[本地足球] 2022/23 港超聯、亞冠、亞協及香港隊討論區 (22)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
Tvb撐本地波
對手實力有限都寫埋
下個禮拜真係播南區
可唔可以叫你老頂喺評述方面搵下外援
冇打針返唔到公司開會
11月歐洲球會各地約戰
香港可唔可以分一杯羹
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/sport/20220929/bkn-20220929190520231-0929_00882_001.html

轉投理文做箭頭 加維蘭嚮往入波感覺

「前鋒係我踢得最舒服嘅位置,如果球隊認為我夠弗,我隨時準備好。」過去幾年效力本地班霸傑志,加維蘭嚐到染指冠軍的滋味,卻感覺自己未受重視,如今轉投野心勃勃的理文,這位「狂牛兵」希望能夠重返自己更擅長的箭頭位置,誓言要為「黃黑軍團」擔起進攻重擔,力爭冠軍。 ■圖/文:林卓臻

記者與加維蘭(Manu)相約當日正值熱浪來襲,碰頭一刻難免寒喧起天氣: 「今年係我喺香港踢波嘅第4季,自己都仲係覺得好熱好辛苦,喺香港生活,有時真係連呼吸都困難。」剛剛過去的休季期,加維蘭抽空回到西班牙度假,訪問當天,雖然被熱浪焗出一身汗,但放完假「插足電」,這位「狂牛兵」明顯精神抖擻,話鋒又轉到他位於西班牙南部的故鄉,「塞維利亞係西班牙最熱嘅城市之一,夏天氣溫最高會去到攝氏50度,喺當地踢波絕對唔容易,但嗰種乾熱,又同香港嘅濕熱唔同。」加維蘭笑道,不過他說比起疫情,炎夏裏踢波辛苦一點,真的不算是甚麼大問題:「喺香港嘅每一季都畀疫情影響到,踢踢下又停,只希望今季正正常常。」

「亞冠盃」無緣上陣感失望

2008年U17歐洲盃決賽周,加維蘭與堤亞高艾簡達拿和簡拿利斯等人齊齊殺入決賽,最終一役Manu後備入替,用恰當的入楔時機,獻出致命的頭槌攻門;Manu在那一刻化身正印前鋒,為球隊「埋齋」兼贏下冠軍。然而回憶當年,他指自己當時在場上位置,其實是翼鋒:「我踢過咁多隊波,職業生涯大半時間都係踢翼鋒,當然呢個位置我絕對可以勝任,但我更享受踢正前鋒。」2019年來港加盟愉園,Manu在當時實力平平的「快活谷」,成功展現其出色門前把握力,其後更獲得傑志青睞,加入這支本地班霸。

在「藍鳥」效力的3個球季中,Manu幫助球隊連續兩季聯賽捧盃,收成期來得飛快,他表示非常感恩:「贏得兩個聯賽獎盃,係好大嘅成就,我係好幸運嘅人。」有別於在愉園獨挑大樑,來到傑志後有丹恩奴域等隊友分擔攻堅重任,Manu場上位置亦愈踢愈邊,但仍在逾30次上陣中,斬獲雙位數入球。然而Manu在本地賽場的表現,不足以打動傑志教練團讓其出戰亞洲賽,今年3月他隨傑志赴泰國集訓備戰「亞冠盃」分組賽,惟最終在正式比賽不獲重用。被拒於大軍名單之外,說不失望是騙人的,但Manu透露自己對此早有心理準備:「我知丹恩奴域、巴爾拿同基爾頓會擔正,我去到主要係支持我嘅隊友,以備不時之需;作為職業球員,咁重要嘅比賽,所有人都想有份踢,冇得出場,我係感到失望同唔開心。」

期待一切從新開始

今季理文積極增兵,加維蘭成為球隊重要引援之一,他坦言被新東家的野心和未來計劃所吸引,並認為自己已準備好為球隊衝鋒陷陣:「我非常認同陳曉明同理文嘅理念,今季球隊人腳更強,我哋有更大嘅責任同本錢爭取更好成績,呢個係一個宏大嘅計劃,對此我好有信心。」現時理文前場人腳鼎盛,Manu表示期待與基華尼頓、亞哥斯達及新加盟的艾華頓等進攻拍檔合作,其中當然不少得與自己同聲同氣的洛迪古斯(Belda):「Belda係我嘅好友,今季我哋並肩作戰,同時要爭踢前鋒位置,但我相信無論最終邊個落場,我哋都會互相支持。」去年年尾初為人父,Manu直言人生從此不一樣,並形容如今對自己和家人而言,都是新開始:「新生命、新球隊、新角色……對於未來我非常期待。」

貝迪斯忠粉不過撐魯爾

作為兩支西甲球隊西維爾和貝迪斯的所在城市,塞維利亞濃厚的足球文化為人熟悉;在西班牙追捧一支愛隊,很多時候沒有選擇的餘地,加維蘭亦不例外:「我哋成家人都捧貝迪斯,所以我喺2、3歲已經有球會會員證,可以入場睇波。」

Manu在9歲時成為貝迪斯青年軍一分子,在那裏渡過10年光陰,Manu一邊鑽研球技,一邊看着球隊代表人物祖亞昆騁馳西甲賽場,然而比起這位「綠白軍團」的傳奇翼鋒,身為Betico(貝迪斯死忠暱稱)的Manu,卻說自己更欣賞前皇家馬德里前鋒魯爾:「佢未必係場上最佳,但絕對係最聰明嘅球員,魯爾永遠會喺最合適嘅位置出現,而且我好鍾意佢比賽中嘅性格,就算唔係皇馬嘅球迷,都會好尊敬魯爾,只因佢喺場上嘅態度,永遠都係大家嘅榜樣。」
【 足總盃—賽事開鑼!】

今個星期日,足總盃賽事正式開始!#晉峰 將會喺下晝3點於旺角大球場迎戰 #港會,大家記得mark實時間入場支持!

另外,TVB亦將會直播今季所有足總盃賽事,入唔到場嘅球迷們亦可以喺電視收睇賽事。

#FACup #足總盃 #HKPL

咁我想睇Rickyball喎
好可惜,嗰季佢踢得好好,球皇上陣時間少咗好多
南華友賽車路士大勝6﹕0
南華友賽大勝車路士足球學校6:0
陳偉豪話自己會講星期日場波
又聽佢想當年
再點講馬高斯有幾勁
記得有fb page 話簡嘉亨踢得不錯
要給予簡嘉亨多d保容 以及指出簡表現比費蘭度更加好
於是睇左港隊vs緬甸上半場簡嘉亨表現
唔睇由自何 一睇好撚火

簡嘉亨總持球次數 約20次
對手解圍失敗令簡嘉亨持球 約6-7次(集中係頭15分鐘)
簡嘉亨總傳球成功次數 約6次
傳球成功次數(唔計十米內超近短傳) 約2次
醫院波 3次
推向對手/控甩彈比對手 11-12次
搏到罰球 一個
傳球成功率 約30%
教賣菜走位 一次(球賽39分05秒)

睇完簡嘉亨表現 我真係唔明點解有人話簡嘉亨踢得唔錯
甚至可以好過費蘭度 到底係用咩準則話佢踢得好
上半場簡嘉亨比下半場好已經咁 我真係唔想睇埋條垃圾下半場表現 睇到爆血管

數字上有些微誤差 歡迎任何人士補充及反駁
勞爆頭
中超真係激
識波
都話十年南區球迷
大頭 FB

好記得加維蘭第一日喺香港跟愉園試腳,有球波9樓咁高,佢用心口控落嚟,成個動作鬼死咁瀟灑。

後尾愉園簽咗佢,我去幫佢做訪問,我帶住一位喺我公司實習嘅JSR賽馬會青少年體記去幫手影相,而加維蘭就帶埋艾度古斯嚟幫佢翻譯。

之後疫情下上現「康城盃」,佢入咗波之後,做咗個「扮大頭」嘅動作慶祝,代表佢將個入波送畀我,搞到我紅都面晒。

喺愉園入波有雙位數嘅佢,之後發現唔錯,轉會傑志,最後捧過兩次聯賽冠軍。但去到亞冠盃一次落場機會都冇,都預咗佢「藍鳥」生涯差唔多。當時佢話泰國有球探同佢講,有球會對佢有興趣,可能有機會繼續留喺亞洲發展,我就拿拿聲幫佢搞條球王片。

好開心佢最後加盟到理文,可以同佢老友洛迪古斯做隊友!雖然踢咗兩場都未有波入,但似乎適應得唔錯,始終加維蘭+艾華頓+基華尼頓係值得期待嘅。

希望球迷朋友可以多多支持加維蘭🥰
果晚冇買直播 可睇番全場
大頭連呢啲都要做埋
我係之前比18蚊now e睇
搵過下YouTube 應該無其他渠道睇番全場
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞