[認真 post] 到鹽湖城探摩門教

237 回覆
81 Like 5 Dislike
屌,d女留番係本部
果陣去SLC 去到佢地tourist center 有個女仔心口掛住香港抽氣扇旗牌仔 原來係信咗摩門之後教派比錢佢香港過黎SLC 讀書 之後留係度做返傳教volunteer work
血字的研究?
agger,
根據佢地既說法,呢個係祈禱得出既結果 😂
係,好多教徒都會去猶他州讀書,BYU 都幾出名。今次去到都見到一個香港人,不過無傾好多 😛
yes,識貨 🤣
不過裡面講到摩門教好封閉殘暴,所以今次特登去鹽湖城睇下 haha
好似話真實個案改編?求報告
當年柯南道爾話係真人真事改編。以摩門教當年環境咁惡劣,會封閉殘暴都唔出奇。不過早喺百幾年前,佢地為左比美國政府接受,都開放世俗化左好多。
摩門教徒也十分重視家庭,家庭成員之間的關係一般較為緊密,男人通常(如聖經所描述的)有較高的位置。對於離教者,他們通常不會有什麼具體的行動(只會為他們祈禱,有個傳教士說);但由於教會和家庭關係密切,離教往往代表著家庭關係,甚至社交生活的破裂。以我觀察,傳教士們大多很享受自己的教會生活。他們也許有其他掙扎,但他們都很以自己作為摩門教徒為榮,也很樂意與我分享他們的信仰,即使是比較具爭議性的話題,例如為先人洗禮,或者在聖殿裡的活動等。

聖殿內部圖,我估唔到佢地會咁公開比人睇
長老
我好鍾意似咖啡
我喺喺香港都見過女傳教士,係少D囉
遲D會去東岸……不過都唔知點搵到佢地
據我所知係有既,ching好彩 🤣
遲D再 update,瞓先
不過佢地唔黎傳我呢
果時見到佢地揾女仔傾偈
好話信埋D 屋村商埸個d 所謂基督教教會啦
連登仔真係痴線㗎 講下就打手,我就真係打手啦(歡迎起底,開咗2個摩門教你問我答posts),呢個post明顯係教外人去參觀聖殿廣場啦
幾個月前其實香港聖殿都有開放日,作為教徒,真心講,教會無咩秘密,要保守秘密就唔會四圍搵人加入啦
以前睇都唔知係摩門教宜家先知
有時想知摩門教/其他宗教男女唔平等,咁女性點解會繼續堅持信仰?
睇下我咁解釋你會唔會了解多啲。其實係大家對平等理解唔同,喺後期聖徒文化中,男性同女性喺家庭上有唔同嘅定位角色。
喺教會層面,男性係聖職持有者,所以會主理教會事務,但主理教會事務其實只係服務他人,教會領導根本就無權控制你嘅行為。以下係我哋教會嘅經文,對我哋嚟講係等同聖經嘅經書嚟。

教義和聖約121篇
36聖職的權利與天上的能力不可分離地結合在一起,天上的能力不能被控制或運用,唯有藉正義的原則才可以。
37這些都可授予我們,那是真的,但當我們從事遮蓋我們的罪,或滿足我們的驕傲、我們虛妄的野心,或以任何程度的不正義對人類兒女的靈魂施行控制、統治或強迫,看啊,諸天就退出;主的靈悲傷;當其退出後,那人的聖職或權柄也就結束了

喺家庭上,我引用「家庭致全世界文告」嘅一部份。
……
家庭是神所制定,男女之間的婚姻是祂永恆
計畫的基本部分。孩子有權利在婚約下出生,
並由完全忠貞、奉行婚姻誓約的父母養育。以
主耶穌基督的教訓為基礎,最有可能獲得家庭
生活的幸福;成功的婚姻與家庭建立在信心、
祈禱、悔改、寬恕、尊敬、愛心、同情、工作
及有益身心的娛樂等原則上,並藉這些原則來
維持。依照神的安排,父親應在愛與正義中主
領家庭、負責提供生活所需並保護家人。母親
的主要責任是養育兒女。父母有義務在這些神
聖責任中互相協助,是平等的夥伴,遇到殘
疾、死亡或其他情形時,可因個別情況調整。
必要時親戚應伸出援手。
……

即係喺我哋眼中,男女係有唔同嘅職責同任務,相互支持同幫助可以一齊進步。公平唔係指女人可以生仔,男人都要生仔。
另外自由喺後期聖徒(摩門教)教義中都係極重要,甚至可以話係最重要嘅原則。喺我哋教義入面,神係受制於永恆法則,唔可以奪取任何人嘅自由。

希望答到你,唔明再問

利申:30年以上教徒,開過2個你問我答post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞