(多圖多字有抒情)我驚我有一日會唔記哂

347 回覆
412 Like 3 Dislike
我記得樓主之前有講過好似同你個朋友係旅程裡面有d不快野,可唔可以講多d? 咁你地一齊完成左成個旅程之後點? 同戰友經歷左咁多,係咪應該比之前更close?
因為知道就快完,所以唔想咁快完問多d野先

呢一張相好值得紀念﹐因為我地終於完成左旅程最後一座要翻過嘅山!

咁睇又幾靚
留名待睇
我記得樓主之前有講過好似同你個朋友係旅程裡面有d不快野,可唔可以講多d? 咁你地一齊完成左成個旅程之後點? 同戰友經歷左咁多,係咪應該比之前更close?

多謝你咁鍾意睇9up
其實我同我個fd都算係好兩類人嚟 要夾得埋真係好難 但好彩我都算係就得人
講真 兩個大男人去四個月旅行 一日對足廿四個鐘 爭執就點都會有架啦
我都真係有好幾次都想分開踩 係差在講出口

我本身同佢係大學時都算係fd架喇 完左呢次旅程後 其實感情又無話增進左好多 但又無話因為唔夾已差左咁啦 返到嚟之後佢都有問我仲踩唔踩多次咁

另外你唔洗擔心﹐我諗應該都仲有好6-8篇到 另外如果仲有人想睇的話 其實仲有後記可以寫 因為到左杜拜後 我地飛左去另外兩個中東國家玩
呢一日就係伊朗路程嘅最後一日喇!!

一朝早就收營出發﹐係一個十分好天氣嘅清晨。由於係向緊海邊進發﹐大部分路都係落斜﹐十分舒服。

越近南面就越暖﹐當日天氣顯示係42度。諗返起都覺得痴線﹐我地係土耳其中部嘗試過-20度嘅滋味。姐係我地成個旅程嘅溫差係有成60度。

但我個FD十分唔爭氣地係臨入阿巴斯港前又爆多次軚﹐係都要臨尾香。我係成程都無爆到架﹐甚至之後自己踩埋台灣都無爆過。

各位觀眾﹐歡迎到達伊朗最南面﹐面迎波斯灣嘅阿巴斯港!(好污糟下﹐我眼見係無人落水玩的)

多謝你咁鍾意睇9up
其實我同我個fd都算係好兩類人嚟 要夾得埋真係好難 但好彩我都算係就得人
講真 兩個大男人去四個月旅行 一日對足廿四個鐘 爭執就點都會有架啦
我都真係有好幾次都想分開踩 係差在講出口

我本身同佢係大學時都算係fd架喇 完左呢次旅程後 其實感情又無話增進左好多 但又無話因為唔夾已差左咁啦 返到嚟之後佢都有問我仲踩唔踩多次咁

另外你唔洗擔心﹐我諗應該都仲有好6-8篇到 另外如果仲有人想睇的話 其實仲有後記可以寫 因為到左杜拜後 我地飛左去另外兩個中東國家玩

好多人睇,你一定要寫埋後記呀,咁如果真係有機會,你會唔會再踩多轉?定係已經決定左回歸做番港奴?

我係到提大家一次﹐無論你點man都好﹐踩單車一定要用防曬。你睇下我隻手幾出事就知﹐曬到有漸變色。

其實阿巴斯港本身就無咩特別景點。因為近海嘅關係﹐佢地海產都特別豐富﹐最值得睇嘅就係個漁市場。但有別於日本嘅漁市場﹐佢地只係純賣魚﹐側邊係無食海鮮嘅餐廳。應該話我地係成個阿巴斯港都未見過一間海鮮餐廳﹐所以同女一樣﹐都只係有得睇無得食。

雖然話阿巴斯港無咩景點﹐但由於伊朗大部份都係內陸地區﹐所以新年時都好多人開車嚟呢到睇下個波斯灣。由於日頭太熱嘅關係﹐唔會太多人外出﹐但一到夜晚就會一堆堆伊朗人沿住海邊坐哂係到野餐、吹下水、嬉戲。

最令人震經嘅事出現喇!就係我地竟然係一間士多見到印尼撈麵呀!唔止﹐仲有M&M﹐Rejoyce等等!如果早D見到就唔洗食佢D濕鳩即食湯麵啦!因為伊朗被鎖國得好厲害﹐生活上一般都係用返本土貨品。可能阿巴斯港近杜拜關係﹐就容易D有水貨。係嚟阿巴斯港之前﹐ 我地係未見過有入口貨架。
留名!
相隔一個月後入黎睇好滿足 啲相好靚
推推佢
阿巴斯港雖然就無咩野睇﹐但係附近就有好幾個離島可以坐船睇睇。

由於盤川有限﹐我地只係選擇左去其中一個島 — Hormuz。

係坐緊船嘅時候有個伊朗肥老女人走嚟問我地一唔一齊玩﹐佢同個德國女仔一齊﹐咁樣可以一齊夾包車錢。兩個重點﹐ 1, 德國妹2, 省錢。試問點會唔應承呢!

上面張相就係德國妹﹐俾返小小幻想空間大家啦。介紹下佢先﹐佢係一個修讀伊斯蘭教嘅德國碩士生﹐係嚟伊朗伊斯法罕一間大學Exchange。我都係第一次聽有人讀呢科﹐仲要係德國人﹐佢仲會講得出一口流利嘅波斯話。佢係趁伊朗新年放假﹐嚟阿巴斯港玩下﹐Couchsurfing 住係伊朗肥老女人屋企。

島上有個紅色嘅葡萄牙人城堡

好老實丫!如果你係個司機﹐你都只會理個德國妹啦﹐仲要係識波斯話嘅德國妹﹐啱哂咀形啦﹐仲理兩個黃皮豬咩!

Hormuz另一個景點就係睇山睇石﹐我又唔係地質學家﹐其實就興趣不大嘅。司機話可以跳落去第二張相個窿喎﹐我更係唔理佢啦!

好似話係用來祈禱嘅圖案。

正所謂你只要行多一步﹐你就可以見多個世界一面。所以我突登爬上高D嘅涯邊﹐睇下有無另一番風景。

最後我係見到司機同德國妹兩個竊竊私語……

德國妹都幾型下架﹐拍得住我!

個用肥女人話係呢個沙灘浸住隻腳許願就會達成喎﹐咁易就好啦!我當時仲講笑話咁我要許個願快D有女朋友先。屌丫!最後又真係搵到啵!可惜唔記得講埋要係天長地久…..

睇埋日落我地就完結嗰日行程。呢個時候肥女人就走埋嚟問我地有無tips俾佢﹐其實我地一D都唔意外。因為我地觀察到一件事﹐就係伊朗有一班Couchsurfing屋主﹐佢地聲稱自己職業係導遊﹐佢地會帶班梳化客週圍玩盡地主之儀﹐其實係會從包車費用中抽Commission﹐同埋會問你攞tips。呢種就係佢地生活方式﹐ 無話呃唔呃嘅﹐睇你俾得順唔順心啦。最後我地都係有俾﹐不過如果佢係旅程前講明﹐我地會俾得順好多囉!
我有諗過去伊朗玩couch surfing ,而家你咁講完我又覺得好似冇我想像咁好
我有諗過去伊朗玩couch surfing ,而家你咁講完我又覺得好似冇我想像咁好

又唔係所有都係嘅 部分姐
就當有個local 導遊囉 最重要俾得順
Push
lm
終於都要離開留左個幾月嘅伊朗啦…..一個十分令人難忘嘅國家….

大約係坐一晚通宵到就可以去到阿聯酋。

吹下水架姐!一個咁特別咁難忘嘅國家….最後都當然係會俾D驚喜你啦….。當日我地浩浩蕩蕩咁踩到去碼頭﹐打算坐船走人時﹐發覺去到碼頭時水靜鵝飛…..原來班船cancel左!!係完全無通知下cancel!話係因為天氣問題喎….但check過阿聯酋同伊朗天氣都好好啵….

一架飛機cancel﹐你頂盡都只係等一日就有下一班。咁一架船呢?你係要等三日呀!因為架船係三日先有一班!

滯留嗰三日我地咩地方都無去。其中一日咁啱撞正係一個伊朗唔知咩嘅假日﹐差唔多所有餐廳都無開﹐連想搵餐飯食都無。係條街想搵多個人多架車都無。

嗰三日我地主要做嘅野就係改杜拜機票同改酒店﹐三日嘅delay令我地計劃完全打亂哂。另一件更煩嘅事就係要攞cancel嘅證明去claim保險!要搵到間船公司office已經好難﹐上網搵左好耐問左好多人先去到。仲要同伊朗人解釋我地點解要攞呢個證明更難。最後好彩保險係夠cover哂我地呢3日洗費同改機票嘅錢﹐所以旅遊保真係唔好慳!
一個月前live完然後停左...
依家再一口氣追番上live
樓主成個旅程真係好西利 佩服
Lm
又要大家久等了。最近公司peak season﹐我會盡量更新架。

今次真係正式離開伊朗啦喂!我地坐嘅就係呢首船!

坐船有一個好處﹐就係我地兩架單車都唔洗額外俾運費!架單車就安置係船底層貨倉內。

坐船嘅人其唔算多﹐基本上你係可以一個人瞓3張凳當做床。

船上面係包伙食架﹐不過你就唔好太有期望喇﹐個飯係肉都無舊架!不過好又一餐唔好又一餐啦…..

話雖如此﹐但佢又有條雪條過你做甜品架啵。真係好難捉摸!

係船上面我地認識左一個法國嘅後生仔﹐佢雖然年紀輕輕﹐但佢原來已經出外環遊世界左三年﹐而且每個國家都逗留好長同以Couchsurfing為主﹐佢話咁樣先可以真實體驗個國家。最痴線係佢話佢係唔用手提電話架﹐佢話佢需要時就會問當地人借﹐咁可以增加同當地人溝通。世界上真係有太多有性格嘅人!

雖然環遊左世界一段時間﹐但佢家人係十分之支持佢咁做﹐呢件事係令人幾咁羨慕!係香港你返少日工﹐俾少一個月家用﹐都俾屋企人剷到你上天花板啦!

由於佢去過嘅國家係以幾十個嚟計﹐嗰晚我地透過佢個口去了解下個世界。

: 野食最好味係咩國家?
: 馬來西亞
: 最難食呢?
: 外蒙古….
: 最樸實架呢?
: 應該係不丹
: 最開心嘅國家呢?
: 伊朗﹐我最鍾意嘅國家都係伊朗!

由於係通宵船關係﹐出面都無咩景。當瞓醒時﹐已經錯過左水平面嘅日出。

之前提過伊朗每日嘅早餐就係伊朗薄餅搽醬﹐船上呢餐都算係最後一次食喇…唔知幾時會再有機會食呢….

終於都到達阿聯酋﹐富貴離地之國!
終於見到高樓大廈!終於見到連鎖店!終於飲到Coca Cala同酒!終於可以正常速度上網!終於可以著短褲出街!終於可以見到吊帶小背心!(重要性由後到前)

由於係伊朗都已經好一段時間﹐到左杜拜後就好似返左現代社會咁。我可以好老實話你知﹐其實個衝擊都會幾大下!當你係伊朗兩個月頭裡面連一隻女性手臂都見唔到﹐一到杜拜後一街都係吊帶小背心。感覺就好似禁慾左好耐﹐終於可以爆發咁。唔知由細到大都係伊朗成長嘅伊朗人嚟到杜拜﹐個衝擊會有幾大呢?

送上鬼妹背面俾大家。

由於盤川有限﹐我地係杜拜都無玩到啲咩﹐都係去一啲免費景點。杜拜物價較我地之前幾個國家高好多﹐ 所以我地好多時都係食杯麵或者係超級市場嘅飯盒.....

呢個都算係杜拜地標﹐點都要嚟影下相。

其實杜拜對我地呢啲窮人嚟講都幾悶下……
繼續推
輕輕一推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞