(多圖多字有抒情)我驚我有一日會唔記哂

347 回覆
412 Like 3 Dislike
咁啱諗緊類似topic個句野就見到個post
一口氣睇晒 好好睇

你有咩野係驚唔記得架?

見返個特別嘅朋友,雖然唔算好耐無見
但原來好多野已經唔同晒
當你知道不再擁有,只可以靠自己記住往事嗰陣
就愈驚會唔記得

等巴打繼續post
咁啱諗緊類似topic個句野就見到個post
一口氣睇晒 好好睇

你有咩野係驚唔記得架?

見返個特別嘅朋友,雖然唔算好耐無見
但原來好多野已經唔同晒
當你知道不再擁有,只可以靠自己記住往事嗰陣
就愈驚會唔記得

等巴打繼續post

通常特別嘅朋友=ex

通常特別嘅朋友=ex

好好睇啊,好羨慕你可以趁年輕做一件咁特別嘅事,我依家有心無力啦!打完呢篇嘢,巴打要振作,相信你好快搵到下一個她,加油
由於小弟又去左旅行嘅關係
最快都可能要星期五先可以再update到

不便之處 敬請原諒
live
巴打玩得開心D
等你返黎繼續
留名
多謝大家等左我咁耐。今日有D忙﹐都係少字多圖算喇。話說我地係設拉子玩到七七八八後﹐我地又繼續路程喇。我地下個目的地就已經係伊朗最南面嘅阿巴斯港。之後我地就會坐船去杜拜。

係設拉子大部分日子都係落雨﹐而出發當日就終於轉晴。

之前提過當時正值伊朗新年﹐伊朗人都會一家大細開車周圍玩﹐仲會停係路邊野餐下。見到我地踩過嘅時候﹐好多都會叫我地停低一齊飲啖茶食塊餅。當日我地食完早餐﹐啱啱踩離左設拉子無耐﹐就被上面一家人邀請我食一齊野餐。有時要趕路同真係太飽﹐我地都迫不得以要拒絕佢地嘅邀請。

沿路踩左無耐﹐我地無意中遇上左一個景點— Maharloo Lake。真係咁啱經過﹐事前係完全唔知有呢個地方。佢係一個鹽湖嚟﹐由於早幾日落完雨今日又天晴﹐係鹽湖最好睇嘅時刻。

個鹽湖有部分係會呈現粉紅色架﹐但原理就唔太知。

一日咁風和日麗嘅早上好似好好咁……其實只係惡夢嘅開始….
係呢到要預告下個Post………將會有裸露鏡頭………
十卜
鹽湖勁靚
天空之鏡feel
伊朗人咁矮架咩 ,定係樓主好高?但睇落樓主都唔似係高人woo
加油,寫得好吸引
不過覺得中間飛得太多,不過又好過爛尾
伊朗人咁矮架咩 ,定係樓主好高?但睇落樓主都唔似係高人woo

唔高架
差2cm先去到連登仔嘅標準
加油,寫得好吸引

多謝你支持
中間飛得太多係咩意思?
可能因為我唔係live 係靠記憶回憶返兩年多之前嘅事
所以有d唔太連貫都唔定
加油,寫得好吸引

多謝你支持
中間飛得太多係咩意思?
可能因為我唔係live 係靠記憶回憶返兩年多之前嘅事
所以有d唔太連貫都唔定

有去過單車旅行既人就會明,美好的事情/景色不在目的地/大城,而係在路上,太省略得返一兩件待人接物既事配幾張景點相冇左單車旅行既特色

而且去左4個月半單車旅行,省略左係路上浮出黎既情感思考,不過都明太得太詳細又好難埋到尾
樓主
好少何會一日事情分兩個post出﹐證明當日發生嘅事係幾咁”特別”。

嗰日去到中午食完飯都無咩特別﹐除左係天氣特別好特別大太陽外。

話說小弟平時都有跑下步同踢下波咁﹐所以平時上斜路時都仲有氣可以唱住歌咁踩﹐而同時間我個FD由於無做開帶氧運動習慣﹐佢上斜時都會喘哂氣。當日就發生一件古怪事﹐去到下午三四點時有幾段斜路﹐由於都踩左好一段時間﹐呢幾段斜路正常應該係生菜咁食。但當日我發覺唔知點解踩得好辛苦﹐只係一段小斜就已經上氣唔接下氣﹐連講野嘅力都無。開頭諗係咪休息得太耐所以唔慣?再上多一兩段斜後直程已經頂唔順﹐要去到落車推。

係嗰一刻我知道自己身體應該係有事﹐同時我胸口都有痛同乸住乸咁﹐心諗唔通係爆肺咁大獲!?不幸之中萬幸嘅事由於正值新年﹐伊朗人又係鍾意road trip﹐所伊朗政府安排左好多救護站係公路旁。好辛苦咁終於捱到見到遠處有個救護站﹐當時我已經係踩平路都喘哂氣。

去到救護站時我不斷指住自己個胸話唔舒服﹐當然地佢地係聽唔明啦﹐之後D人指我地行後少少﹐原來嗰邊有間診所!唔好問我點解路邊會有間診所係到﹐我都太知!但唔理三七廿一就睇左先啦!裡面個醫生係完全唔識英文架﹐但好彩個男護士反而識。呢一次都算係我第一次係外地睇醫生﹐幾過幾番溝通後﹐終於知道我唔係爆肺﹐而係胸口肌肉Disorder。佢就開左D藥俾我﹐同叫我打針!一聽到打針﹐我一開始係拒絕嘅!點解?一間公路旁嘅診所﹐一個唔識英文嘅醫生﹐一個乸住個肺嘅外地單車客﹐成件事係幾咁詭異幾咁唔可靠先得架!
最後男護士一句no worry﹐就叫我行去張床到。

上個張相值得留意嘅地方係我個pat係白到會發光架!打完針攞完藥後﹐就走左喇。無錯!係唔洗收錢架﹐一開始仲擔心外地人睇醫生會好貴。

離開左診所後踩到無遠就停低左﹐今次我地瞓嘅係路邊一間雜貨店。

雜貨店裡面有個我叫佢肥版C朗嘅肥仔﹐佢一路煮野食時一路係到叫Fuck American~ Fuck Israel~ 咁叫左好一段時間。

都煮左成個鐘終於都煮好﹐唔好睇少呢兜野﹐佢係6-7個嘅晚餐嚟!不過有得你食有得你瞓就已經好好啦﹐仲有咩好嘈丫!
最近呢排都好忙
我盡量更新啦
唔好意思 要大家等
久違了嘅update。真係唔好意思要大家等﹐最近真係太忙喇﹐希望仲有人睇緊啦。

到達伊朗南部後﹐路旁終於有返D綠色景色﹐但換嚟就係每日40度高溫天氣。

休息左一晚之後﹐胸口肌肉Disorder嘅問題都好似好返好多﹐但我都係唔太敢踩得太快﹐而且踩嘅時候每一下都盡量深呼吸。

上回提到係新年期間伊朗政府安排左好多救護站係公路旁﹐救護站亦成為我地呃飲呃食目標之一。當日踩到接近中午一點時﹐路邊都仲未搵到餐廳﹐當時路邊救護站嘅救護員向我地招手﹐叫我地入去休息下。我地坐底休息時就問有無野食呀(好唔客氣)﹐佢地話無﹐只有水飲咋。可能當時我地表露左一個極度失望嘅表情﹐因為我地真係好餓。過左10分鐘後﹐就有人攞左兩盒雞脾飯嚟!係雞脾飯呀!原來佢地特登開車去買飯請我地食!

Yeah!又呃一餐。都係嗰句﹐伊朗人真係好到誇張﹐呢D事斷估唔會發生係歐洲先啦。

雖然我地鍾意呃飲呃食呃住﹐但凡事都有例外架。

話說我地當日踩到去一個係山腳叫達拉卜(Daráb)嘅小城時﹐入到城打算搵酒店休息﹐見旁邊一架私家車跟住我地﹐之後仲停低問我地想唔想去佢屋企坐下。唔洗諗啦﹐又去啦更係。佢一個係德黑蘭工作嘅記者﹐所以英文都特別好。我地係佢花園坐底左食下曲奇、食下生果同吹下水咁﹐又佢個仔玩下。雖然佢個仔成個C朗咁靚仔﹐但其實佢係鍾意美斯多D架。

最後佢邀請我地係佢屋企食晚飯同瞓﹐今次我地一致地拒絕左﹐出奇地有違我地一貫嘅作風。原因如下:

1. 當我地吹緊水時﹐佢好突然好Odd咁轉話題問我地鍾唔鍾意睇咸片。心諗都算啦﹐係男人之間誇國嘅文化交流姐。
2. 又好突然好Odd咁問港女鍾唔鍾意大碌鳩架呢﹐佢話有調查話伊朗女人好鍾意架﹐就例如我咁﹐我老婆好鍾意我條大碌鳩架!(明示自己好大碌咁話)
3. 本身講緊我地有兩日無沖涼﹐佢又扯去話伊朗以前有好多公共浴場﹐D基佬好鍾意係嗰到搵食同互含架!

你叫我地可以點回應佢丫!佢仲要係係個仔面前同我地講(個仔唔太識英文)。我地直覺上覺得好有古怪﹐為左避免係伊朗發生台灣式桃色新聞﹐我地決定拒絕留低。佢都用左好一段時間說服我地留低﹐原因包括無酒店呀、酒店好貴、酒店好遠、酒店無房等等﹐但見我地咁堅決佢都只有失望地目送我地離開。
睇緊
睇緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞