(多圖多字有抒情)我驚我有一日會唔記哂

347 回覆
412 Like 3 Dislike
追到live 留名
樓主呢
離開Garmeh﹐我地就返伊斯法罕準備開始返單車旅程。係開始踩之前有一件事要做左先﹐就係我地已經差唔多留左係伊朗一個月喇﹐而係香港預先申請嘅Visa只有一個月期限﹐所以就要係伊斯法罕extend Visa多一個月。其實唔算太煩﹐即日就可以搞掂。唔知係咪有樣睇架呢?申請緊嘅時候前面有對法國情侶問我地係咪嚟踩單車﹐佢話佢地都係。

伊斯法罕聚禮清真寺(Friday Mosque of Esfahan)﹐見有時間淨就去多左個市內景點。
搞好Visa後﹐我地就重回我地單車路途﹐下一個目的地會係距離大約500公里嘅設拉子(Shiraz)。係嗰日我地仲未踩離伊斯法罕市區時﹐我發覺架單車有D飄﹐有D唔太穩咁。可能係架單車都放低左成十日關係﹐估計係有D零件位鬆左移左位都唔定。調整左之係無咩事就繼續喇!

由於休息得夠嘅關係﹐嗰日都算踩得幾快下。大約下午四點到已經踩左90km﹐但當時我發覺架車越嚟越飄﹐車轆仲開始發出d怪聲。一睇就發現出事架嘛!原來係車轆D鐵線斷左!發現嗰一刻已經斷左4條。鐵線斷左的話自己係換唔到架﹐只可以去單車鋪有齊工具先可以換到﹐唯有頂硬上飄住咁踩希望可以去到附近嘅城維修。但踩左無耐真係發覺唔對路喇﹐飄到就炒車咁﹐再睇一睇﹐已經斷左7條!由於單車轆鐵線斷嘅機會唔太大﹐所以買單車時只俾左8條我地以備不時之需。而且我地嘅車轆係特別d﹐比一般大(可以省力d)﹐無記錯的話係28吋。意味住如果我再斷多兩條﹐就可以完結今次單車旅程﹐因為配唔到啱尺寸嘅鐵線。

係大漠黃土上﹐你架單車唔郁得﹐又維修唔到咁可以點呢?我地有打算接順風車返伊斯法罕整﹐話哂都係大城嘛。係呢個時候我地見到公路旁有間工廠﹐有班工人係到做緊野﹐就走行埋去睇下可唔可以車我地去附近嘅城維修。當然地佢係睇得出我架單車係壞左﹐但由於佢地係完全唔識英文關係﹐溝通上係十分困難!係呢個時候﹐我地就諗起我地係有個伊朗朋友—Reza!我地就打左俾佢﹐講俾佢知發生左咩事﹐佢就幫我地充當左翻譯喇!係危急時候總會係迫到自己想出解決方法﹐最後其中一個工人就話佢放工就會車我地去佢住嘅城睇下有無得維修。點解會係佢?因為佢有架吉普車可以放哂我地兩架單車同行李囉!我地稱呼佢為”恩公”﹐無佢的話﹐我地嘅旅程話唔定已經可以收隊。

恩公收左工就車左我地去佢住嘅城﹐叫做沙阿禮薩(Shahreza), 一個離伊斯法罕約80KM嘅小城。由於伊朗嘅單車款式一般都比較簡易(無得轉波嗰D款式)﹐恩公車左我地係城內搵左三間單車鋪都係話唔識維修。我地心諗唔通真係要走回頭路﹐返伊斯法罕整?搵左差唔多成個鐘搵到第四間﹐單車鋪老闆見到我個車轆就點點頭﹐嗰一刻我就知道我地有救喇!

整完單車後﹐恩公叫左佢個仔嚟﹐佢個仔係識少量英文﹐就問我地想去酒店定去佢地屋企過呀今晚?唔洗問啦﹐以我地係伊朗呃飲呃食嘅生活﹐更係話去恩公屋企啦!我諗恩公其實都算係一個有有地錢人﹐因為佢有一整棟樓房﹐計埋地牢有成3層。地牢嗰層就係我地當日食飯同瞓覺嘅地方喇﹐都相當之大架。

恩公與我們

唔知係咪唔太溝通到關係﹐恩公都比較cool同少說話﹐但其實佢絕對係nice的。仲記得佢用Google translate 問我地今晚食米飯同肉好唔好﹐又包食又包住﹐點會答唔好丫!

恩公的一族與我

食完晚飯之後﹐突然有一班人攞住兩盒伊朗西餅嚟到﹐原來佢地係恩公嘅親戚!可能係一個小城﹐唔會有外國客人關係﹐所以恩公叫哂成族人浩浩蕩蕩嚟參觀下我地兩位外國人喇。嗰一晚我地一齊食西餅﹐一齊瘋狂咁影相﹐係一晚充滿歡笑同家庭感覺嘅一晚。

兩位小朋友係咪好眉清目秀好靚仔呢?但大約估計二三十年後就會變成下面張相中嘅男人咁﹐無錯﹐嗰個就係佢地老豆。

恩公的子女與我們(個仔係特登換件恤衫西褲同我地影相的)
樓主呢

係到係到
因為太長 分開左兩個post
LM
追到live 支持巴打
一去啲小城又畀人當熊貓
一朝早我地同恩公食完早餐就道別出發喇。心裡面真係無言感激。

由於之前呢件斷鐵線再遇上恩公嘅事件太峰迴路轉喇﹐搞到剩餘去設拉子嘅幾百公里路上係顯得有D平淡。

離開左沙阿禮薩後就到左一個叫阿巴代(Abadeh)嘅城市。個城市都靜得十分出奇﹐即使我地住左係市中心附近﹐但係都係人都唔多個咁。上面包玫瑰水算係係呢一個城唯一一張相﹐味道好淡普普通通。

我記起第二日離開阿巴代時有件趣事﹐就係我地踩緊出城時﹐我地踩過左一個都係踩緊單車嘅伊朗伯伯頭。唔知佢係咪覺得我地攞住咁多行李都過佢頭﹐有D串所以唔太服氣呢﹐突然加速過返我地頭。我同我個FD就對望一下笑一笑﹐心諗真係老馬有火!可能呢D就係旅途上一D微不足道嘅小事件﹐但就不時會係腦閃過。

阿巴代後嘅路段都係瘋狂嘅上落山﹐但由於都算日子有功﹐唔係咩太大考驗。嗰日踩到接近天黑﹐天氣開始變得好凍好大風同落住毛毛細雨。我地係山到見到間屋仔﹐有架警車泊左係前面﹐當然地又問下可唔可以俾我地瞓啦。裡面間隔真係好似成間屋咁﹐有睡房有廳有洗手間有廚房。我地估計大約係一個俾警察休息嘅驛站嚟﹐但又唔知點解成日都有D唔太似警察嘅人出出入入。除左架警車外點睇得出係警察驛站?大概係因為大約凌晨一點到﹐有一大班警察入左嚟叫醒左我地再用波斯文同我地傾左大半個鐘計......

佢就係警察驛站嘅看守人(我地估)﹐係佢答應俾我地住的。佢自己有間房仔﹐裡面有一部小小嘅電視﹐可能就係佢守係呢個山中驛站嘅僅有娛樂。
話咁快就live 又要等
話咁快就live 又要等

多謝你一直嘅支持呀
等我知道我打緊嘅野係有人睇架
係伊朗嘅日子大部分時間天氣都可以話係十分好﹐差唔多去到設拉子就終於開始落起雨。

我記得到達設拉子嘅前一日就開始落雨﹐而且仲越落越大添。雖然我地衫褲鞋都係防水﹐但踩到最後時﹐可以話係連底褲都濕鬼埋!

值得一提嘅係當我地到達設拉子時﹐正值就係伊朗嘅新年。我地今次係總供橫誇左三個新年﹐包括新歷﹐農曆同伊朗新年。

(網上搵圖)
伊朗新年時會擺上面堆野係多眼位﹐就好似我地放水仙同桔呀咁。

大家可能幻想會有好多大型慶典﹐成班男人係條大街攞住把AK47係到跳舞同大叫咁﹐但其實係絕對無呢一回事架﹐我地無見過有咩大型慶祝活動係設拉子發生。係伊朗新年期間大部分伊朗人都會有兩個星期至一個月嘅假期﹐你無睇錯!係真係兩個星期至一個月。由於伊朗人出國旅遊都比較困難﹐新年時間佢地都會選擇一家大細開車由自己個城去第二個城玩下。。

新年對遊客嚟講都有幾多壞處﹐首先酒店會爆哂會貴左好多;好多店鋪會唔開﹐搞到我地要去黑市換錢;塞車又會幾嚴重下﹐好彩我地係踩單車;所有景點都會多人到痴線等等。

粉红清真寺 (Nasir-al-Mulk Mosque)

呢個係我嚟設拉子最想睇嘅景點﹐因為睇相時已經覺得好靚。其實我影D相係可以再靚D架﹐但就要早上5點鐘起身去到粉红清真寺﹐因為朝早陽光照射嘅方向會對正彩色玻璃。但原諒我地真係太懶喇﹐咁早起唔到身。
終於到粉紅清真寺啦,但係點解差咁遠既 呢幾張表現唔到佢既美
終於到粉紅清真寺啦,但係點解差咁遠既 呢幾張表現唔到佢既美

無計啦
鬼叫我地懶瞓﹐晨早5點起唔到身咩
一口氣追哂 好正
而家進度去到邊?仲有幾多寫完?
Btw呢啲地方好靚好正咁 但自己應該唔會去 驚唔適應
今次帶大家睇埋設拉子另外兩個著名景點。

波斯波利斯(Persepolis)﹐除左係設拉子嘅景點之外﹐相信佢都係伊朗其中一大景點。嗯…..我諗我都開始有詞窮喇﹐只可以話的確係十分宏偉同值得一看嘅。

係波斯波利斯亞旁邊另一個景點— 波斯帝陵(Naqsh-e Rostam)。

波斯帝陵裡面嘅其中一個景點 — 香港人(Hong Kongese)。

之前咪提過係正值伊朗嘅新年嘅﹐上面D相係呃角度架咋。真實情況如下︰

不過依家諗返起撞正新年已經算係好好彩。由於我地都唔係做左好多資料搜集就出發﹐唔係又點會冬天雨季去土耳其丫。如果撞正伊朗嘅齋戒月﹐真係幻想唔到點樣可以全日唔食唔飲咁踩單車。

燈王之墓(Shrine of King of the Light)﹐係好耐以前嘅一個宗教領袖嘅兩個仔葬左係到﹐都算係伊朗人其一個聖地。

上面幾張相就正正係嗰個宗教領袖兩個仔佢地個墓嘅地方。入燈王之墓時﹐係有關卡檢查袋﹐唔准帶任何攝影器材入去。但唔知係咪太多人嘅關係﹐佢地又無搜到我地袋啵。當我地入到個墓攞部相機出嚟時﹐都有工作人員阻止我地影﹐甚至係試過俾一個阿伯用柺杖打我地﹐覺得我地唔尊重。所以上面幾張面都算罕有珍貴架喇!

係燈王之墓裡面發生左一件插曲﹐就係我個fd太張揚攞部相機出嚟關係﹐最後佢被工作人員要求寄存部相機先可以再入去(我無事﹐相機一直係袋到)。但當再入返去時佢又被人截多一次﹐原來佢褸袋有部gopro又唔知點解會被人睇得出。個工作人員就不斷同佢講波斯文﹐大概估計內容係叫佢要寄存啦﹐但點知佢又死都唔理人﹐話要去廁所就衝走左。最後個工作人員就捉住我係咁講波斯文﹐我心諗又唔關我事﹐捉住我講做咩姐!最後我係躁哂底﹐同我個fd係佢面前互屌。無錯﹐係人地個聖墓到互屌大家老母。

呢件事好快就過左﹐兩個大男人都無放係心到繼續旅程。另一件引申嘅事就係其實我咁耐都無提過我同個FD嘅相處。雖然我自覺都算係一個遷就得人嘅人嚟﹐但其實我地係不斷有磨擦爭執﹐我更加係有過不下數次不如分開踩嘅諗法。我同佢最大嘅分歧就係一開始踩嘅時候﹐由於我唔習慣而佢又有經驗嘅關係﹐佢總係會踩得快我好多﹐有時甚至我要追返佢大半個鐘以上先得﹐最後仲要被佢話踩得慢。問題就係我覺得我地兩個一齊踩得嘅就係一隊人﹐應該要互相照顧體諒﹐唔應該踩到分咁開。如果我有咩事佢又點會知呢?

去到後期呢個問題係有改善。一來我係直接同佢講出我呢個想法﹐另外係因為我已經踩得快過佢﹐而我係會同佢保持最多10分鐘嘅距離…..
真係好多人捉住樓主影相woo,幻想緊樓主係咪好靚仔
繼續追
真係好多人捉住樓主影相woo,幻想緊樓主係咪好靚仔

唔好幻想咁多
普通四眼仔一名 一個招牌跌落嚟都會壓死幾件嗰d普通樣#

你試下去都可能會咁受歡迎
一口氣追哂 好正
而家進度去到邊?仲有幾多寫完?
Btw呢啲地方好靚好正咁 但自己應該唔會去 驚唔適應

多謝支持
大約已經寫左三分二啦 我估計仲有十幾個post掛

話唔定你有一日會放低呢個驚嘅包袱 執行李起行呢
睇宜篇又係同睇丹尼爾既感覺唔同
不過都係睇完當自己做過算
推post支持
咁啱諗緊類似topic個句野就見到個post
一口氣睇晒 好好睇
咁啱諗緊類似topic個句野就見到個post
一口氣睇晒 好好睇

你有咩野係驚唔記得架?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞