(多圖多字有抒情)我驚我有一日會唔記哂

347 回覆
412 Like 3 Dislike
加速加速
淨係集你郵唔集你個fd?
淨係集你郵唔集你個fd?

更係唔係啦

其實佢地見你係外地人都會問你地合照
新讀者劉明
lm
留名
NEW READER LM
PUSH
lauming
唔知點解今日連登up唔到相

做咩俾膠我

我都唔想架 我打好哂架喇聽日連出兩篇啦
十卜
繼續都係貼下亞茲德景點

阿米爾喬赫馬克建築群(Amir Chakhmaq Complex)﹐其中一個市內景點。我大概印象係我地係附近食左間幾好味嘅串燒店同埋美式快餐店。雖然伊朗人唔太鍾意美國﹐但其實就一街都係美式快餐店﹐亦都算係我地主要食糧﹐因為較為啱口味。
之後我地就坐車去左一D市外景點。

哈拉納格(Kharanaq)﹐係鄰近亞茲德嘅一個千年古村﹐已經係廢棄左好多年架喇。D建築物係級級可危架﹐好似就倒塌咁。相信鍾意影廢虛嘅朋友會好歡喜。

梅博德(Meybod)﹐係一座古老小城嘅堡壘﹐係頂可以俯視成個小城。聽講黃昏時嚟睇會係成個金黃色﹐可惜我地就太早就到﹐等唔到咁耐。

鴿子塔﹐就係以前伊朗人用嚟養鴿嘅塔。
係亞茲德都玩到七七八八之後﹐我地去左一個伊朗較為冷門嘅地方玩下﹐叫做Garmeh。Lonely Planet 上面都只係得好少段仔介紹呢個地方﹐佢係咁形容的: An ancient oasis in the middle of the desert. 絕對絕對係值得一去嘅地方!如果用現語嘅話﹐就係叫祕景。

值得提係Lonely Planet 講千奇唔好夏天去﹐因為係會熱到有成50度。

送上坐係我地前面小妹妹嘅三寸金蓮俾各位腳膠巴打。

由於叫得做祕景嘅關係﹐當然就唔係咁易去架啦。由亞茲德要先坐3個鐘去一個城﹐旅館之後會安排私家車係個城到接你﹐再坐多一個鐘就到達Garmeh喇。成個Garmeh其實就只得一間旅館架姐﹐應該叫民宿正確D﹐最好就上網預訂好先喇。坐嘅車都係比較Local嘅巴士﹐印象中係無冷氣﹐車頂上面仲會放好多大型家具﹐係大漠黃土迂迴路上飛馳。

呢到就係沙漠中的綠洲。雖然係一條村嚟﹐但兩日一夜時間內﹐除左民宿嘅人外加埋見到嘅村民都唔知有無10個。

去到沙漠就當然要去沙漠玩啦(廢話)﹐民宿係有提供package去沙漠露營同騎駱駝咁。因為我地無錢﹐所以無玩到架。

民宿門口前面係養左一堆羊同駱駝。由於係民宿無咩特別野可以做架﹐係天台望住佢地、睇下書、曬下太陽就係最好嘅消磨。

企係中間成個耶穌咁嗰個就係民宿主人喇。佢本身係音樂家嚟﹐玩嘅係伊朗傳統樂器。食完晚飯後佢就會係廳到表演下。

雖然係係沙漠上﹐但伙食係一D都唔差的﹐應該可以話非常豐富先啱。有沙律、煎薯仔(十分好味)、雞肉、羊肉仲有翻版可口可樂飲添!

雖然話係祕景﹐但因為得唯一一間民宿﹐所以其實都幾多人幾爆下。大家都會席地而坐咁食晚飯。人物關係我記得係咁:一個瑞典人(左手頹頹地頭嗰個)﹐一個澳洲人(右邊嗰個﹐好型好靚仔﹐我非GAY都忍唔住J)﹐一個荷蘭中年男人﹐一對準備結婚嘅情侶(男嘅來自德國﹐女嘅來自伊朗)。

點解好地地要講人物關係?啱啱提到嘅人物們其實都唔太重要!重要嘅係張相左手邊遠處個肥妹﹐佢係一個英藉印度人。不過佢都唔係重點﹐係佢檔住視線嘅佢個朋友。佢個朋友係一個留學英國嘅伊朗女仔﹐說得一口流利英式英文。佢係我係伊朗兩個月嚟見過最靚嘅女仔﹐小麥嘅膚色、眼十分大、五官精緻、輪廓臉形鮮明、身材姣好。點解我要形容得咁詳細?因為我無佢嘅相囉!佢嘅樣貌只可以封存係我腦內回憶中……

(因為支鏡頭嘅手動對焦無限遠有D虧虧地﹐所以影出嚟有D out focus)

食完晚飯成班吹左陣水後﹐我地就同瑞典仔澳洲仔一齊去後山行下。行到出去抬頭一望﹐嘩!原來可以靚成咁。天上繁星多如細沙﹐係我呢世人第一次見到咁嘅畫面﹐嗰一刻先知道原來要睇到流星並唔係咁困難架咋。睇到呢個畫面﹐再遠嘅路程都覺得抵返哂!
推!我都plan咗半年後去伊朗但冇你地咁癲踩單車去
推!我都plan咗半年後去伊朗但冇你地咁癲踩單車去

記得去Garmeh呀
仲有要避左齋戒月呀!
樓豬會唔會想未來沿住呢條路線行多次?
樓豬會唔會想未來沿住呢條路線行多次?

應該唔會喇
要踩單車的話應該會搵其他路線 有新鮮感d
留名 樓主打得好好睇
強帖留名
追到live la 終於
你個遊記好正

好少人會去依d地方
好有新鮮感
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞