(多圖)健身改變人生 你仲等緊啲咩?

378 回覆
1651 Like 78 Dislike
或者好簡單最基本一件事就係 一個人嘅基因可以決定到佢重視食嘢多過佢嘅外表好多
有啲人肥到仆街肥到三四百公斤 肥到身體已經頂唔順都係唔肯減肥
因為佢哋寧願為咗食嘢 寧願犧牲自己外表甚至係健康同生命
對於呢啲人 唔好話努力有冇結果 佢根本連諗都唔會諗要努力
香港人咁忙,每日做到半個鐘運動都好難得
Cap低左比朋友睇希望佢可以踏出呢一步
放心 除非你造型奇特或者靚女大波
如果唔係你阻住曬 應該唔會有人理你
就算你尻做受傷都唔會有人彩你
做gym既過程其實季學到好多野
堅持 自我檢討 自我改進 突破自己
我諗佢大概嘅意思係,就算所謂嘅努力其實都係基因嘅一種,有啲人天生個腦構造就係意志力自制力比較強,令到佢哋容易啲成功,所以勤力都係基因/運氣

雖然唔係話冇道理,但唔覺呢個係藉口呢一個方面完全係自己控制成份比較高嘅範疇,完全可以靠後天習慣改變到,真係唔覺係整定
本身似又咸濕又陽萎,叫雞專叫o靚妹雞果d阿叔
其實我同意嗰位巴打 如果一個人嘅基因係完全冇諗過做運動呢樣嘢
佢連第一步會想出去做運動都唔會有 咁點樣培養嗰個運動嘅習慣
就好似你唔會無端端走去學畫畫學拉小提琴咁樣
我咪講咗我係啲好有動力 好勤力嘅人
對我黎講keep 住做完全唔難
因為可能係我本性一部分
但對好多人黎講係好難
所以唔應該咁易judge 人努唔努力
堅唔堅持

如果講話健身係完全由你掌握嘅時候
啲人冇人咁勤力果陣就會完全怪罪自己
問題係唔應該完全怪罪自己
自我否定 覺得自己廢
因為本性 基因都有好大角色
當然你自己都有你自己嘅責任
只要盡咗自己果part 嘅責任咪得

我知我咁講
一定好多人誤會同濫用
放心啦,做得gym望嘅只會望大隻佬,諗點樣先會操到咁大隻,唔得閒望肥佬瘦仔,除非你地叫得大聲呀又唔放餅呀咁
你自我意識有角色
但大家覺得咁大囉

我鼓勵人做運動嫁
唔好做做下係到玩空氣籃球 無端端扮射三分波
你自我意識有角色
但冇大家覺得咁大囉

我鼓勵人做運動嫁
你呢個pt 我都冇諗過

我唔係比藉口啲人

只係想講每人都有佢嘅難處
而好難由外人睇得到

健身都唔係完全由自我意識控制
基因都有好大角色

但自己嘅角色一定要做好

鼓勵大家做運動
呢個真

舉個例子
就係網上啲地鐵阿叔打人片
班阿叔淨係敢恰啲瘦弱男
印象中無一個阿叔係夠膽搞啲大隻仔

相信大家都唔係啲咩欺善怕惡既人
但係要理解
係我地既社會入面
仍然有好多人既文化水平唔高
佢地見你弱就食住你 見你強就怕左你
而無可否認 就呢一方面黎講
大隻係保護自己/身邊既人上係非常有用
起碼最基本都可以令對方知難而退先
因為「大隻」本身就係一種強而有力既身體語言

那怕就算真係同人發生身體碰撞
大隻既身體亦都可以帶黎力量同磅數上既優勢
NO BULLSHIT LET’S GO
睇身高
高有小小肚腩 wtc
矮有肚腩就
OK
跑步瘦極都係手腳,肚腩無點變
三餅 easy (5kg餅)
Agger 未有呢啲效果係因為你未夠大隻
唔spot 140kg bench press?
起到支槓咩
有趣
點解一定要對世界有幫助
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞