[認真 post] 到鹽湖城探摩門教

237 回覆
81 Like 5 Dislike
其實我用matrix 嚟形容唔太精準
但最近見到有人用動物森友會整咗套動畫
https://youtu.be/xghHKy5XZVw

睇完覺得幾有宗教意味

如果隻game入面有個異於一般既玩家
佢係咪神呢?佢會唔會只係行善呢?
佢玩bug, 玩trick, 佢異於常人,佢算唔算係神呢?

咁喺摩門教入邊,佢唔係神囉,因為
隻game都唔撚係佢整。個物理同logic都唔係佢整
創造萬物果個先係神,能夠喺隻game入邊創造既先係神
入面現形果d都不過是NPC又或者player
只係佢有透過NPC,話你知呢隻game應該點玩。

但咁講又變咗單神論...咁會唔會大家喺地球呢一個platform 上,有唔只一個creator 呢?

我都係第一次聽摩門教教義,但覺得有異於基督教/天主教既角度睇耶穌,都幾有趣
我自己唔會用「最頂」,因為人崇拜一個神唔係因為佢有幾勁,而係因為佢係我哋嘅父親。而點解信耶穌都一樣,唔係因為佢係最勁,而係因為佢為我贖罪。
正如李嘉誠都有錢過你老豆,但你都會愛、尊敬、同聽你老豆話而唔係李嘉誠。
另外雖然唔係100%教義,但算係一個普通接受嘅宗教文化嚟,就係我哋嘅父神以前都係人,佢自己都有個父神。再重申強調,我哋崇拜我哋呢位天父係因為佢係我哋嘅爸爸同埋佢愛我哋,唔需要佢係全宇宙第一位神或者最勁個位神。
喺我眼中神已經係一個職位嚟,佢哋個個都係完美嘅人,唔會喺到比較邊個勁啲,所以唔會存在呢類問題
唔係喎 唔係個個都愛自己老豆架喎
唔通佢雞姦完你你都要繼續愛佢?
睇下你點睇正宗啦,我就覺得而家最大個間係正統囉,因為摩門教對一夫多妻制係有個好嚴密嘅規範,其中一個就係只可以經由聖職權鑰嘅人先可以執行,而所有一夫多妻教派如果你搵返佢個起源,佢哋嘅創教人都從未由第一任先知個到得到過呢個權鑰。
呢個權鑰由耶穌喺新約時代畀由彼得為首嘅古代12使徒,183x年由天使姿態嘅彼得、雅各、約翰傳畀第一任約瑟斯密同另一位人,佢哋傳畀當年183x年嘅12使徒,再喺12使徒到傳到今日。而所有一夫多妻派系嘅創教者無一個做過使徒。
咁緊係以正常嘅前題下作嘅比喻啦大佬
有時唔一定係苦難先係立體啲嘅經歷,用音樂做例子,唔係聽下啲走音嘢先算,詩歌一定好優美,但heavy metal 嘅scream 你地會唔會接受?如果體會只係up beat 一面而避開陰暗面,仲算唔算完全嘅經歷?
朋友去完Slc 感覺係地方好乾淨人好有禮貌,啲人做嘢好有效率好叻,可能我地睇得太多反烏托邦電影,硬係太too good to be true,好似日本咁,咁努力維持乾淨有禮背後必然有好強嘅社會鉫鎖。
如果教義方向係向善為主就唔出奇,但如果係透過經歷令人昇華,好似欠緊啲嘢咁。
lm
究竟摩門教算唔算邪教
有冇認真問下佢地對交稅依樣野嘅睇法
如果用音樂做例子,我會覺得苦難只係低音,犯罪先係走音囉。
其實人生在世基本上已經會經歷好多起伏,另外人有前生,前生已經有好多嘢令每個靈魂有唔同程度嘅進步,今生算係一個催化劑之類,復活後至到變成神前都有好多嘢要學。所以整個過程係好長遠。
不如你試下講點先算邪教先,我哋再分析
好簡單,交
183x年由天使姿態嘅彼得、雅各、約翰傳畀第一任約瑟斯密同另一位人,佢哋傳畀當年183x年嘅12使徒,再喺12使徒到傳到今日。

呢啲情節/歷史,你覺得係真?定內心都明只係說法,大部分人需要一個說法去生活?
你問我嘅話我個人係傾向相信係真嘅,因為教會歷史其實係紀錄得好詳盡,除咗啲同神/天使有關嘅嘢係不考證之外,基本上所有歷史內容都係可考證。當中約瑟所面對嘅宗教逼害真係好嚴重,相比之下如果你話佢係作個宗教出嚟,對我嚟講係更加唔合理。
另外摩門教嘅歷史同其他新興宗教唔同,佢基本上所有「屬神」嘅事件(例如神/天使顯現等)都有多過一位證人。佢整個創教過程係好多逼害,但所有證人都保持住佢哋嘅證詞,無改變過。
放心,我有好仔細咁思考同假設呢個宗教係假的話代表啲咩,只係我將所有證據都放上天秤對比過後,係真嘅機會率大過假。
我之前根據Bill Gate嘅推薦書單,睇過本書叫做Educated
係關於一個美國摩門教家庭女仔Tara Westover嘅自傳
內容講到個女仔嘅爸爸係好虔誠嘅教徒,佢哋一家唔信學校 醫院 同埋任何政府機構
例如佢哋從來無接受過學校教育,個作者「背叛」咗佢老豆去學校讀書
甚至係由細到大冇接受過正式教育嘅情況下入咗劍橋大學
同埋佢哋從來冇去過醫院,就算分娩都係私底下接生。
唔知ching你有冇睇過本書,同埋你對呢嗰作者描述嘅摩門教家庭有咩comment
根據呢句「佢哋一家唔信學校 醫院 同埋任何政府機構」我都幾肯定佢係屬於LDS分支嘅人。因為LDS自己都有3間大學,所有使徒都喺世界唔同嘅大學有學位,之前有位先知做過美國農業部部長,而家嘅先知係一位外科心臟手術醫生。

當然我都知有人嘅家庭係有上述咁嘅思維,但絕對唔係教會嘅教導,係每個家庭自己嘅決定嚟。
因為你口吻都算係理性嘅人,我更加唔明呢啲咁易老作嘅故事點解可以說服到你,吹到以色列人去美洲喎?耶穌去美洲喎?
證人?佢地係獨立證人?麻原彰晃都有好多證人/信徒話佢真係識飛,咁算唔算?
點先做到先知?
試過一次係深水埗見到Amish裝扮嘅一家人,好奇香港係咪有Amish
咁係因為你完全唔知任何對摩門教相關嘅證據,另外我哋都已經開始針對個人咁討論,不如拎多啲了解,你係完全無神論者定點?
第一任先知係約瑟呢個無咩問題啦,之後每當一個先知死咗,就係計邊個係做使徒時間最長個個。永遠都係最資深嘅使徒去做先知。
你唔好忘記耶穌都被釘十字架
罪名為自稱神的兒子

喺當時嚟講,耶穌所傳既道就係邪教

另外講屠殺之類,獵巫行動,十字軍東征殺咗幾多人?
咁天主教係咪邪教?

伊斯蘭教互相仇殺,係咪全部都係邪教?

或者大家畫翻條線先,教義上包含殺人姦淫搶劫既係邪教

咁如果只係部份信徒曲解其義,就一竹竿打哂所有同教中人為邪教?

所以要歸類為邪教之先,唔該你定義咗乜嘢係邪教
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞