點解越煮越好會被職人吹水超越?

509 回覆
330 Like 11 Dislike
你有無睇佢d片
每個送都起碼落半斤油,你話炸野要用油炸完會鯨都話,佢係一勺又一勺咁用,炒完碟野係俾成吋油浸撚住
見到都唔開胃
一樣做法呀,只係時間唔同

其實科學少少嚟睇,你用嘅煲咩材質,個煲有幾大都好影響你浸雞嘅時間同溫度,仲有要睇你一次過浸幾多雞

我用鑄鐵鍋一般都唔洗搞咁多嘢,因為保溫好好
無鑄鐵鍋就可以用個大啲嘅煲落多啲水去浸,因為水嘅熱容量都好大

我經驗係雞髀要20-25分鐘,雞翼10-12分鐘就得
你拮落去最厚肉嘅位,出嚟啲水係透明就代表熟咗
想安心啲咪買個溫度探針不過我有都未用過所以唔洗買
Power=Energy*Time,你個爐頭power唔夠,咪用長啲時間貯多啲energy。生鐵熱容量大,食材一落鑊就渣一聲可以短時間內好大power煮熟。但係只限短時間,貯起嘅energy用晒之後溫度就會跌,之後都係要睇番你個爐嘅火力。

呢啲基本原理要明白,先可以學星星師傅話齋你要控制住個火,唔好俾個火控制你
你睇吓ASIA PLAY專業廚房嘅片,有邊個師傅唔係咁
我知起獲果時會落多油浸熟d肉類材料先
但人地會鯨油同真係炒獲果時就會控制油量,你出去食中菜有幾多間碟送係成吋厚既油浸住?
水煮果d都算,佢連炒個菜d油都成吋厚
前幾日果個蒜子魚煲,煎豆腐一勺,煎矮瓜兩勺,煎魚又幾勺,然後爆起個醬又落多2勺,再全部落曬落個煲度,果度d 油起碼有1L咁多
其實街市買啲即日豬唔洗汆水
洗乾淨 滾水 滾鍋落肉就得
冰鮮就要汆

但好多時要水滾好哂時間尤其煲湯
所以個個都汆水易搞好多
近排有frd推介張媽媽 又幾好

Masa 以前做過下日本餐廳kitchen hand成日跟齊哂料唔洗煩
咁人地川菜係咁喎,學佢技巧囉,煮嘢食從來都係要自己adjust唔係死跟recipe㗎啦
我得d垃圾煲喺手
用電磁爐開煲滾個汁之後開5-6
通常每半邊雞我會用浸佢每邊十五分鐘
正常size會一定熟
因為我鐘意喺咁淋佢等佢色水靚d
我有溫度針
不過我鐘意剩係用嚟量度d汁嘅溫度
因為d汁每次有7x度隻雞浸出嚟就ok
俾狗食
我自認垃圾口都頂唔撚順
找食
移咗民去英國都咁熱愛中國文化嘅都唔希罕我哋香港人follow啦,人地放眼13億人

【突發】uncle roger向小粉紅道歉
https://lih.kg/2363983

講嘢九唔搭八文言文咁
原來係5毛
我唔想煩斬雞先用雞髀
原隻應該好食啲
電磁爐都整到豉油雞仲要好食過出街
証明星星個汁好得
Power*Time = Energy 未瞓醒
BTW以前香港食啲魚香茄子煲都係有一寸油喺面,係而家啲人井健康先少咗油
跟星星啲方法整,從來唔會衰
黑椒牛仔骨 沙爹牛
總之你諗到嘅茶記食物同小炒,佢都有教過
肯跟嘅話,敢講做到一半都唔會差
根本中餐好多野好食過屋企煮 走油呢個環節應該好重要
份量鳩黎唔講啦
屌個洋蔥放黎把撚咩
紅椒又唔襯芋頭,都唔知乜野黎
點食,如果我老豆煮盤咁既野
我成盤倒左佢都仲得
講真佢都有680k人訂閱,佢真係日日出垃圾片都賺好多錢依家個個月賺10萬8萬,有埋廣告真係fatfat
講野好似輕度咁
又懶音
又eh eh eh
呢呢呢
完全唔撚清楚
講唔講笑都其次
咬好啲字先啦屌你老母垃圾馬田仲話教人
個12兩勺點撚樣揸會唔會練到手臂

我老豆都似係會睇呢種嘅人
屌佢老味搵日去拎佢電話block定先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞