[認真 post] 到鹽湖城探摩門教

237 回覆
81 Like 5 Dislike
我唔知東華三院點選主席
不過我想帶出嘅係,舊時教會無錢,做使徒其實無咩財政利益。當然你可以講咩地位咁,但睇返早期歷史啲使徒就係畀啲Anti-mormon打得最甘嘅人,長期有生命威脅。呢啲地位真係吸引?
同埋早期教會嘅使徒都係自己返工、種地、落手落腳做,唔係高高在上等人養。現代使徒有生活津貼(一年約12萬美金)因為佢哋會放棄佢哋份工去做一世使徒。睇返個個現代使徒喺做使徒前都搵得多過呢個數好多,所以啲人話為錢做使徒真係諗唔透…

可能你會話12萬美金好多,但講返而家個先知吖,外科心臟手術醫生嚟。佢搵啲錢真係會少過12萬美金?地位會低過一間畀全世界基督徒話係異端嘅先知……?
將錢滾大先幫到更多人啊
我都有,用返Matrix做證子咁諗,虛擬世界開開心心咁過一世然後死。同埋食粒藥知道真相走出去痛痛苦苦/開開心心咁過一世然後死。
然後人死如燈滅……問題到底喺邊?
我作為教徒有時唔係太認同教會咁捐錢,特別係呢兩年知道呢啲所謂慈善組織一啲都唔慈善
都係輪流做 🤣

我相信 Joseph Smith 一開始真係有宗教感召既,你見佢最後連自己都犧牲埋。不過歷史上不同宗教曾經受到宗教感召,或者做見證既人都好多,所以都難以證明摩門教係獨一真理(雖然根據你所講,可能摩門教教義都無咁諗)。

至於之後既使徒/先知,我諗同天主教教宗差不多,唔一定係出於利益,可能出於責任感/論資排輩/權力欲/聖靈感召都唔出奇。
所以教會仲有工廠企業生產食品,親自部署,親自派送
我覺得你呢個睇法套落現代使徒都有機會適用,但早期就真係唔多適用啦。
宗教真理永遠唔可能100%證明到㗎啦,100%證明到就唔叫宗教,叫事實。但睇返呢個世界,事實又點?啲人都會拒絕
另外你參觀聖殿時佢哋有冇同你講過救恩計劃(plan of salvation)?雖然唔信嘅人會話係自圓其說,但我自己覺得的確係唯一對人生可以自圓到嘅宗教理論嚟
睇嚟你係教友嚟
無聽佢地提過,可以分享下嗎?
佢應該係講緊選擇,正如你所講LDS 好尊重自由,咁點睇LGBTQ? 如果係 “佢可以gay架,不過唔好返屋企” “佢可以飲酒架如果買到嘅話”(朋友話成個SLC得兩間做遊客嘅酒吧),咁仲算唔算尊重?同新疆有咩分別?
偽造符瑞
傳教冇錢收
全部靠自己儲蓄

BYU教會大學唔洗傳道都有discount
係教友就有得平
學費分member 同non member兩個價
Member 5000幾美金
Non member 好似都只係萬幾美金
簡單啲嚟講,人出生前已經存在同埋係同神一齊住啲,神就提出一個計劃,令到人可以進步同變到神咁。計劃就係需要創造一個世界,畀人離開神,放落世界去試下如果無神睇住佢哋會做定壞,由此試驗人係因為本身就係好,定有神睇住先乖。
人嚟到世界就唔多唔少一定會犯罪,而有罪嘅人喺公道嘅律法前係返唔到天國,所以就要準備一位救主,佢會贖人嘅所有罪(預先承受所有人有機會犯嘅所有罪嘅代價),既然罪嘅代價已經被承擔,就滿足咗律法嘅公道,而所有願意接受嘅人就可以經由耶穌基督返返去天國。
所以人生唔係追求完全嘅完美,而係驗證人喺無神嘅環境下係好定壞,你係好嘅話,就通過咗呢個測驗,可以追求更多。
所以喺呢個世界觀下,神係絕對唔會畀人有足夠嘅證據100%證明到有神/某某宗教係100%真。因為就會違反咗當初要離開神去驗證人會唔會做好事。
no offence,不過你睇下“符瑞”裡面d字……😃😃
i see,多謝你詳盡既分享啊,我喺呢個 po 都學到好多野 👍👍
先講酒吧個到,我簡單google一下(The state(Utah) boasts more than 350 bars, and Salt Lake County accounts for over half.)
另外早期(18xx年)可能真係難啲買酒,但呢個唔係教會規定,而係無呢個市場。猶太州政教分離㗎。
而LGBTQ+個到,教會都無趕人走,甚至有捐錢同幫手宣傳LGBTQ+嘅嘢,咁算唔算尊重?
調返轉嚟講,有LGBTQ+嘅人講到明佢要推動立法去強迫教會嘅聖殿接受同性婚姻嘅執行,呢啲算唔算尊重?
尊重自由係雙向嘅,我見到啲就係教會尊重自由多過限制自由。
唔使客氣 有咩隨便問,你見我咩都答
其他地方唔知
不過Utah 最大醫療集團,商業中心,新聞報紙,電視台,同埋農業都係教會holding
基本上除咗Park City 之外成個州都係教會地頭
好似一般基督教解釋耶穌降世就作為救贖分界,所以保羅先話未接觸此道既人,會依佢行為由天父決定上唔上到天堂。
但接觸過耶穌既道而不接受既,sorry你即使你無做壞事都要共赴黃泉

中學翻過教會聽翻嚟,唔算詳細

自己唔算係信宗教但我尊重不同宗教學說
以前返工間唔中會有d信摩門嘅同事,起碼有三四個
全部都好好人嘅,真心好乜都好,係好主動幫人,可能幫人真係佢哋DNA嚟
不過全部都成日生仔,一兩年就有三四個月paternity/maternity leave
呢個講法我都聽過,但我個都唔係個個大派別認同,例如早期天主教,東正教同浸信會之類係唔認同呢個講法。
btw,你記唔記得保羅個段係喺聖經邊到?

另外其實算係似,但摩門教唔相一個唔接受耶穌嘅好人會落地獄,事實上幾乎所有人最後都會上天堂。以下係我喺自己個你問我答講嘢。

九成九人上到天堂係點解。
天堂嘅定義會因個別宗教而異。

對於耶穌基督後期聖徒教會嘅天堂定義係成為神。
對於我哋嚟講,最終審判後人會被分到三個唔同嘅國度
日榮,月榮,星榮(高,中,低)
日榮中有分三層天,只有最高層先係成為神
呢個天堂只有極少數人達到
呢個天堂即使大部分後期聖徒都達唔到

對於其他宗教,天堂嘅定義係復活後或死後喺一個無憂無慮嘅世界生活。(例如主流基督教)
如果天堂係主流基督教咁定義的話,根據我哋教會嘅教義,星榮國度(最低層)已經係一個無憂無慮嘅世界。曾有人問教會第二任先知百瀚·楊,星榮到底係一個點嘅世界,先知答,你唔會想知,因為個到好到你會想立即自盡以後去。

星榮係一啲反對神嘅人,係犯罪者去嘅地方(不論信)。
月榮係選擇唔信神但行為高上嘅人(不論信仰),係啲對耶穌基督信心唔夠嘅人去嘅地方。
日榮係最忠信嘅人,所有八歲前死去嘅小朋友,個啲在生時無機會接受福音但如果機會比佢時會全心接受嘅人去嘅地方。

基於咁,有巴打問我乜人去到天堂,我先問係根據乜定義,我再答如果係根據主流基督教嘅定義,你一定上到天堂。

咁九成九人上到(包括罪犯),邊0.1成入唔到呢?
個啲係犯啲唔係普通你我可以犯嘅罪人。
個啲係曾親眼見過神同接受晒所有真理嘅人但否認同公然對抗神嘅人。
公平唔係指女人可以生仔,男人都要生仔。

你搞清楚 equality 同 equity 先啦
摩門教真係亂鳩咁嚟

一打唔使找,送多個畀你
無論點喺到亂吠
摩門教教你唔啱聽就派膠?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞