[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(70)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
我就咁用debit card就得
插好多嘢都好聽
我手頭上嘅7506, cd900st, m1st, dt1990pro,6xx都好聲
大z1r就可圈可點,好聽但陣味唔係聽開嘅大z1r
襯日水仲平就買返對pad同條線俾msr7b換
希望換完又一條好漢繼續用唔使諗買新嘢住

哩排耳牛po好快爆
新post 旺場,講返月頭買個6支TAD膽
買個時仲以為TAD自己做,之後先知其實係大陸, 俄佬廠貼牌,TAD負責testing, matching

一路比較呢6支膽,其實6支膽聲都幾似下,試到我成日以為自己幻聽
所以各位睇我下面寫嘅野覺得有d自傷矛盾都唔奇

RT090 - 5751 Highgrade TAD Premium Selected 5751 Highgrade TAD Premium Selected
人聲厚而暗,bass 都加厚,會嘗試做bass kick個下不過唔夠實、唔夠打擊力

RT043 - 12BH7A REDBASE TAD Premium Selected (balanced) 12BH7A-STR TAD Premium Selected (balanced)
整體比RT090亮少少,多dd空氣感,冇RT090咁厚,薄dd
bass動態比RT090大,多d打擊感
音場窄RT090少少,但係聲又離自己遠dd

RT003-BPD - ECC83 TAD BALANCED PHASE DRIVER Selection Single
人聲有d似RT090不過感覺好似被壓抑。
bass動態比RT090大,RT043多d打擊感但冇RT043咁厚

RT005 - 12AU7A / ECC82 TAD Premium Selected (balanced) 12AU7A / ECC82 TAD Premium Selected (balanced)
electro harmonix 俄佬貼牌膽
打擊感重,bass厚
人聲比上面幾支膽亮,唔近自己
高頻細節出d,比較細膩

RT006 - 12AX7WA-R TAD Premium Selected 12AX7WA-R TAD Premium Selected
electro harmonix 俄佬貼牌膽
人聲同RT005一樣偏亮但甜d
打擊感重,bass薄過RT005,可能係比上面幾支膽薄
高頻明亮,有空氣感但冇RT005咁突出細節
音場大

RT-6922 - 6922 / E88CC TAD Premium Selected (balanced) 6922 / E88CC TAD Premium Selected (balanced)
音場窄,打擊感重,bass厚而大嚿
人聲唔厚而偏暗
高頻會突出引申部份,但又有d焗

總結呢6支膽都係唔啱聽,竟然係我之前買個支 RT010 7025 HIGHGRADE TAD Premium Selected先係最好聽似返少少 amperex bugle boy 12ax7 (我個兩支係code I61 Δ 同I65 Δ)。當然都係舊膽好聽好多
再睇咗下, eso隻n05xd好似真係好正咁
係好方便㗎,乜都有得玩
想問下esp950香港係咪有行貨
上網睇到有間賣緊成9千幾
但上次hifi展有間a字頭報我七千幾我唔記得左咩名
有行貨

呢句野適用於全部hifi評測佬
除咗stereophile嗰d專業網之外
係10000hz黎, 夾埋擺係同一個booth咁解
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞