[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(70)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
我仲諗緊部機問唔問代理有冇得整
冇咗 USB 用感覺靈魂已經冇咗咁
而家擺埋咗一邊冇用
有個千3蚊 封閉式嘅正常好多
仲有一個千幾都係正常啲

封閉式,反而bass少咗 反而唔係好明

巴打如果搵到有師傅整都麻煩你講我知,我個volume 掣一扭就沙沙聲
鴨寮街d檔仔唔知會唔會整?
搵sam哥幫唔幫到
好建議,等我忍唔到個時問下佢先

試下熄機等一陣,等電容走晒電先好噴個 volume 噴完即刻扭下個 volume
之前部屎 Asgard 2 試過噴完 ok

小小提示:HD-DAC1 要開頂蓋的話要底部先扭開機則兩塊木紋板先

巴打如果搵到有師傅整都麻煩你講我知,我個volume 掣一扭就沙沙聲
鴨寮街d檔仔唔知會唔會整?

試下熄機等一陣,等電容走晒電先好噴個 volume 噴完即刻扭下個 volume
之前部屎 Asgard 2 試過噴完 ok

小小提示:HD-DAC1 要開頂蓋的話要底部先扭開機則兩塊木紋板螺絲

我記得以前細個唔識野,以為用WD40就得,噴落creative T40個volume 之後開機,個電路板燒出火光

着咗支膽幾個鐘之後聽,感覺唔啱我。唔知係唔係因為未煲夠所以差d
聲幾焗,冇乜空氣感,動態唔強,整體比較區緊
bass 個方面加強咗"oof"個下,但係唔夠sub bass 所以唔夠潛
高頻幾得意,偏暗、唔夠空氣感,亦唔突出細節,唔會點修飾但係會覺得有種優雅

我都係鐘意code I61, I65呢種大開大合又有細節,偏明亮嘅聲多d

正當我係度困惑嘅時候,忽然記得唔知邊度聽返黎話聽人聲就要用貓那,又聯想起《無間道》,
即刻要拎返d珍藏蔡琴出黎,一聽到「是誰」就知道冇死錯人,豁然開朗
當然成張《民歌蔡琴》就唔可以淨聽《被遺忘的時光》,要多幾首
發覺成個氣氛做得幾舒服,個bass 厚厚地有彈性,出奇地唔太覺焗聲
人聲都係冇我印象中嘅HD600咁厚暖,不過幾舒服

似乎呢支膽要夾下歌聽
多謝蔡琴救咗支膽

但係又咁講,就算我唔用呢支膽,可能dac1101 + HD600一樣都好聽
所以呢支膽對我黎講似乎暫時都係唔太值
下次可以試埋TFK 長滑屏/長坑屏 再勁d 上 marconi b339 WE5755加轉插
WE5755同TFK都係我目標,不過TFK我就唔會買最貴個d,因為太貴
可能我會買Tesla代替
又唔洗上到ECC803s 咁誇張 普通5位/8位數長滑/長坑 $1000樓下有找
新手0設備,想問下 耳機連Dac Amp budget 預30k左右, 應唔應該入ADX5000?
出街耳機用緊SE846, 想屋企聽歌啲聲好過出街。
聽日系歌為主,鐘意啲聲貼面啲 ,有冇咩好建議
聽日系歌來來去去都個幾隻 z1r adx5000
focal clear唔錯
meze empyrean

搵日去耳機鋪試下 話唔定會揀第二隻
Adx5000+b1xa+2541?
Radiance+平衡線+2541
Z1R依家難搵到現貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞