美股新手ETF 組合 (20)

587 回覆
13 Like 1 Dislike
剛剛睇左,
你既建議都唔錯
頭十持股+比例一樣
唔同既係spyg 之後多左d仲有潛力爆上去
而qqqm有個spyg無個d, 即係d成熟價值股, 例如百事, schd都有
我都會考慮下你呢隻
SPYG 一樣有百事呀...係冇咁多啫

雖然錢唔多就無關痛癢 但SPYG比QQQM 費用少
想問下仲有無巴打供緊vti
我無, 不過想問咩睇下我知唔知
我之前有供緊嘅
想問下vti+spyg 呢個組合巴打你點睇
定係應該睇Shiller PE?
呢兩隻都幾好, 巴老推既大盤, 本身都已經夠分散, 唔會有qqq個d咁多波幅

組合上就有5x% overlap左, 可能睇下自己想唔想進取d/保守d有無其中一隻轉其他方向既etf

不過睇落都唔錯呀

非投資建議學術討論勿插
呢個網好貴
Thx巴打
想問下如果想進取少少 你有無咩建議轉邊隻好啲?
非投資建議! 學術討論

QQQ/科技版塊 eg. xlk
https://rich01.com/xlk-etf-review/

可以睇下呢個網, 就算唔買佢個d, 打下底學下佢點樣evaluate 一隻etf

aum, tracking differeence, expense ratio...呢d基本野

佢既波幅, 如果佢成長好勁, 佢最大跌個下都得會勁d
痴線meta
其實無野好討論

仲有心態KEEP住買同敢加注就得
討論下有邊隻好

等大家多啲信心
來源:
https://youtu.be/ncy82OVsDvU

SH 必勝
有無NASDAQ同埋道指

重點係
早排跌25%
買入標指既ETF十年後既期望回報
次次都係正數先
1. 信美國國運
2. 例如META呢D跌咁多會升返/繼續就跌出指數, 指數型ETF黎講長遠唔洗驚
簡單黎講最主要都係第1點, Right?
今日點趺都唔關二十年後既你事
玩平均法, 每年總要有2-3個月跌下好過平均既
想問吓點解美債 etf 跌得咁勁 上網Google完都唔係好明
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞