(多圖多字有抒情)我驚我有一日會唔記哂

347 回覆
412 Like 3 Dislike
雖然講到伊朗好古怪好邪惡咁﹐但其實一個地方都有好人有壞人架啦。我地係伊朗兩個月嘅總結係好嘅人係較為多架。

對比之前幾個國家﹐踩單車沿途嘅景色都會比較悶少少。成條公路旁都係一遍黃土﹐十分大漠風情。

偶爾會遇上牧羊人係到趕羊﹐同D羊一齊︰咩~ 咁大叫算係大漠黃土上嘅點點樂趣。

係我地第一日踩單車嘅餐程終於遇上伊朗第一個好人喇。話說係油站旁邊嘅餐廳食中午飯時候﹐我仲記得我係點左個大熱狗食﹐差唔多食哂時﹐旁邊嘅一個男人就行去Cashier 埋單﹐ 埋完之後佢就同我地講我已經幫你地俾左錢喇﹐你地要加油。我地嗰一刻都有D錯愕﹐因為我地之前無同佢講過野﹐我地都話唔洗喇﹐無啦啦要人請食飯。但佢好堅持﹐同我地講一句︰You are my guest. 呢一句係佢地好客嘅金句(Lonely planet咁講的)。

之後我地都傾左陣計﹐交換左Instagram﹐發覺佢有成幾百K人follow。我就問佢︰你係名星嚟架?佢答:我係。感覺上成件事都好似好奇炒咁。後來我地攞張左合照問其他伊朗人﹐證實佢真係明星嚟架。

踩高速公路有一個唔好處﹐就係好遠先去到一個城﹐通常都會多過200KM﹐一日係踩唔哂的。咁我地可以瞓邊?原本就打算係油站旁邊紮營﹐但好彩伊朗係伊斯蘭教國家﹐總有一間清真寺在附近﹐只要你敢你就可以係到瞓架喇!可以慳返好多酒店錢架!但要注意以下幾點︰

1. 一定要問下人地可唔可以俾你借宿先。
2. 人地問你信唔信上帝﹐你一定要答信﹐即使你唔係穆斯林。
3. 佢地5點鍾就會第一次祈禱﹐你唔驚晨早流流一大堆人出出入入就得。
留名
追到live,睇到呢度,見你遇到既經歷就好羨慕你
留名
對唔住 各位呢幾日好懶
聽日會有update 架啦
對唔住 各位呢幾日好懶
聽日會有update 架啦

支持
分享下伊朗路除中嘅瑣碎事先啦。

雖然好多時都係言語不通﹐但伊朗人真係好好客﹐點只係局限遇上大明星丫。一班後生仔開車去緊另一個城﹐我地係油站相遇上﹐佢就請我地飲茶喇。睇落佢地個樣都唔太似係成年﹐可能就係咁伊朗交通意外咁高喇。另外想提一提伊朗係一個禁酒嘅國家﹐所以佢地一般都係以飲茶為主。有睇我之前嘅post唔難發現我地好酒﹐基本上大部分日子我地夜晚都會啤一啤佢。最初嚟到伊朗係有d難受架﹐每當晚上嘅時候就會有陣酒精味由心口經喉嚨湧上嚟﹐相信有酗酒習慣就會明。

係高速公路上最多就係大貨車﹐佢地一般同我地路線差唔多由北面德黑蘭南下。需時大約係兩日到﹐有時私機們係路邊休息時見到我地踩單車經過﹐都會揮手示意叫我地過嚟飲啖茶食過包。之前提過踩單車係好體力消耗嘅運動﹐我地一般都要食5餐﹐除左早午晚之外﹐仲有早午之間一餐同埋下午茶一餐﹐以零食小吃為主。伊朗人嘅好客幫我地係呢方面慳左唔少。

至於食物方面﹐由於我地都唔算太有港女格嘅關係﹐都係無相機食先嘅習慣﹐無太多相做record。伊朗餐通常都係烤雞牛羊肉串再配白飯或薄餅﹐我地通常會食雞因為一般都較平。另外西式快餐好似PIZZA﹐炸雞﹐漢堡包都算係流行。所以總結嚟講食物方面比起之前幾個國家都算係啱口味同多D選擇。

丫!值得一提係伊朗受到西方制裁關係﹐另一個壞消息就係無可口可樂賣架﹐但會有好多翻版會買到﹐有D味道都幾大差別下。至於上面兩罐我飲落味道係完全一樣﹐生產商都係寫德黑蘭嘅COCA COLA。我就買左嚟做手信俾個可樂死忠試下有無分別。

食物嘅重點係上面張相﹐我地係伊朗差唔多逗留左兩個月﹐而我地每日嘅早餐就係上面嗰種伊朗薄餅﹐食法通常係會配上蜜糖or果jam同埋乳酪。味道其實還算係可以﹐有時好D仲會有隻蛋添。但日日如是咁足足食左兩個月之後﹐我真係好希望一瞓醒會有餐All Day breakfast 係面前﹐呢一刻我都不得不承認我係有D港女格﹐on99生勾勾咁。
lm
跟進

巴打 我留意到你
你一直都好支持我

我支持睇左當去過
唔好比佢停

做咩送粒膠過我
好好睇
成個trip一共去左幾耐?淨係伊朗都留兩個月
幾好睇,樓主繼續出
好好睇
成個trip一共去左幾耐?淨係伊朗都留兩個月

一共去左四個月呀

伊朗差唔多兩個月啦 因為伊朗多野玩嘛 差唔多係一半時間玩一半時間踩單車
好想去
好想去

執野起行啦!仲諗!
新讀者留名
樓主同朋友好勁 真心佩服 絕對係男人的浪漫
想請問巴打全程大概洗左幾多錢?
同經過咁多個國家 出發之前點預算兌換當地貨幣?
定係去到每個地方先換?
踩左半日到我地就到左一個叫庫姆(Qom)嘅城市﹐睇Lonely Planet 講佢係伊朗國內嘅第二大聖城﹐因為什葉派唔知第幾代嘅頭目個妹係埋葬左係呢到。

蒂瑪·馬蘇瑪淩墓

成個城其實都無咩特別﹐可以話就係得上面個景點。一開始去到門口時保安唔俾我地入﹐等左一陣之後就請左我地去間房坐﹐氣氛好似好凝重咁。過左無耐就有個衣著好學者格調嘅人歡迎我地飲左杯咖啡﹐原來佢係見我地係外國人﹐就搵專人帶住我地遊覽。佢係呢到讀書嘅﹐英文都十分流利﹐原來庫姆嘅神學院係全伊朗最出名架。

左下角就係嗰位學者

好快就離開左庫姆﹐踩左一日就到左卡尚(Kashan)﹐都算係一個熱門旅遊城市。要特別介紹一下我地住嘅地方。卡尚係好出名呢一種傳統波斯花園大宅。今次住嘅酒店就係由呢種大宅改建﹐雖然係叫酒店但我印象中都算係幾平仲要包早餐添(伊朗薄餅)。環境十分優美﹐中午係個花園曬下太陽飲個咖啡睇下書就可以9hea大半日。住嘅地方就好似洞穴咁好有特色﹐有電有燈﹐但就無洗手間要Share公家。
十扑
新讀者留名
定係去到每個地方先換?

豆腐火腩飯
新讀者留名
定係去到每個地方先換?

我地都算係豪洗 住酒店多食好野咁去左好多地方玩...
已且計運買單車相機裝備等...可以話你知係6位數字以上

最後兩個問題問得好好 因為事前已經知道伊朗受到西方制裁 係用唔到信用卡提款卡的...

所以我地係由旅途開始就一人袋住舊美金咁踩

去到唔同國家再用美金嚟換當地貨幣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞