美股新手ETF 組合 (20)

595 回覆
13 Like 1 Dislike
你d實戰post點
換左倉輸緊2.x % 黎緊未知
暫時諗住XLK vs QQQ vs VGT(偏向qqq, asset size大d同埋xlk無google同amzn )
另外, semiconductor,
XSD vs SOXX

歡迎討論 集思廣益學下野
大把時間,俄烏一日未settle一日全世界個市都PK
差不多有眉目了, 有無好的etf screener介紹
我都揾緊
大家做左rebalance未
Voo qqq smh
仲未入市 hypo巴 多d上黎教路

心水:
schd(金融+雜乜野)+qqq/vgt/xlk(後兩隻重科技)+soxx/xsd(半導)+隻醫療

後生用閒錢可以接受高少少風險, 唔買個股當係唔買國債既風險compensation算
分享一個免費黎講算幾好用既screener, 新手唔識睇, 有勁d既歡迎貼上黎

https://www.etf.com/etfanalytics/etf-finder

因為我見etf database要$解鎖, 但呢個網除左基本野(例如performace個d)
佢可以幫你分grade( grade姐係efficiency + tradability 既平均分, 就係aum, daily volume, expense ratio, tracking error, 收益個類野, 同埋有fit score都係tracking error)
仲有analyst pick
Soxq
管理費低過soxx
都係咁樣stay the course因為揀得呢套投資方法都已經有隨時會跌50%以上既心理準備

其實而家連買TIPS都有1.6-1.8%既real yield,都代表市場而家預計長期持有股/債資產,可以跑贏通脹既機會係相當高,只係stagflation真係可以搞好耐衰好長先搞得掂,以前70年代搞左十幾年先醫得好,冇實力長期持有既人就要被逼退場。咁去返原本個起步點就係你個plan應該要預plan到連衰十幾年都有合理預期捱得過就得

個倉冇貨都一樣會有冇貨既心理壓力,我初初投資時都試過,跌時又想佢再跌多d,又驚佢幾時又升返,到升又唔忿氣想佢跌返,最尾兜兜團團就係揸住好多現金錯失好多機會。雖然好似有少少廢話,但你平衡d乜野資產都有少少時,心理壓力係最細,尤其而家咁波動既市,心理壓力越大先越容易做錯決定
個倉冇貨都一樣會有冇貨既心理壓力,我初初投資時都試過,跌時又想佢再跌多d,又驚佢幾時又升返,到升又唔忿氣想佢跌返,最尾兜兜團團就係揸住好多現金錯失好多機會。

不過巴打好似都偏向覺得要十幾年先搞得掂
其實我真係唔知要搞幾耐,應該就係有排搞架啦,不過直覺覺得今次會快過70年代搞得掂既,因為有左應對經驗,起碼處理手法唔洗完全靠trial & error,應該會好少少掛

當然每次危機都會有d野唔同,今次又有俄烏戰爭、加埋中共呢d獨裁經濟體可能脫勾,但政治既野就更加難預測。咁70年代個世界都一樣有好多野亂既,越戰、石油危機、伊朗革命

利申我d預測通常都唔準,2020年我都覺得武肺應該有排搞,股市可能有排唔掂,結果都破頂又破頂。所以我諗被動投資法、資產配置既精髓都在於就算你對個前景估到錯撚晒,但因為你個plan已經預備好應對晒N咁多個唔同既scenario,所以無論點你生活都可以如常安好
巴打自己玩緊咩
都繼續係果d,VTI VEA VWO VGIT SCHP
保守版既我
drop to 0 ing
清講多幾次個倉靠你㗎啦
我覺得而家美國制裁中國,雖然話只係晶片科技,但美國科技公司非常倚賴大陸生產供應鏈,美國科技公司亦希望盡量「去中國化」,揾出中國以外穩定生產供應鏈,但呢D最快都要一兩年,整個科技股市場都可能躺平一年以上先可以有機會再暴升,而家美債一至兩年息口已過4%,不如AII in一年期美債舒舒服服袋硬4%等市場調整完好過...

想知其實Ching點睇?
wa diu voo +2.04
全綠 感撚動
雖然似會跌返
有冇ching研究過iShares啲到期iBonds ETF點玩?
對沖係咪指買哂兩隻相反走勢既股
長時間如果唔同situation發生都可以食哂兩家茶禮/至少有一邊可以cash out返黎用住先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞