美股新手ETF 組合 (20)

595 回覆
13 Like 1 Dislike
7 digits
不要再說了
我都明
老婆做中移動,上年都買左半倉中移動
其實如果IB自己月供買fractional shares (set買指定金額)
QQQ SPY好d定QQQM SPLG好d
碎股啲息點計

正係知最大分別係期權
Dividend照計返fractional proportion炸
QQQ SPY expense ratio高過QQQM SPLG少少
但如果accumulate左好多股
QQQM SPLG可能因為多股數而transaction fee高d
唔識堜
唔玩期權無所謂啦
都係一樣息
Qqqm個啲成交量低啲咁囉
係喎 其實要稔cover call可能價越細越好
qqqm好似難/玩唔到options
開始月供qqqm splg希望唔會輸
閪冧完應該輸極有個譜既
但qqq重科技仲有要少少teslun, 自己再睇下
呢個係我最猶豫所以QQQM 我大約佔40%
諗緊會唔會JEPI/SCHD比較好啲
上次入嚟已經係20年尾21年頭
仲記得嗰陣月供契媽同啲地區ETF
因為investing個網顯示「資產配置」入邊得契媽同啲地區ETF
同嗰陣講咗句bond is trash
畀人串到一棟都無
不過最尾自己都係低估咗通脹嘅嚴重性
22年亦都開始諗住撈債做咗飛刀俠

小弟本身兩個portfolio(leveraged ETF月供倉同環保系ESG季供倉)
2023年會開始一個全新季供all weather portfolio嘅計劃
希望能夠做到一個行穩至遠嘅lifetime portfolio
主要會分3部份,股票、債券(正/反)、商品或匯(正/反),比例(7:2:1),按情況分配。
vtip感覺幾好
短債?睇圖好似同股票一樣方向
而且對沖衰退都係長債比較穩陣
債 =/= 債 etf
𠵱到係ETF組個討論區
你會唔會搞錯啲乜
債 =/= 債 etf
𠵱到係ETF組合討論區
你會唔會搞錯啲乜

btw 買TLT係炒息口預期見頂同炒衰退
唔係為咗收息

唔知點解咁都一句車埋嚟

定係𠵱到只係可以討論Equity ETF
唔準講Fixed income同Commodity嘅ETF?
有冇人買/供VUG?
邊隻
無女股神牙木?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞