點解越煮越好會被職人吹水超越?

509 回覆
330 Like 11 Dislike
有波又有女人味又識煮嘢,仆街d師奶咁多嗲
睇嚟係忠實fan屎
最鍾意邊幾味餸?
寬油
冇佢個爐點煮都煮唔到
師傅因為基本功做得好,其實好多家庭中菜都好食,好難分最好食
而且星星師傅既西餐都係港式豉油西餐,連煙倉魚都做埋,又有D 港式鐵板果類扒,真係犀利
不過有D 佢明顯做唔到,個效果唔同,好似文思豆腐咁,但九成半佢都做得好好,好欣賞佢
睇完星星先知
次次炒通菜點解又黑又多水
平時佢個調味又係好家常味
香港大把人食開屎
689k 咁多人鍾意睇垃圾
又濛又污糟佢個廚房

星星師傅愈拍愈好,有心機做好多
跟足佢做可以開鋪,乜都肯教
個三個老野係勁到做國宴level 啲外國總統首相都係佢地煮
雖然係大陸channel 但啲內容真係好有料同有用
佢成日都教d人煮番香港野
唔怪之得大陸要出地溝油cap水
咁煮法一星期都食成桶油
佢好似係特登講用家庭方式去盡量做到個效果
以前唯一有樣野唔明就係唔知玉米澱粉係咪生粉定係咩
跟佢做乾炒牛河
好開心屋企都整到出街八九成水準
佢個沙嗲牛通都同茶記九成九似
跟佢煮過就知佢真係傾囊相授
佢都係話出街就加啲雞粉師傅
屋企食就唔洗,又唔會太多油
嗰個爐係多人買嘅嵌入式密封爐頭煤氣爐,其實煤氣公司仲有個日本製火力勁啲嘅爐頭(仲有個好處係冇咁跣鑊),唔知係咪開孔問題冇贊助呢個反而俾個平啲。
玉米澱粉係香港通常係鷹粟粉
其實同生粉好似
不過生粉係用蕃薯整出黎
玉米就顧名思義啦
我見都話係鷹粟粉 不過自己fc唔到 唔該晒
好可惜最老個個已經瓜左 佢係講得最易明既個個
條友係咪白卡
咁仲算唔算係食評有讚無彈
越鳩先越多人睇,睇完又唔駛煮既
煮過,8成似
係咪個冰枱墨魚刺身個?
KFC個蘑菇飯你搵到turkey gravy火雞湯汁其實已經8成似,好似得Citysuper有,一定要罐頭蘑菇
佢買佳寶肉 就係要腥臭
我記得佢個焗豬扒飯係炸豬扒嚟,佢話舊時係咁整
由我有印象開始都係大快活嗰種,問返屋企人話以前真係有炸豬扒嘅焗豬

佢教好多懷舊菜式先係真香港人嘅味道

焗豬再加杯紅豆冰真係好鬼正
越煮越好啲片見到都唔開胃唔想睇
職人吹水首先就咁睇片望落都覺得ok, 我老母有跟佢啲片整, 的確係唔錯的
隻匙撈撈下舊生豬肉 一嘢塞落罐糖到
痴撚線公司
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞