多倫多生活討論區24

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
佢好似好支持巴士/單車咁喎
有無巴打會買返部scooters代步?
有無推介
NDP endorse唔啱普遍華人
呢度飲咖啡=香港飲珍珠奶茶
很有趣
佢想喺啲大街開多啲類似York Region VIVA嗰種BRT巴士專線
咁揸車嗰啲點算
佢就係想多倫多擺脫car-centric
最緊要舊電
咁我一定支持唔到
我份工唔揸車唔掂
咁progressives唔係得交通政策嘅
我見佢連Bathurst同Dufferin都想整
多倫多西邊南北幹道係得呢兩條
不得了
你諗下 有多啲巴士就會有incentive令多啲住Downtown嘅人唔揸車

條街隨時無咁塞
Streetcar? 反而其實應該起subway
揸唔揸車好多時唔係一個選擇
有啲人嘅職業同生活就係需要用車
如果真係搞埋呢啲嘢 長遠我應該要考慮搬離多倫多
或者好似啲教車師傅咁 唔接downtown job
GO Train嚟件真係垃圾嚟
我記得佢有舉香港做例子
同埋香港D巴士會有特快線,呢度無,公路係無巴士行
我一直都唔明啲9XX飛幾個站都叫Express
好心放啲上公路啦
呢邊好多路都有
但整到好似BRT咁真係唔適合
呢邊冇一條街好似彌敦道咁有N咁多條巴士路線
每條街基本上得一條線
咁值唔值得劃一條巴士專用線?
好似Bathurst Bloor以北咁 原本係有streetcar上到去St Clair
後來客量不足cut咗 用巴士代替
但即使係streetcar都未至於霸曬條線
我唔知佢可以點樣變條fast lane出嚟
呢條街冇turning lanes 去到啲路口始終都係塞撚住曬
同埋上少少已經係中高級住宅區 你叫佢地改搭巴士嗎?
取消晒路邊泊位先講巴士線啦
不過唔知嗰度啲居民又點睇呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞