[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(70)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
focal 好似就係用喇叭方式來整耳機qc 先搞到咁
我得部BCL clone,所以同正版或者再新d既linear usb系列唔會完全一樣
理論上就應該正版會好過我部amp
我都係鼓勵買正版,除非係d停產多年型號

以我部BCL clone 嚟講,聲明亮而保留一定厚聲,有力,推HD600個bass 量都夠,推HD800s都有d氣勢出到。整體平衡但唔會好似V281咁悶
kph30其實開頭個排先會緊d,戴幾日到一個星期就鬆返

1-2kHz 如果好大幅度上或者下 人聲真係會比較奇怪
諗諗吓,我都有啲驚我隻ATH
靠eq
可能煲下都會好d

睇啲評論,啲人話人聲都係有啲怪
如果你畢直係得7000咁上下又只可以用封閉式,noire2就幾好嘅,但唔一定係the best choice
noire同原版比係開揚啲聲場大啲,但人聲會遠啲,同埋食power啲
但如果兩者揀一款我都係會揀noire(原版+原廠穿窿都得,一樣嘅嘢嚟)
同stealth比就分別大(對我嚟講)。stealth好多嘢會立體返同埋清晰好多,最緊要係只要你畀夠力水同控制力,佢反而慳心機過noire好多
我同一套setup(PC-neub1020->老虎魚USB電隔-neub3020->2541-nei1020 XLR->bha100-bispa 純 4.4->耳牛),stealth嘅聲係明顯邊忽都啱啱好,noire就會濛好多同人聲遠咗

但一隻stealth已經可以到其他唔同廠嘅超旗艦耳牛,如果畢直唔到位同埋對封閉式有極強烈要求,其他開放式都好唔錯㗎

順帶一提我覺得focal radiance比dca noire 2易出好聲又好聽
dca祖傳藝能同價買D8000 pro好過
好在有機會加錢買stealth
真,如果11月ath冇咩吸引都係等Y記
岩岩手痕又買多對WE 5755連轉插

買膽真係會破產
$330埋單 光頭仔5755先貴
多謝解答
其實最想買嘅係d9200同stealth
不過驚d9200夾頭同包唔晒隻耳仔 我大頭仔黎
dca個pad好似幾大起碼唔會夾耳仔 同埋收埋放便啲
stealth太貴
咁真係要試埋radiance,真係幾好
呢對NOS仲平過全新俄佬/JJ膽
係好界耳
連pop star呢d歌都有一野界
而家隻機食緊塵....
琴日加埋今日着咗支膽20個鐘左右,而家係office 夾HD600
終於覺得d錢冇白費

setup 一如以往HD-DAC1 -> chord clearway -> project ember (Mullard ECC83)
正如之前講,呢支Mullard ECC83幾焗同暗下,不過係呢個setup 之下唔會覺得好焗或者暗,係剛剛好
亮度適中,絕對唔係暗,但亦唔係I61, I65咁擺明係亮
人聲雖然唔夠甜,但夠厚亦係能夠發揮HD600人聲性格,如果甜多少少就Perfect
人聲高音有返dd空氣感
同埋人聲超埋身,呢個有d唔慣

低頻量充沛,打擊感強,係大動態嘅位都做到氣勢不過就冇I61, I65咁勁。唯一不足就係唔夠潛,當然呢樣本身都唔係HD600強項,我就唔強求

高頻係幾有驚喜,Mullard ECC83減走咗HD-DAC1個毛刺感同HD600嘅染色,結果出嚟幾純正,亦有d空氣感

另一樣意外係分析力都強咗

整體都係保留到HD600個型,不過係比較冷靜嘅HD600,聽得好舒服
就算係聽ReoNa都唔會尖
雖然唔係sell 味道嘅,不過都係一個推得好嘅HD600
亦唔係JDS element 3咁bassy得嚟冇咗HD600個型
真係愈聽愈會想繼續聽咁

如果真係好聽過新膽就好抵玩
今日出嘅 Hilary Hahn 新碟
聽日拎去換,順便換埋 Mark 哥隻碟
Mark 哥隻碟頭版原來唔係出街個版本,音質冇咁好

打手巴 我諗緊買隻600定650
有無咩研究
我去聽過少少 淨係覺得600人聲貼啲 實淨啲
650寬鬆啲 有少少矇咁
無詳細試 (灣仔紫店啲人有啲西但除左果度好似無地方有600同650試)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞