美股新手ETF 組合 (20)

595 回覆
13 Like 1 Dislike
想問吓firstrade有無得買碎股?
想問吓月供1000美
8成買voo
2成買bnd
咁加埋實買唔齊1000美
剩低個d錢就由佢擺係到
等下個月再買?

上網見個d講資產配置既片
都好似係預你定期定額筆錢係可以100%買晒
但係我見firstrade又無碎股(除咗派息)
得ib先有呢個功能但係ib又收佣

應該點部處好?
有無月供師兄分享吓
Ib 0.3鎂一次咋喎
ib可以買碎股 同埋tier收費先幾毫子
同你買到有100股又可以方便你做下short call short put
如果真係唔得咪下次先再買
其實又真係無咁死的 就算你今日真係買唔晒咪算
80%voo 咪買住16股splg / 2股voo+1股splg
Ft冇碎股唯有咁
咁我一次買2隻ETF(VOO+BND)會係收0.35定0.7?
同埋我見佢有好多費用
但係收0.35係因為我買得太少
所以加埋其他費用都正係收最低
我既理解應該無錯?
你又唔係幾千萬上落,最低收費夠啦
一次交易收一次錢,你買2隻即係交易2次即係俾2次錢
供咗差唔多一年SPLG
想供多少少,諗緊應該係加落SPLG 定另外供XLV
大家點睇
請問札想搵啲每月有息派,係咪搜尋close end fund就可以?
唔需要太介意買唔買得齊,每次差個一兩股唔會對長遠回報好有影響。

網上資訊好少刻意提你買唔買齊,因為唔係一個大問題

如果你好有強逼症想買齊,可以揀股價細啲既etf,又或者儲埋幾個月變一季先入又得。買碎股唔係唔得,只不過如果你有記錄交易既習慣,可能會覺得成日打多幾個小數點會麻煩
ETF絕大部分唔係close end,至少我未聽過,你係想搵啲市政債cef?
我有幾隻3個月派一次嘅公司債

但太耐呀
唔該哂!!
反而有啲優先股有個個月派 但減左30% tax 又覺有啲貴

我自己個IB無相入面既管理帳戶
正係得隔離個setting
有無師兄都係咁?
月供是咪推薦致富?唔想用支牛
新手想問月供美股係咪冇得自動每月買入咁 要人手自己買
有冇Ching係有月供VTI?
睇卷商,冇記錯ib同致富可以較自動,就算人手都唔係大問題。反而要揀一間整體上啱用既卷商
月供左兩年半VOO,個過程係幾悶
但真係供下供下就番家鄉兼贏緊錢成個過程完全唔使用腦

上年熊市除左月供仲要每跌5蚊買一股,買到無晒錢
悶聲發大財
想問巴打用咩供?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞