美股新手ETF 組合 (20)

595 回覆
13 Like 1 Dislike
補多句 比心機返工係每個人都應該做既基本野 唔係因為投資賺唔到錢先要比心機返工
喺真正財自之前應該要比心機返工
綠角後期好似講到財自係為左可以開開心心咁繼續返工
叫人比心機返工都似綠角講嘅嘢

不過以我印象,以綠角咁保守嘅性格,應該唔會咁明顯咁講到投資會到達財自嘅境界?

印象中佢係成日提叫人唔好諗只靠投資發達,而家要靠返工賺錢,平時要儲多啲錢、投資個陣要減低成本同做好分散風險咁賺市場回報
佢有答過指數化投資會唔會發達之類嘅問題,佢無話發達但好明確咁講會有顯著跪增長,不過要長年期

其實都啱,係投資嚟講腳踏實地會好過咁多幻想
其實都好既 呢d聽/睇落好正氣新手睇完起碼唔會亂咁買野亂炒先
綠角 = educator
我細細個啱啱炒菇已經睇佢
gogl巴係咪正係玩美股
NHC, MLX i have a position

me short 3333, 1918, 2007 愛國愛黨難道你不知道嗎

仲有夾咗十個percent嘅HSi
21750, 22800 three monkey
有無人買DLR?跌咗好多
Jepi 係咪收足30% 稅
呢幾post竟然開到20
冇放成年 係咁跌
VOO幾時先拆股
有信心既拆唔拆都入
佢都要升先拆
新手
應該all in voo好
定voo 80% + tlt 20%好
本唔多得20萬港紙
之後打算月供8千
定係前期all in voo
過幾年再加tlt
拆股對散戶有咩影響?
20萬就all in voo
筆錢等唔等洗?唔等洗就all in股都可以,其實加10-20%債回報上都唔會好大分別。過幾年先加tlt既原因係想降低風險定賭yield curve?
筆錢唔等洗
想買tlt係想賭吓
睇有無機會變大d個本
voo既話預長揸20年以上
想變大個本點解唔全股?長債其實係風險唔輸股但係回報及唔上股既野黎,想穩定啲應該vgit/iei/ief呢啲中期債
見美國加緊息
趁佢加息買 等減息再放
賺個差價
新手唔知自己有無搞錯債券ETF個玩法
有錯請指出
債券彈出彈入既難度唔低過股票條yield curve係fed公佈之前已經會不斷變化,冇定力長揸寧願揸返股算
有冇人有買開 sector etf
XLK
坦白講有幾多人可以靠股票發達
大賺都少啦 買指數基金做到財富增值已經好唔錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞