想轉政府專科睇係咪叫依家睇開果個醫生寫張轉介信,自己再去政府精神專科門診登記排期?
只想一覺瞓天光
有抑鬱症既各位點面對另一半
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞