多倫多生活討論區24

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
落成尺雪就難攪
以香港人標準
肯定一早列為危險結構禁止行車
我初見都覺得乜咁管理不善
但其實都係因為呢邊冬天嘅因素

多倫多人對起高速公路好敏感
相信有生之年都唔會見市內公路網會有任何改動
如果有一日Gardiner 真係冧落嚟 應該都唔會起過條新
Gardiner好多年前都話要拆架喇
決定咗不拆不遷啦
拆咗嘅話唔知啲車會塞到去邊
佢最失敗係公路同地區街道之間冇乜緩衝路段
出入口一多車就塞住後面
Humber?
點樣為之好敏感?起多啲唔好咩?
你蒸C?
咁可以係local既
Induced traffic
個理論係路起得越多 越吸引駕駛者
車流上升 冇幾耐又塞過
然後再起多啲路 惡性循環
咁但係慳咗起路嘅錢 又唔見得公共交通有顯注改善
說穿了其實都係NIMBY
因為公路主要受益係市郊嘅人 市內嘅人卻要面對更嚴重嘅塞車
其實根本應該要去中心化
啲球場 商業區應該搬遠啲 唔好集中喺downtown
https://en.wikipedia.org/wiki/Cancelled_expressways_in_Toronto
改善GO Train,叫suburb啲人泊GO Station落DT好過啦
要加稅就收皮啦,資金運用效率差又剩係識搶中產錢

入息稅咁高就係用嚟俾效率低下既公營機構浪費,交咁撚多稅但係連自己課金睇私營既權利都冇,稍為ambition少少既醫生都落咗美國搵真銀,呢度就連“walk-in" clinic都要等一兩個禮拜

你不如睇下個政府幫中產做過啲咩,而家樓又買唔起,車又塞到死。牛奶金啊首置計劃啊全部冇份

我唯一一次有覺得啲稅係冇白交既就係聯邦政府拎錢去幫烏克蘭,不過仲想加稅既不如收收皮先好嗎?
日日屌401老母
不過講咁多都係廢,我都冇票
話唔定到時就感受到保守黨既柒然後投對家
其實配套改善咗唔少
Union翻新曬
市郊車站都多咗多層停車場
不過最大樽頸仍然係冇專用路軌 柴頭 訊號系統 單線路軌
都令班次受限
要解決到呢個先得
其實go train個idea唔錯,不過metrolinx又係另一個故事
唔緊要
而家保守黨都係柒
無私營真係on99, D 錢完全唔知用咗係邊
真係冇乜聽過2000年後有保守黨係唔柒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞