點解越煮越好會被職人吹水超越?

509 回覆
330 Like 11 Dislike
西環有間老字號茶記仲係炸豬扒
食譜係個基礎, 視乎口味可以微調
炒個餸落多左油, 靠另外啲餸平衡下口味就無事
唔係好食嘅野佢又唔係掩住良心話好食
只係避重就輕啫, 如果真係評啲野好唔好食就睇返有碗話碗啦
依個有睇,唔差
咁佢始終自己都係廚師, 呢d咪叫職業道德,唔會亂踩同行,唔好食既佢唔會話個廚師唔啱亦唔會推薦你去食,好食嘅佢會話你聽好食,咁樣已經好公道,亦都有職業道德,唔同其他唔係廚師既食評,果d點踩都得,甚至有d係靠踩嚟做gimmick
無講好食/唔出聲即係唔好食啦只係佢唔會直接講
其實咩情況先要浸一浸
所有雪過都要?

之前一直以為中式會浸 西式就唔洗
跟過星星師傅整氣炸燒腩仔真係好撚好食
咁大個人第一次覺得燒肉係咁撚正返唔到轉頭了
-18度雪過就鹽水浸
-4 / 新鮮肉就清水浸
靚肉就唔撚浸
KERRY趁熱果個仲直接, 星星有時太多廢UP
豉油雞
整出嚟好滑好好食
好味過燒味舖
留名學嘢
麻煩哥都幾好
跟佢煮過一次龍蝦伊麵
都幾好食
北佬廚師真係咁煮

好多年前去北京驚中伏
諗住炒個蛋最穩陣
點知上檯油浸蛋咁撚樣
最後個炒蛋最伏
就算唔食炒蛋,食炒菜都係成個碟底都係油,有時頂唔順要過水洗下先食
愈煮愈癲
你屌緊Gordon
無話屌唔屌,只係講個事實出嚟姐,gordon係靠呢樣野出名唔代表咁係啱同有職業道德,作為一個觀眾鍾意睇咪睇唔鍾意睇咪唔好睇,有人睇佢自然繼續拍㗎啦
Gordon拍外景對住d東南亞廚師不知幾恭敬
你睇佢學整點心個樣
https://youtu.be/e2xNUZAjQr4
地獄廚神只係節目效果屌鳩d參賽者
大伯

二伯深藏不露,我懷疑佢係功夫最好嗰個,好認真好有心。

以前三伯成日認叻,口水又多,走得好
菜都可以洗
蛋就索晒油點都洗唔到
星星剩係教你啲基本功都已經值得一讚
尤其是提你邊啲位危險,對新手嚟講好緊要
其實星星師傅真係YouTube界奇跡黎,器材影片質素咁普通、一個普通廚房佬教煮嘢,竟然可以係普遍後生仔都無乜興趣嘅煮食頻道殺出一片天,吸納到咁多後生仔支持,我覺得一切都真係緣於有真功夫,同埋煮嘢有心

仲有有時星星師傅都幾撚好笑,煮煮下野落酒有下搶火,佢走去話係特技效果,唔知點解我又會笑得出,睇得出其實星星師傅都幾鳩。同埋受佢影響又真係煮多左嘢比屋企人食
入黎學野,睇下PR點樣sell野
寬油點跟?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞