[抑鬱/焦慮/躁鬱/思覺失調/其他]情緒病圍爐區(14)

1001 回覆
25 Like 6 Dislike
轉咗新工之後好想逃避 大壓力
我都係

一星期7日 得星期五晚短暫會放鬆到
到星期六就會諗 後日就係星期一 好不安

星期六 好想行山 踩單車 行街 但係每次都冇做到 因為好驚做完會搞到星期一好攰

就算成功做到運動 做完個下都會諗 唉又要返工

係屋企睇YouTube 揀片揀左個幾鐘都未揀到 一路揀就會覺得 好多片都想睇 但係時間有限 好驚揀錯片 浪費左時間

到星期日起身 已經處於勁不安既狀態 我有嘗試同自己講 聽日先係星期一 依家24小時都係屬於我自己 初初用呢個方法都可以 但呢排已經唔得

唔飲酒根本訓唔著 一晚醒4 5次 飲完酒第二朝就遊魂

有時一諗到咁 就想死左佢 但又冇勇氣

到底我有冇病
如果你驚好攰, 可以試吓只係落公園散吓步同坐低曬太陽, 睇吓其他人同風景, 唔駛成日喺屋企咁悶. 另外你有時間嘅話都可以試吓做靜觀, 例如有個 App 叫 Newlife 330, 有一啲靜觀練習比你跟住去做, 試下心情會唔會無咁緊張?
https://newlife330.hk/?section=7 如果你有 Netflix, 嗰度都有套叫 Headspace 冥想指南, 都係講靜觀, 有興趣都可以睇吓.
你有得番五日工已經好幸福
你返新工好大壓力? 一般人星期一返工有可能之前會緊張失眠 但未至於星期六會唔敢去玩喎
點解你哋抗逆力咁低嘅
有冇覺得自己好冇用
日日都諗緊點死
每日都訓極都唔夠咁
訓十幾個鐘都仲係好眼訓 做咩都無動力 就算係做啲以前好鐘意做既野 eg打機都會間唔中反胃
好想努力返去正常生活 但根本做唔到 學都已經無返成個禮拜 功課同考試對我黎講都好似無乜所謂咁 好似每日都係到等緊死 咁就唔洗再唔開心
已經唔知自己係有病定純粹太易唔開心抗壓能力低
係 好大好大壓力
工時好長 成日OT到11點幾
但都係會比上司話做得唔夠好
搞到依家 就算個日冇urgent野 都會好焦慮 口乾 肚痛 冇胃口
我同你都好似 新工好大壓力
大到有時抖唔到氣
星期五六晚係最舒服既一日
但星期日個人就開始緊張
好想辭職就算 工一份冇謂搞到自己咁緊張咁大壓力
但安慰完自己一陣又好緊張好焦慮
我返學都係咁
你講得冇錯
我覺得自己好垃圾,好似永遠都出唔返個黑洞
冇咗我,其他人咪又係會好似宜家咁生活
生而為人,我很抱歉
星期日個種緊張感 真係好討厭 明明放緊假 但做乜都提唔起勁 好辛苦
我好擔心 even我轉另一份工 都係會咁
你讀個科好Chur?
啱啱食咗粒Fluoxetine 20mg
依家仲係有d呼吸困難,仲可以做d咩?
好辛苦
我好明唔知做咩咁焦慮同緊張
明明只係一份工 打唔打都冇咩所謂
唔岩做可以轉可以走
好明呢啲道理都咁緊張 好冇用

應該要了解返呢份工驚咩 下一份唔好揾類似
GAD人表示自從睇完韓國果件事之後一直都好不安,全日覺得自己會遇到呢啲災難,本來近排情況都已經唔算好好,成日草木皆兵,而家深夜了又成日覺得自己生活習慣唔好身體好差會早死,呢幾日會唔會死左
我自己都知自己好痴線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞