美股新手ETF 組合 (20)

595 回覆
13 Like 1 Dislike
arkk 當沉沒成本
無謂搞到自己心情差
10幾個Post前邊教人月供嘅
6:4 VOO TLT
係未仲未返到家鄉
我唔係呢個組合,係2021 1月開始季供 ,而家-0.x%
自己出出入入果邊-10%
會繼續鳩供
J 下先

美股新手ETF 組合 (18)
https://lih.kg/ustMomX
#708 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
大支末日
好耐無覆呢度
笑咩 ? 準嗎 ?
不知道
有無人會喺倫敦交易所買愛爾蘭美股ETF
最近睇原來愛爾蘭買美股只係收15%股息
心諗發現新大陸 但點解無人咁做
i am still alive
米搞事拉

TLT我都有
721全天候組合
其實係,同埋倫交所有d ETF係synthetic,連果15%股息都慳埋同回報稍為高少少 (但synthetic ETF就會carry多一層risk)

少人咁做應該係因為喺香港只能用IB買賣,需要手續費而且流動性又冇咁高
synthetic係連15%稅都唔洗交?!
咁個risk係寫swap嘅對手冧檔?
可否指點一下
https://finance.ffaarr.com.tw/2019/03/swap-based-etf.html
其實你大致已經講得到你明白個重點,再詳細你可以參考一下呢篇,呢個作者亦都係比較出名推祟使用喺LSE買嘅ETF

synthetic連15%稅都唔洗交,因為swap個structure本身就會複雜埋股息回報,但swap本身又唔會有「派息」呢個動作,所以自然唔會被扣稅

但咁做嘅代價就係用得swap就會有counter-party risk,當然regulation上面又有做咗好多嘢去嘗試減少呢個risk,咁用唔用就真係好視乎你覺得呢d監管係咪真係有效
有無人會喺倫敦交易所買愛爾蘭美股ETF
最近睇原來愛爾蘭買美股只係收15%股息
心諗發現新大陸 但點解無人咁做
其實係,同埋倫交所有d ETF係synthetic,連果15%股息都慳埋同回報稍為高少少 (但synthetic ETF就會carry多一層risk)

少人咁做應該係因為喺香港只能用IB買賣,需要手續費而且流動性又冇咁高
synthetic係連15%稅都唔洗交?!
咁個risk係寫swap嘅對手冧檔?
可否指點一下
https://finance.ffaarr.com.tw/2019/03/swap-based-etf.html
其實你大致已經講得到你明白個重點,再詳細你可以參考一下呢篇,呢個作者亦都係比較出名推祟使用喺LSE買嘅ETF

synthetic連15%稅都唔洗交,因為swap個structure本身就會複製埋股息回報,但swap本身又唔會有「派息」呢個動作,所以自然唔會被扣稅

但咁做嘅代價就係用得swap就會有counter-party risk,當然regulation上面又有做咗好多嘢去嘗試減少呢個risk,咁用唔用就真係好視乎你覺得呢d監管係咪真係有效
過咗加拿大 第一時間開咗rrsp 戶口 all in jepi jepq 連30%稅都慳返
Jepi呢啲高息etf個價仲咁硬真係幾抵屌
我無得免稅不了
半個倉都同契媽同船
arkk 係買得過
咁夠膽我啲ark輸到傻
唔好意思
新手想問下用ib 月供VOO有咩好啲嘅方法
佢要你有美金先買到
但美元匯率不停變
每月唱錢再供好似好傻
但又無咁大舊錢一野變做美金
ib 匯率接近成本價啦 我諗無邊幾間平過ib
係要唱錢
所以都只可以每個月手動唱錢?
有無其他app可以自動月供
定係匯率會好差
見到hsbc中銀有相關服務
同埋有無話美元點叫好少少匯率
好似都係7.8上下游走
都幾穩定
Ib 手動唱錢、手動月供(自己買😂)
致富手動唱錢、自動月供
富途手動唱錢、手動月供(自己買😂)
Firstrade 手動過美金去美國、手動月供(自己買😂)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞