多倫多生活討論區24

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
我見有啲人都係直接響行人路度飛
警察好似係有權比ticket的
搞到我唔係好敢買
我響之前間bnb都有用同牌嘅fryer ,係幾方便
落梗雪但又清咗雪即係點 總之無雪就踩得
今年年頭有個禮拜都係-20但無雪 所以踩得
但千祈千祈要注意保暖
多少點都有啲雪架 RB真心唔建議
downtown都可以一試 周圍都有鹽
uptown就算啦 一係踩雪軚嘅
呢度應該好多人未喺呢邊過冬
係咁樣架
你親身試過再諗下仲搭唔搭巴士 踩唔踩單車
加拿大就係咁 唔係你一廂情願想發展公交做步行城市就做到
今日換晒雪胎
鏟雪勁慢 有啲trail落完雪幾日都無鏟
只係有啲人行出嚟嘅鞋印路
大把人係咁

而家好多人好似你咁afford到車?
你想快嘅咪幫手鏟囉
大家交得咁多稅 市政府係得咁多資源架喇
有啲應該起嘅嘢唔起 值得做嘅唔做
應該砍掉重練嘅嘢卻喺度小修小補
無關大部分市民福祉嘅嘢就盡善盡美
呢度啲資深市民應該見識唔少啦
其實唔係負唔負擔到 transit依啲係基建嚟

又或者佢好鍾意塞車係咁叫人揸車
出架車其實又真係唔係好貴我見其實好多人都討論出車相關既野

其實真係唔知點樣踩到,可能DT多人行啲路會好啲?
Uptown 冬天條路無行人,無人踩單車
先路好講你架單車行唔行得郁
加風速凍都凍撚死
其實一個好嘅城市本身就應該發展好公眾運輸
只不過美式道路設計同城市規劃令到車變得咁重要
根本就係有問題 好似歐洲已經努力令個城市改變
遠至澳州都有開始改城市規劃
更唔好講新移民對公眾運輸極依賴... 而香港其實發展得好好添
但我都明有時住耐咗享受咗車嘅方便就會對其他人要求變得唔重要

https://youtu.be/KkO-DttA9ew
仲要環保好多
WTF清返條路出嚟都唔係值得做嘅嘢?
https://youtu.be/Uhx-26GfCBU
另一條片用Finland比較 夠多雪未人哋又做到吓話
on9 你知唔知多倫多係安省物業稅最低嘅市

而家John Tory同Doug Ford選擇freeze公共服務嘅funding,連圖書館都cut緊人

仲有安省筆防疫budget條數都唔齊
就係需要做 但唔擺多啲資源落去囉
你見識下呢度啲磨爛蓆嘅工務工程先
做到懷疑人生 完全唔知為乜
啲冇人用嘅嘢就喺度整完又整
納稅人啲錢就係咁唔見曬
所以你都係支持John Tory同班Conservative?

而家就班進步派想入議會改變,你支唔支持先

可以介紹吓俾你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞