(多圖多字有抒情)我驚我有一日會唔記哂

347 回覆
412 Like 3 Dislike
好好睇 自己都踩過台灣(環唔晒,踩左大半)
好勁你地踩到咁遠
之前bookmark左無睇
依家又睇返!!
好型好好睇呀成件事 唔好爛尾呀!
好好睇呀。終於追到live
好好睇 自己都踩過台灣(環唔晒,踩左大半)
好勁你地踩到咁遠

踩完中東後 我都自己一個去左踩台灣

差唔多踩哂 只係差蘇花公路無踩到

留名
去阿巴斯港嘅路程已經接近去到尾聲﹐主要都係山路為主。

山路就自然有好多隧道要行。其實每一次行隧道都好驚險﹐因為隧道一般都無燈都好暗﹐而且有回音關係﹐你根本唔知後面架車同你有幾多距離。你唯一可以做就係盡量靠邊行!

嗰一日路途上都好順利﹐但都係遇上老問題﹐就係住邊呢?今次我地踩到去公路嘅小村﹐一條小到你唔信嘅村。我朋友就問村民可唔可以係佢地屋企前園前扎營呀?我就當然係遠處食花生﹐睇下佢地點雞同鴨講啦。

今次住嘅地方有少少新意﹐村民指左我地去一間鄉村嘅小學。因為新年期間都唔洗返學﹐所以學校一般會開放俾road trip嘅伊朗人瞓。但試問又有咩人會停係呢條小村呢﹐所以當晚其實都只係得我地兩個係間學校過夜。

條小村小到睇落係一間餐廳都唔會有﹐所以唯有自己煮麵食。雖然係自己煮﹐但都算豐富架﹐有蛋有罐頭吞拿魚做餸。不過值得講係包公仔麵係伊朗買架﹐你地到底知唔知係一個唔會食湯麵嘅國家買公仔麵係一件幾咁中伏嘅事?因為真係咸到你痴線!
我仲追緊㗎,好好睇
Lm
lm
留名
留名
Lau Ming
留名
支持
lm
lm
仆你個街文呢
嘩,如果去最多會去台灣算啦
連登真係好多痴線佬
唔想咁快完,但又想快d update
多謝大家支持

最忙真係好忙 聽日應該會有update架啦
帶左係身差唔多三個多月嘅營﹐終於係我地伊朗路程嘅尾聲發輝到佢嘅作用。

如無意外﹐呢一日就會係我地最後一日瞓街嘅日子﹐因為只係得返幾十公里路就會去到阿巴斯港。當日紮營嘅地方係一間係公路旁餐廳嘅側邊﹐起碼晚餐叫做有著落先啦。

餐廳旁咁啱又有一家road trip緊嘅伊朗人係到休息緊。左上角個死o靚仔係煩到痴線﹐不斷係到話要玩我地電話﹐又話要試踩我地架單車。

值得留意係當時我嘅膚色係比中東人更黑架﹐因為我信真男人係唔需要用太陽油架!事後我對呢個想法係後悔不已….依家睇返張相我都唔太頂得順自己個樣…3日無沖涼、無洗頭、3個月無剪頭髮、個樣曬到濃哂嘅死樣……

嗰一日嘅日落好似特別靚咁。

到達紮營地點之前﹐當日嘅路程好大部分都係山路﹐係呢種峽谷踩單車係另有一留風情。

呢一張相好值得紀念﹐因為我地終於完成左旅程最後一座要翻過嘅山!

之前咪提過我係旅程開始時我慢我個FD好多﹐去到尾聲最後一座山時﹐我上到山頂Zoom到盡部相機影左呢張相﹐你地見唔見到佢呀?當刻我係覺得自己雙腳係快過摩打!(上山前飲左罐紅牛﹐本身係係土耳其時買定為日後不時之需﹐但最後都用唔著﹐就係最後一座山飲左佢。)

當然我講過踩單車唔係為左鬥快﹐只係上山時係無可能停低等同伴﹐一停左就好難會踩得返起﹐所以就係山頂等埋佢。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞