[認真 post] 到鹽湖城探摩門教

237 回覆
81 Like 5 Dislike
我想問如果第日有個「新摩門教同新啓示」出黎?可否話神已經唔再重視而家呢個「舊摩門教」?而「舊摩門教」既人係咪要加入返「新摩門教」?

如果有人因為各種原因都唔想做好人又或者點都唔肯上天堂,佢係咪會落硬地獄?

唔該晒~
摩門教神學觀中嘅啟示權係好直接,即使追溯到第一任先知死後嘅繼位問題,我覺得都有個好完整嘅體系喺到。唔信摩門教都唔緊要,當係啲魔幻小說繼承權咁睇。
個方式係咁嘅,第一任先知由聖經古代使徒以天使姿態來訪嘅彼得、雅各、約翰手上得到呢三位使徒由耶穌基督手上得到嘅天國鑰匙。

馬太福音:16:19 我要把天國的鑰匙給你,凡你在地上所捆綁的,在天上也要捆綁,凡你在地上所釋放的,在天上也要釋放。

呢個鑰匙只會經由召喚成為神使徒同埋按手禮傳落去。而教會中只有總會會長團3位+12使徒共15人有呢個鑰匙。而即使共15人都有呢個鑰匙,但永遠只有做使徒年資最耐個位有行使主領權。新約自然係彼得,而後期聖徒歷史就係第一任先知約瑟斯密。
講後期聖徒歷史時代啦,當第一任先知死後,當時在任使徒年資最耐嘅就係伯翰楊,所以自然由佢做下任先知,負責接受啟示。

呢到我有機會錯,但以我所知所有摩門教分支都唔係由擁有過鑰匙嘅人創嘅,如果有,都係被開除教藉後創出嚟。所以根據個傳承法唔可能會由個個人接收新啟示。

但為咗答你問題,我哋假設真係有一日,現時嘅15人分裂,總會會長團同12使徒分開,情況就會變到好似天主教同東正教分裂咁。總會會長團就會比較似天主教嘅角色,12使徒似東正教。

最後,摩門教嘅地獄觀好唔同,唔存在永恆折磨。地獄係一個心態嚟,因為你復活後知道自己做錯事個種後悔感覺好似火燒咁。但呢種折磨唔會永遠。最後基本上所有人都會上到「天堂」。
呢個可能要再解釋,但先答住呢到,你想再清楚啲了解天堂地獄觀我再補充。
好詳細解釋,多謝!

咁我又想問摩門教對於有D基督宗派所謂既「靈恩運動」,好似異夢,異象,神跡性醫治,係點睇?

同埋對於民間信仰D「神化野」,好似通靈占卜,鬼神,超自然現象,又會有咩睇法呢?
雖然有啲長,但呢到係摩門經講到呢類「恩賜」嘅嘢。算係包括到晒你講嘅「靈恩事件」同「神化嘢」
摩羅乃書第10章
8弟兄們,我再勸告你們,不要否認神的恩賜,因為神的恩賜很多,且都來自同一位神。賜給這些恩賜的方法雖有不同,但都是在各處行萬事的同一位神賜予的;這些恩賜都藉著神的靈的顯示而賜給世人,使他們受益。9因為看啊,有的人藉著神的靈蒙得恩賜而能教導智慧的言語;10有的人藉著同一位靈蒙得恩賜而能教導知識的言語;11有的人蒙賜極大的信心;有的人藉著同一位靈蒙得治病的恩賜;12還有人蒙得恩賜而能行大奇蹟;13還有人蒙得恩賜而能預言一切事情;14還有人蒙得看見天使和施助之靈的恩賜;15還有人蒙得各種語言的恩賜;16還有人蒙得翻譯文字和各種語言的恩賜;17這一切恩賜都藉著基督的靈而來,隨己意分給各人。18我心愛的弟兄們,我勸告你們記住,每一項好的恩賜都來自基督。19我心愛的弟兄們,我勸告你們記住,祂是昨日、今日、永遠都一樣的,只要世界還存在,我說的這一切屬靈恩賜,決不會被取走,只有人類兒女不相信,這一切才會被取走。

我自己唔相信只有我哋教會先有「奇蹟」,所以所有呢啲靈恩/神化嘢,只要係對人有好處,我都會保持開放態度,可能佢哋真係從somewhere接受到某啲嘢。但用個好實質嘅證子,有啲靈恩派主張佢哋祈祈下禱會被「聖靈擊倒」開始「說方言」。但呢啲方言係人類聽唔明嘅嘢(glossolalia),我自己就傾向唔多信呢啲係恩賜嚟,但又唔會完全排除。
對我哋嚟講,方言嘅恩賜係例如你見啲傳教士可以好快學到廣東話同人溝通到(xenoglossia)。
哥林多前書:14:19 但在教會中,寧可用悟性說五句教導人的話,強如說萬句方言。

最後你講其他超自然嘢,喺我理解中,我哋LDS如果好嚴格咁講係唔信超自然嘢。例如有人講過一句類似咁嘅嘢,我覺得好過癮,就係超越現時人類理解嘅科技係同神蹟/魔法無分別。事實上我哋人類現有嘅科技已經喺古時人眼中係神蹟同魔法嚟(例如打個電話其實已經係千里傳音)。唔知你睇唔睇漫動畫。GATE 奇幻自衛隊呢套嘢完美表現咗出嚟。我哋相信神係依據自然法則利用知識咁創造世界同行奇蹟。所有嘢都係科學領域內,只是現時人類未達到。我哋唔信神係無中生有咁創造世界,而我會argue如果仔細研究聖經同創世紀歷史,聖經作者講緊嘅係神用已存在物質去組織呢個世界。呢個講法都唔只係我哋有,好多年前好多教外人已經有呢個講法。無中生有嘅創造係由希臘哲學理論傳入基督教。
人生冇咖啡飲 仲有咩意義...
各位 Ching,我而家喺旅遊台開始 post 緊美國既遊記,有時間就去睇下啦
https://lihkg.com/thread/3318681/page/1

最近 update 到三藩市

教會入面多唔多外國人?係咪經常講英文?
可唔可以返教會純為練下英文口語?
香港教會唔多外國人,但如果你想接觸多啲外國可以去灣仔會堂,個到有維多利亞支會,香港嘅外國人教徒主要都集中返個到,因為會係全英文聚會。
香港基本上得呢個支會係英文。
可以返教會純為練英文嘅,傳教士都有開英文班
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞