[認真 post] 到鹽湖城探摩門教

237 回覆
81 Like 5 Dislike
你老母教你唔啱聽就派膠?
你個教都幾高質
信咗30 年變咗咁嘅樣
上面你d 長文講到摩門教好清高好公平, 世人嘅公平就係左膠
我叫你搞清楚 equality 同 equity 先, 唔係個個都係盲左
定係你自稱信咗摩門教咁耐就自我封閉, 對世界嘅認知只係你想像嘅愚民?
長文就識打, 去到其他人指出問題就即刻扯火, 唔答題, 又派膠
咁你個教都真係幾高質
你老母都高質添,無教過你己所不欲勿施於人。
你咩態度走入嚟你自己知啦,即係我就要無條件就你,你就講嘢幾難聽都得?睇返紀錄邊個派膠先啦。
真正指出問題嘅人會講自己對equality 同 equity嘅睇法再講個分別,而唔係你咁講一句再派個膠。
望下你自己打緊咩字先啦,幾句說話就定人哋成個宗教自我封閉
如果你自己無禮貌走嚟派膠,之後仲會怪落人個教到咁膚淺。咁你老母又真係高質嘅
你呢類人我見得多,自己態度幾差都無所謂,自己打兩句都夾個粗口又無所謂,但因為你係摩門教徒就強迫人要道德高尚。咩論點都無就只係挑起事端,攻擊人而唔係為討論。你係咁嘅sorry我無興趣浪費時間。
講嚟聽下,摩門教男女點樣唔公平呀?又點關equality 同 equity事?
Sorry,你係好在意唔解釋咁用唔同字眼,摩門教男女點唔平等,點唔公平?
我今日見到一對戴黑牌摩門教鬼妹
鬼妹都係第一次見

利申喺香港
我要金髮大波妹唔使後宮三千 俾四個我就入教
新界成日有d 一pair 女仔傳教
佢地係咪Mormons ?

Btw 你地點睇Southpark / The book of Mormons the musical
其實香港不嬲都有女傳教士,係比例少啲啫
有帶黑牌嘅就係

無嘅,Southpark咩都笑啫啦,係唔尊重㗎啦,但可以點?好多教友唔多care。
Book of Mormon Musical就ok嘅,但如果有人睇完就以為自己認識摩門教/認為係摩門教嘅documentary就搞笑囉。傳教士成日都會喺個樂音劇場外等人睇完就派摩爾門經,You've watched the show, now read the book。
即係咁就可以唔交應該交嘅稅?
可唔可以明確指出邊到有應該交但唔交嘅稅?
我冇質疑佢係咪non-profit,而係質疑佢利用依個status去做嘅野,不但actively去營利,有whistleblower踢爆教團領導層將教徒donation落格,本來要拎去做慈善嘅款項下落不明

WaPo報導過依單野(https://www.washingtonpost.com/investigations/mormon-church-has-misled-members-on-100-billion-tax-exempt-investment-fund-whistleblower-alleges/2019/12/16/e3619bd2-2004-11ea-86f3-3b5019d451db_story.html),咁教團又有冇向你地班教徒解釋返?
最近喺倫敦睇過 The book of mormons。我會覺得套劇其實好似地圖炮咁諷刺緊好多野,除左摩門教教義,仲包括腐敗落後既非洲,唔敢出櫃既同性戀者,或者想要“拯救”第三世界既發達國家。我甚至有少少懷疑,套劇其實係想諷刺所有宗教,只係攞摩門教做主角會得罪少d人。
淨係知摩門教好L有錢
我未得閒得資料好詳細咁覆你,但我睇到呢句‘and possibly breaching federal tax rules’,我有機會錯啦,但我記得我睇過呢單嘢,聯邦稅局係查過但冇搵到任何犯法嘅地方。
而多出嚟嘅奉獻拎嚟投資我唔覺得有問題,而稅係根據投資賺到嘅錢嚟交稅,而教會的確有交稅。整個過程無犯法,所以我睇唔明咩逃稅問題。
或者你講緊有人拎啲指明做慈善(人道救援基金)嘅錢拎咗去投資?煩請再詳細講下
如果你得閒再仔細指出個問題喺邊,我會願意討論落去,否則可能你要等我得閒搵好資料再覆你。
都同意嘅,我無睇過套嘢,但知道成個流程。其實摩門教就係太好人,佢哋明知咁樣寫我哋,我哋只會一齊笑下就算。
South Park 出品不嬲地圖炮
其實我都想認識下摩門教
但係住大西北
有冇最近嘅教堂
可以起我底去我個post到留TG,我畀傳教士聯絡資料你
網上遊覽聖殿廣場
呢條片啱啱出㗎,樓主考慮pin呢個留言吖,畀其他人可以有個概念。
https://youtu.be/S5O1bhcjtao
成日提你老母,你老母都好陰公
提緊你老母呀,真係陰公,無老母教你讀書
幫埋你老母教仔添啦,其實不欲勿施於人呀
求其起下你底已經知你平時點講嘢啦,講到提你老母好大件事咁
你個教勁高汁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞