[本地足球] 2022/23 港超聯、亞冠、亞協及香港隊討論區 (22)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
快d成材plz
港隊需要中鋒
未入開齋波已經j定先
賣菜終於回歸佢最佳位置
上場alex 孫銘災難級表現
J幻幻好過
熱身賽搵佢打中埾真係嘔血
Btw 早幾年佢喺屯門打中場真係掃晒啲波
有冇諗過蒙古仔唔係買完唔用,而係啲波唔得太撚廢入錯貨
無錢不如搵11-13 個有港超經驗
加幾隻𡃁ken
加多1-2 外援仲好啦

養咁多水平一樣 又過左氣嘅港甲球員
真係足可圓夢咩
去一個比港超水平低好多既聯賽 聘請球員做外援
可能係港甲港乙水平
其實都預測到好大機會入錯貨 所以當初點解要買
使埋d怨枉錢

都係個句球隊養少6-8個 請2外援
港超7-8都有
而家就同u23爭尾二
認同 大埔今季策略似你講個種
所以係下弦黎講 咪踢得有聲有色
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/sport/20221001/bkn-20221001201200686-1001_00882_001.html

足總盃 開鑼戰!晉峰港會鬥攻爭晉級

今季「足總盃」首圈賽事周日(2日)正式展開,晉峰與港會假旺角大球場正面交鋒,力爭8強席位。雙方實力頗為接近,上場聯賽交手互有攻守,最終和氣收場,今次屬「一場過」淘汰賽,相信亦勝負難料,預計戰況會更為緊湊及精彩,鹿死誰手真係要踢過先知!(無綫翡翠台周日下午3時直播)■文:李浚湣、鄧文滔

首次率領晉峰出戰淘汰賽賽事,主教練鄧冠研承認有一定壓力,但指球隊賽前已經準備就緒,有信心今場再對港會,能夠擊敗對手,達成晉級的目標:「我哋都準備咗好多應付唔同情況嘅戰術部署,包括練習埋互射12碼,希望可以攻破到對方嘅密集防線,防守上應付死球時都要保持集中。」因國際賽期球隊獲得兩周休息,「鄧Sir」表示球員目前狀態不俗,又透露主力伍家揚早前已恢復練習,惟未知能否趕及上陣。

上季因左膝十字韌帶受創,提早收咧的翼鋒林樂勤(Jordan),上場相隔10個月再次重返綠茵賽場。他坦言復出時間較預期早,並感謝醫生、物理治療師及體能教練的幫助,希望自己能盡快操弗狀態:「狀態大約去到90%,但比賽節奏同信心仲要啲時間搵返,好耐冇喺本地賽事入波,呢個亦係我之後嘅最大目標。」

港會繼上仗聯賽後,短時間內再於「足總盃」遇上晉峰,主教練東尼咸美頓(Tony)透露今場或會作出輪換,希望藉此改善球隊上仗暴露的問題。Tony同時稱讚晉峰具備一定實力,提醒球員要小心應付:「晉峰無論喺咩位置都有競爭力,所以如果我哋想晉級,每位球員都需要交出最佳水準。」已經代表港會上陣達250場里程碑的隊長喜比特,表示感到開心及驕傲,期待之後繼續為球隊付出更多及作出貢獻。

開季3場皆正選上陣,兼取得一個入球的港會前鋒基奧,認為連續兩場與晉峰對碰是一件有趣兼刺激的事,希望今場可以取得「士哥」:「我會嘗試幫助球隊,盡力發揮喺隊內嘅角色,同埋作為一個前鋒,梗係想入到波。」

【兩隊預計正選陣容】

晉峰

門將:1林駿杰
後衞:20鄭璟昊 38艾拔簡勞 6葉卓文 44黃政德
中場:22劉君正 8卡爾特納 77伍家揚
前鋒:27費利浦薩 10黃偉國 7林樂勤

港會
門將:1費查
後衞:18積施利 4杜國樑 88菲杜化 14吳子聰
中場:17汪雙財 16溫俊 8喜比特 10安高沙
前鋒:7羅賓士高 25基奧
你估蒙古仔好勁咩
仲有班南亞仔真係返去賣咖哩賣果汁啦
龍又有四個又係唔知做乜鳩
咁嘅波22 23個人夠用有突啦
養少幾件南亞仔份糧都夠搵個正常鬼佬
應該係啦
話晒有經驗
所以咪搵個蒙古仔
陳曉鋒好好波
全場攞波啲決定正確,又唔會淨係保守回傳
佢跑得都快
呢段嘢話中有話
不介意報酬->人工好撚低
過於嚴厲->係咁屌人
並唔係草率決定->上咗賊船諗咗好耐決定而家走
Fai Fai段南華開操片見到佢
十二碼好似都係佢搏番黎

第一球之前有球佢遠射靚到…歌惜匡啱啱撲到
早兩季南區話俾大家聽,其實本地波20個球員已經得
綽綽有餘
仲要榜首
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞