[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(70)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
反而800s果啲搞唔掂佢插隻萬幾既機我聽 完全唔掂

冇問題,唔啱聽就係唔啱,冇得迫自己,音響從來唔係貴就得
Grado G pad?
同埋巴打會唔會校得太緊?
我覺得推唔開
牌子好似係violectric
十成功力既800s要點推法?
其實從來都冇十成功力呢回事,只有「冇比較冇傷害」
violectric 以前我試過用v281推HD800s,太悶,唔啱我
反而我用佢個條Chronos jer仔聽又覺得唔差
所以都冇得以偏蓋全,同一個牌子唔一定得一種聲

我覺得HD800s最基本可以soekris任何一部機或者rme adi2 dac直推。用lehmann linear系列就穩穩陣陣,畢竟以前senn 記出展係用lehmann linear 夾。burson 都ok嘅,係個高頻有d硬變咁易攰d
貴價就可以SPL Phonitor 系列, Bryston BHA-1同買唔到嘅 p750u, Eddie Current
OOR套裝就未試過

另一個方向就玩膽amp, e.g. Project Ember, schiit Lyr 3

你見我就咁都up到一埋出名d嘅選擇就知玩HD800s條可以好漫長
要出到ok嘅聲唔難,係當你想玩深入d,追求個「差小小」就好漫長
試過BHA1夾800s, 明顯覺得虛, 高頻乾, 整體冇乜密度咁
但夾HD800就倒返轉覺得密度唔太差, 高頻又控制得幾好咁 (不過聽落就幾似1101夾800s咁)

又可以慳錢了
dac1101 + HD800s真係抵到爛
是, 加返條siltech usb cable就一流
siltech 最平個條USB同HD800s差咁多錢
但一條USB cable可以夾唔同dac喎
等我搞掂隻SR009先
而家好似有d希望
將啲消費劵拎去食
然後用錢錢買009咪得gogo
邊隻唱盤?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞