[本地足球] 2022/23 港超聯、亞冠、亞協及香港隊討論區 (22)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
23/24 亞冠係咪搞返主客制啦
佢不可抗力係真(出入境政策) 不過唔早啲講撚鳩理文一獲先仆街
唔緊要下年香港全部踢亞冠

亞拹not our business
對住葉卓文同Gerbig都踢到隱形咁 咪癲
都九成架啦
最慘係220,本身可以直入
下年台灣同蒙古又要畀澳門狗撚
嗰場附加賽真係多鳩餘
澳狗下季直接上珠海踢嗰啲市聯賽好撚過啦
反正都唔想出去踢
印度
艾力士果日撚有頭鎚支點

孫銘都有一兩下,佢真係完全無
Khan係差
但係佢d競爭對手都好差 + 球會冇放人
所以對緬甸佢咪做左正選

就係咁簡單點解仲要掙扎咁耐
好難明咩
唔該M爺
想知下次比定18蚊 自己睇錄播
直播睇波又唔留心 攤大手板問人幾多分鐘
你真係當網民係你老豆老母 奉旨幫你做
有冇人覺得大佬上半場球球咁樣L1+三角掉上去俾Khan其實好難拎
換左費7之後就冇再咁做過
我睇現場既師兄 我下半場企正龍門後面睇住艾力士同費7, 我敢講佢一下頭鎚都頂唔到,唔好講2傳支點咁高難度了
費7冇可能好似khan 咁爆上去追 根本冇嗰個速度
大佬唔咁俾合理

吊上去俾khan 都係用佢速度拉多啲空間出嚟姐
就算拎唔到港隊對緬甸夠質素做原地反搶 同樣推進到
換左費7都係有 只不過少左
極度懷疑係戰術黎 有乜理由拉左落黎幫波都係要斬k角空位(已經唔係多位)
都有道理嘅,不過就好似下面位巴打講,對面縮到咁後,冇咩空位之下球球都咁吊入去都係俾人頂返出黎,如果俾啲耐性嘗試下組織可能仲有效
岩岩掃過下 係我記錯 sor頭䭔係無
2傳支點係有
艾力士踢得20分鐘 二傳算係港隊比較多(唔計駁腳波)
支點做得比孫好
撞人多過攞波 事實上=爭頂撞人得一下foul
反而令到對面foul有兩下

如果艾力士係本土華人 相信大家一早瘋狂j
只不過入籍兵 大家慣左用外援標準去睇
翻睇錄播 艾力士同費蘭度絕對無lihkg仔講到咁差
唔洗sorry , 多啲人真心撐港足多啲9up 下永遠都係好事。

拿你話當艾力士外援要求多啲我覺得好合理啦,你同一般華人一樣水平洗鬼搵你入籍咩。 孫去做二傳做中鋒本身就係試陣味濃啦,平時有佳係度孫打邊合理啲,咁孫都算係新一代主力有排玩,友賽唔俾佢試下唔同位都合理。

老老實實, 艾力士同費7 咁既表現再選入去都無意思,不如真係選啲新仔儲下經驗。全世界要用入籍兵選得既都會係必然主力,點會選個入嚟打後備。
3個入藉搞掂都應該唔會見佢2個
對緬甸佬都冇優勢
大埔足球會 TAIPO FC

【菁英盃第二戰 作客大埔運動場鬥深水埗】

本周六(10月1日),和富大埔將繼續出戰菁英盃賽事,於下午3時以作客身份,面對同是升班馬的另一地區隊深水埗。踏入10月,球隊經歷四場比賽後,球員間的默契和信心已提升不少,期望可以在本場比賽取得賽季第一勝。

身為大埔青訓產品,司職左閘,剛在昨天(9月29日)步入18歲的葉凱傑在早前已完成註冊手續,將可在明天的比賽候命。他希望球隊經過兩星期的調整後可以重振旗鼓:「在早前的四場比賽中,球隊的發揮並不差,也展現和強隊周旋的能力,只是在部份細節上需要改善。對手深水埗即使在上場大敗,但陣中亦有不少具潛力的球員,也很有耐性組織進攻,故此不能輕視對手。」

首季成為職業球員,「番薯」認為參與職業球隊有助培養他對足球的熱誠和態度:「職業隊的訓練和比賽比以往在甲組聯賽和青少年聯賽時更認真和講究,訓練時數一定會比以往多,強度會更加高。這令我更加投入和重視足球員的身份,例如調整自己的飲食和作息,善用空閒時間加操,期望可以在隊中站穩一席。壓力不多不少也會存在,但正正是有這些壓力,才能迫使自己進步,不至於落後他人。」

Thanks
但係入籍兵過左七年 一係跌watt 一係港超化
再用港超外援去比較 就太高期望
我覺得比較華人/外援實力去評價 用唔用入籍兵最恰當
入籍兵實力接近華人最top =可選擇性用
實力勁過華人=要用

華人始終關鍵能力比較差
e.g.射術(藍天射球/射比龍) 頭䭔 中場創造力 單對單攔截力 受壓下控傳質素
難以避免要用入籍
之於後備 應該係艾力士同費蘭度體力問題
而唔係基於實力問題考量

以上一場表演黎講
費蘭度=羅梓表現(華人前場最好)
艾力士威脅/作用無華人可以替代到
大家覺得差 係下半場攻勢比較少
所以就感覺費蘭度同艾力士踢得差

實際上費蘭度同艾力士後備上陣
羅梓被換走 成條右路廢左
黃洋 菊無氣被換走
打少兩個勁中場 一條右路情況下
隊友選擇直接傳比艾同費 等佢地兩個自己搞掂
甚少協助同back up下
艾同費做出攻勢係11人中最多 最有威脅
比較之下 其他中前場隊友接近隱形
只單靠佢兩個solo配合既表現 可以睇得出艾同費依然係港隊前場頂尖
所以佢地兩個值得用既
lm
認同 最多艾力士做後備奇兵
除非朱sir操得番起艾力士
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞