美股新手ETF 組合 (20)

595 回覆
13 Like 1 Dislike

用forwarded PE 去睇
而家入市
接下黎五年每年平均回報大約10%
真 而家低位慢慢佈局
我等緊十二月加息後
睇下fed 既projection
再決定
都係既 趺下來既飛刀唔好接住
歷史統計中期大選後有機會反彈
The S&P 500 has risen an average 14% in the 12 months after a VIX above 25.

Following midterm elections, the S&P 500 has risen an average of 18.6% in one year and 33.7% in two years.
債劵升跌原理通常係咩? 有D睇唔明, 如果高價買咪好蝕, 佢還款額又唔係跟個二手市場價

同埋個還本金個金額係邊度可以睇到
https://portfolioslab.com/lazy-portfolios?sort=return10Y&order=desc
大家想知咩組合今年回報
可以參考呢個網站
大市升後推一下
碎股係咪當1股咁收息
SPYG 比QQQM好
其實而家算係尾2個幅度
起碼黎多波
Spy跌左28% NDX 35% 再跌就NDx 50% 同spx 35% 人都癲
未畢業已經有咁多錢炒股
spyg 同qqqm 十大持股差唔多 但多過納dee一d傳統類持股 282間 sp500成長 定期根據呢3樣去追蹤指數
1,sales growth
2,earnings change to price ratio
3,momentum

10年 return 14.9% 同qqqm差唔多,但綜合性持股較多 到你轉去低波動咪splg或spyd囉
SPYG大型成長股ETF的特色重點:

1.股票篩選獲利兼股價動能,持股的品質佳且整體回報與風險表現佳
2.曾經有拆股,持續買入的門檻較低
3.即使未來獲利既公司或產業改變,SPYG也會做出調整,而不只是依據市值配置,相比之下更適合做為資產核心
洪師傅平時邊度睇呢啲資訊
上網搵既

不過幾岩我 起碼如果成個版塊衰退 SPYG都會調整下持股比例
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞