[認真 post] 到鹽湖城探摩門教

237 回覆
81 Like 5 Dislike
hi 😁
聖殿唔係 dedicated 左就唔會開放比大眾嗎?
摩門教係香港見到鬼仔多
你覺得作為 LDS,同其他基督徒最大既分別係D 咩?呢個分別重唔重要?
每座聖殿大概20年左右會翻新一次,所以裝修完又要重申奉獻(re-dedicate),喺re-dedicate前就可以開放畀人參觀。
BTW你去完鹽湖城聖殿都應該知個座嘢裝修緊,呢兩年嘅重新奉獻應該會有開放日
有興趣知香港個“天堂室”(唔知點叫)係咩樣 haha
摩門教與音樂
摩門教另一樣值得推許的,是他們對音樂的重視。在鹽湖城聖殿的旁邊有鵝蛋形的會幕 Tabernacle,裡面有著曾經是全世界最大型的管風琴,會幕合唱團 Tabernacle Choir 的質素位處世界前列。摩門教徒也不吝與遊人分享他們的音樂。今天我便在中午聽了一場管風琴獨奏,再在晚上出席合唱團的排練。

會議中心內的管風琴
在管風琴獨奏會上,只見演奏家熟練的操弄著管風琴的五排鍵盤,還有底下的腳踏和兩旁的按鈕,透過不同的曲目去表現管風琴的多變和華美,模仿出鐘聲、人聲、甚至泉水的聲音。而夜晚出席合唱團排練,更是比去一般音樂會更開心,因為一方面氣氛較輕鬆,一方面也可從指揮的指示中學習。會幕合唱團果然是世界頂尖合唱團之一,不需指揮多加提醒,每個聲部都只會發出一把聲音,而聲部間更是配合自如,透過會幕強大的回音效果,產生無比震撼的音樂。

會幕合唱團
總結
這次鹽湖城之旅,可謂不枉此行。雖然自己並沒有改信摩門教,但總算對此教派了解更多,也讓我再一次體驗宗教的威力-- 宗教特別之處,就是無論教義有多麼出人意表,或者宗教之間教義如何互相衝突,但宗教仍然能給人帶來喜樂滿足,甚至驅使人遠走他鄉到沙漠墾荒。
我再一次發現,其實人們並不需要絕對真相,而是只需要一套能夠自圓其說,受到身邊的人支持,而且能夠帶來希望的教義。而 Joseph Smith 當初所面對的問題,其實到了現在仍然適用,就是這個世界上有這麼多宗教、主義、思想,到底哪一個才最為正確?Joseph Smith 當時用了一個比較極端的方法,透過自創一個新門派來解答這個問題;但除了成立一個新宗教,還有其他回應的方法嗎?

我自己個人覺得最大嘅分別係神嘅本質,LDS相信神係「超昇」咗嘅人,簡單啲講,神曾經係人(唔係指呢個地球出世嘅人),但神克服一切,得到一切知識後,為呢個宇宙帶嚟公道。所以有人話我哋相信嘅神係「外星人」。
呢個本質分別令到神無創造邪惡,而係將邪惡同正義分別出嚟。另外人類係神嘅後裔,每一個人同神都係屬於同一物種,我哋嚟地球係為咗經歷神經歷過嘅嘢,從而成為神。
如果無呢個分別,我自己係絕對唔會相信神,或者咁講,就算主流講個位神係存在,佢都唔值得我尊敬同崇拜。
個間叫高榮室,香港而家間高榮室係大概咁嘅樣
點睇FLDS
好多年前去過 聽完覺得佢哋好虔誠 但咁又反而覺得似邪教
對上香港聖殿開放日就係咁嘅樣
其實邪喺邊先?
我個人覺得除非一個人相信所有宗教都係邪教,否則我個人覺得好難可以將摩門教定義落邪教到
用「主流」基督教詞彙就係異端囉
但講真,信咩教反而唔係絕對最重要,點樣生活點對其他人先最重要。
I see,謝分享!請問有相關經文段落嗎?
係咪覺得太過親切,好似另有所圖
成個猶他州都係佢地地頭
人哋都唔想同我哋文明世界接觸
利申:喺PA/NY內陸嘅公路,幾次見到佢哋喺公路邊踩單車
Strong post LM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞