點解越煮越好會被職人吹水超越?

509 回覆
330 Like 11 Dislike
屋企廚房火唔夠位又唔夠 除左加熱同兜兩野外冇野做到
準備食材就分分鐘搞一兩粒鐘
其實唔熟唔食都幾好,教你喺屋企整啲浮誇野
跟過佢整蒸鮑魚配鮑魚肝醬
有啲野我冇,跟唔捉都幾好食
香港一般家庭用既生粉=粟粉=玉米澱粉(鷹牌出果隻叫鷹粟粉)
佢地用既生粉係薯仔做(其實嗰啲先係真嘅生粉)

生粉會比粟粉硬身少少
條友最大問題係講野硬係唔知點解好鳩屎
玉米澱粉=粟粉=鷹粟粉=corn starch
蕃薯粉=地瓜粉=sweet potato starch
薯仔粉=土豆粉=太白粉=potato starch
木薯粉=tapioca starch

以上是但一種都可以叫「生粉」,不過香港好似多數係指potato starch ,間中有人指栗粉或者木薯粉。

有時仲會用:
Arrowroot starch,馬蹄粉,綠豆粉
另一個未睇過有無邊條片係高汁 點解咁多人sub
職人吹水真係貼地 普通人入廚房睇佢啲片好幫到手
佳寶KOL阿好
我記得某集用生粉comment有化學撚講解唔同地方用開咩分同埋唔同粉有咩特性
阿好只不過係個鳩噏呀叔
星星cfu 真係做開餐飲幾十年嘅職人嚟喎
大家目的唔同星星師傅係教大家煮港式風味,麻煩哥係嘗試在家中盡量原汁原味重現你出街食到嘅風味
後面啲餸唔啱口味已經無睇 同埋個陣覺得佢地都係有中廚老毛病:隨量 黃酒少許
班友又鍾意商業互吹 二佬特別鍾意故作高深 啲教學又唔系統性 一時一樣 寧願睇返王剛務實啲
btw個三叔有冇返返去陪下個二佬
其實可以,你個爐唔夠力一般只要縮小番啲份量就得
廚職背遊 梁芷靈
啲餸都易學,啱新手
尤其是俾人批評嗰陣,咁佢又真係開宗明義唔係專業,啲人係要抽秤佢

但係以業餘嚟講真係有料
不過啲野太high end 我好少睇

台灣就睇Fred (佛瑞德), 詹姆士, Adele拿玻里傳統日常

中國就睇馮小廚同Cadence Gao
好鍾意睇Cadence Gao 講啲食物嘅化學原理,會理解多咗點解需要做某個部驟
罐頭蘑菇成粒就咁落
舊魚咁樣揸法真係好核突
你拎份報紙夾乾佢都無咁機突
個汁好水 好稀 一定好無味
仲有陣豬似味
塊魚煮到水波蛋咁
我睇縮圖心諗條友落隻水波蛋都要d 經驗掛
純粹整杰啲野就用咩粉都冇乜所謂
做糕點就真係爭好遠
試過唔夠粘米粉落多啲粟粉(好似係),蘿蔔糕個口感變咗白糖糕咁
其實真係無話有工具差異就唔得,重點都係用料正確、技巧正確、次序正確、時間正確,出來的成品當然有分別,但都一定係落入好味的層次先。

下面同2條片3個人煮,你都會見到同一道菜式的核心野係一模一樣,即使工具大不同。

https://www.youtube.com/watch?v=5M_Z0ARqol8
https://www.youtube.com/watch?v=SGBP3sG3a9Y
佢每次話特技,我都忍唔住笑咗
星米都好正
自己整可以有勁多料同埋可以加辣
香港有冇啲日式爐頭可以燒魚㗎?好似搵唔到
學佢浸雞仲好食過用咩sous vide
中式舒肥
牛肉就話唔使浸姐
有睇開佢其他reality show就知佢其實係一個好warm嘅人
佢拍美國真人騷先會咁

推介佢套Uncharted,睇到佢另一面,啲境又靚,拍得好好
當你煮得夠多,份量多少已經唔重要,重要嘅係睇佢嘅步驟,諗吓點解要咁做

你煮多啲就明佢地真係有教你嘢唔係故作高深(雖然水份係多咗啲
佢衰在太MK太自負
仲會講啲黃色笑話以為好好笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞