美股新手ETF 組合 (20)

595 回覆
13 Like 1 Dislike
Visa呢dMaster出年改入金融類版塊喎xlk應該剔除
我有睇過呢樣野,但你係邊度官方睇
冇睇官方
不過唔知科技SECTOR會唔會再創高峰定有第2隻SECTOR跑出
各位個組合會唔會有債券ETF? 類似TLT果D
應該有好多人都係咁
多謝巴打咁詳細既解答

我其實諗住去加
上網見到佢股票買入價係計你入境果日果價
我就係到諗 如果堆ETF紅緊 未返家鄉咪已經要俾稅先
周四,標普道瓊斯指數公司(S&P Dow Jones Indices)宣佈對一些科技股實施板塊調整,明年科技股在標普500指數中的主導地位或大幅下降。

標普道瓊斯指數公司與MSCI在周四的一份聯合聲明中表示,目前被歸為科技板塊的支付公司或被移入金融板塊,而提供外包以及人力資源支持的科技公司將被納入工業板塊。

它們表示,受影響公司的完整名單將在今年12月公佈,並於2023年3月正式生效。

ETF Trends研究主管Todd Rosenbluth表示,這些變化意味着像Visa(維薩) (NYSE:V)、PayPal (NASDAQYPL)以及萬事達 (NYSE:MA)等支付公司將從科技板塊移入金融板塊。

他補充稱,這些調整將使得Vanguard Information Technology Index Fund ETF Shares (NYSE:VGT)、Technology Select Sector SPDR® Fund (NYSE:XLK)等追蹤科技股的ETF持倉更為集中,而Financial Select Sector SPDR® Fund (NYSE:XLF)等金融ETF的持倉更多樣化。

目前,科技股在標普500指數成分股中佔比高達28%。
所以應該換SPYG SPYG會自己選入去 唔駛等市值夠大先入選
買aapl 同msft算
xlv就買unh同jnj, 反正頭兩隻佔差唔多一半, 頭兩隻死成隻etf都唔好得去邊
+ schd
人工3萬,每月拎一萬蚊買VOO,一萬蚊做定期,一萬蚊使,使剩左放番落去做定期,供得非常舒服雖然VOO -7%但有定期+4%對沖

有無手足會用定期/現金倉代替TLT?
洪巴係咪係第2個post比人屌
定期咪同債一樣
比人抽水
點解spyg 近兩年先輕微跑嬴 qqq少少?

之前都跑輸得幾多下
唔係始終qqq穩陣好多咩?
spyg以前未有科技股 Amazon fb tsla 後期壯大左先入到標普 但佢地係qqq納指時爆發性增長spyg享受唔到,當年仲係at&t 埃克森美孚果d 所以長期backtest係會輸qqq 但而家前10比重已經一樣 仲好似多d 但有金融類visa ma 過盛 jp,輝瑞等等
同你做法一樣
只係上幾個月開始月供2800
咁睇唔開?
好彩嘅係我賺息賺價
暫時
只係覺得睇長線唔係一個太好既選擇
我睇長線唔會一直太差先買
2800宜家基本上係買大陸
而家應該買qqq了 因為巴菲特買左台積電

TSM將來極有可能轉去美國 QQQ其下科技股應該會受惠
E+ qqq比返個堆野拖累
Eg. Tsla amzn meta
之前成也呢堆

其實點解巴老入咁多能源股
DKLM 做個回顧

中撚曬伏

止蝕嘅重要性

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞