[抑鬱/焦慮/躁鬱/思覺失調/其他]情緒病圍爐區(14)

1001 回覆
25 Like 6 Dislike
留名
我冇肺病,但就係有焦慮症,呼吸有時會好淺好短,唔知係咪搞到橫膈膜都緊埋,個肺好似膨脹得唔夠多咁,可惜本人膝關節唔太理想,跑得耐會痛,本來想做啲帶氧運動令個呼吸深度改善,宜家主要做啲肌肉鍛鍊嘅運動

到底有冇方法改善呼吸
試吓做靜觀, 例如有個 App 叫 Newlife 330, 有一啲靜觀練習比你跟住去做, 睇下幫唔幫到你? https://newlife330.hk/?section=7 如果你有 Netflix, 嗰度都有套叫 Headspace 冥想指南, 都係講靜觀, 有興趣都可以睇吓.
心理輔導我唔太清楚, 但如果你只係想搵人呻下, 唔介意只係用文字傾, 你可以試吓 Open 噏, 呢個服務免費嘅.

「Open噏」得到香港賽馬會慈善信託基金支持及捐助, 一個專為年青人而開拓的網上輔導平台,透過社交媒體和不同訊息工具,與年青人溝通,陪伴他們一起面對來自學業、家庭、朋輩相處、工作等引致的情緒困擾。我們鼓勵年青人打開心扉, 與我們傾訴。

「Open噏」全天候24小時提供服務,只要你想傾訴,隨時隨地都能聯絡我們。你可透過手機或電腦, 在WhatsApp、Facebook Messenger、手機短訊以及我們官方網站聯繫我們。

https://www.openup.hk/about-us.htm?lang=zh-Hant
最近減緊藥,但同一時間一直見開嘅counsellor 唔做,最近2個星期嘅狀態奇差,日日都忍唔住瘋狂喊咁,可以點搞…?
會唔會係減藥引起? 不如同醫生講返個情況?
都想,咁掂早2日確診咗,冇得搵醫生住
抑鬱發作真係好難頂
成個禮拜成個人咩感覺都無晒 好想快啲去死
想係咁聽人講野 唔比自己諗野
抑鬱發作想同人傾下
https://t.me/restlessnesssss
每一日都行屍酒肉咁過生活…究竟要折磨我到幾時
Exactly同你一樣!!
個腦成日淨係諗住返工 做乜都無動力
連出街去夜少少都唔敢 驚唔夠精神返工
靈魂賣咗俾份工咁
又係一晚醒4 5次
睇咗醫生話我有焦慮症
開咗啲精神科藥物俾我 但我未敢食住
想靠意志捱多陣
因為決定咗做埋今年就辭職抖下
返份閪工 一直咁落去唔係辦法
焦慮性失眠好撚慘10年了食藥都冇咩改善驚自己瞓唔到冇精神做嘢,搞到好多重要日子都放飛機/做得差我只係想瞓個好覺姐好想死撚咗佢
睇公立
好辛苦
好想停藥
食藥食到好吽
返咗學兩個月 一開始就已經覺得自己跟唔上
雖然身邊都有好多friend讀同一科
但係唔知發生咩事 成個人越嚟越燥
上完堂成個人都好depress
甚至有幾次自己匿埋喺屋企間房到喊
都唔知自己想點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞