[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(70)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
hd800s headband同earpad老化, 係咁甩d黑色點出黎...香港有冇原廠現貨賣?
定係一定要訂?
好似冇見過
呢個要問代理,多數要訂
sl1200黎講好貴, 不了
1200gr/1200g 除咗個樣之外其他嘢同舊時嘅1200 好大分別,個platter 同底盤都重料好多。1200mk7 就似返以前嘅1200
earpad sennheiser官網有得買返
headband要問代理
見到要訂
其實係dac定amp影響大d?
如果我想令個人聲密度高返d冇咁空洞應該換dac定amp?
而家用緊adi2
應該係換耳機
耳機 > dac > amp
睇情況
不過照你要求應該係會dac先
adi 2 dac聲音密度係唔高
睇head-fi d人又多數覺得amp影響大d
話dac影響不大
其實我自己都覺得dac係影響聲音多d
耳機暫時唔打算換住
想玩好呢隻先
音響野冇絕對嘅, 你咪試下問朋友借多部dac返黎比較下

btw你本身用緊咩set up
不如咁講,如果dac影響不大,咁就不如用番電話/onboard sound chips啦
何必交智商稅
In general, dac 同 amp 影響一樣咁大,好難講邊個大影響d,睇情況
估唔到支貓嗱夾HD600又正正常常咁
係幾好聽先啱
啱啱試完

Meze Audio Elite >
Meze Audio Empyrean >
Dan Clark Audio STEALTH >
Dan Clark Audio Expanse 開放式 >
Meze Audio Liric >
Meze Audio 109 Pro

Elite 聽佢demo首男聲版hotel California
鼓聲好特別 似耳仔左右附近直接拍落去
Empyrean 比Elite暖好多 冇咁清

Dan Clark Audio 反而封閉式好過Expanse 開放式
開放式聲音唔知點解薄好多
一樣Violectric Niimbus 去推
大聲到2-3點(STEALTH12點)
都係覺得薄一節

Liric 一般萬元平板感覺
109 Pro 動圈 7000蚊 不如加多少少去thomann買 1000美他牌旗艦?
(感覺$3000-4000 ok)
kef mu7有d興趣 唔知佢地做耳機掂唔掂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞