啱啱喺巴黎俾人偷晒啲錢

941 回覆
210 Like 981 Dislike
你對法國既認知咪就係自己囉
講乜春啫on9仔
我咪講我自己好鐘意巴黎囉
仲乜尻呀你
諗住巴黎同倫敦香港咁安全

多謝笑話一則

見到查一查先知原來上次去巴黎住北站附近
但景點治安仲差過北站

只係試過比人呃找錢嘢
真呀清
我有個同事法藉
寧願香港生b 點都唔返去法國生
根本就痴線 好多人偷野 意大利都係
電話都偷鳩埋你 重apple pay
基本上個個巴打去完都負評咁濟
但都有人堅持吹奏話巴黎浪漫

講真要浪漫去法國小鎮啦,大把都浪漫,無咁多黑鬼,民風純樸
係巴黎行二步都要防呢樣果樣,重浪乜鬼漫
咁小鎮還小鎮
巴黎還巴黎嘅
收好自己財物下,有啲人好似我咁分得開黑人Gyps 獨立咁去自己或者同朋友漫遊個城市,recall 歷史事件,recall小說,睇畫,去盧浮宮等熟悉希臘神話嘅friend跟住啲畫講故仔;
又explore巴黎作為歐洲第三大(?)經濟圈實際係點得黎;玩半日再搵下嘢食。

我諗呢啲purpose本身確實未必match啲剩係去影幾個景點,博物館影張飛1個鐘鬆啲走嗰啲旅客。

搵個花園曬下𥄫女,睇河景,繁華得黎有美感。
未出過城第一次見一班黑人嘅香港人剩係望實班黑人,Err,都情有可原嘅
承上,鍾意睇好多歷史
(唔係揭兩三頁the third reich就話自己係歷史撚嗰種…)
尤其係中古歐洲史、殖民歷史嘅
有幾多個會好唔鍾意巴黎,然後因為污糟多黑鬼所以去一次就算
巴黎不嬲都唔安全腦何在
哩啲又唔計個啲又唔計, 土生土長local既意見又唔計, 都唔知佢計乜。所以ching你明點解我話佢係傻閪啦
其實報警呢樣野係得香港人先鍾意做

我有類似你既經驗 果時係澳洲ATM排隊
我即時發現果陣 個賊仔仲響我後面扮野排隊
我問佢係咪偷左我銀包佢死口唔認

我已經唔理即刻捉住佢叫佢拎返出黎
講多兩講 佢都唔認想爭扎走
兼出手 之後我還拖,兩個係條街打交

之後有途人報警定咁岩有巡警
拉開我地兩個兼制服我地
我即刻講話佢偷左我野兼出手打人

之後係佢身上搵到我銀包捉走左佢
當場放我走冇拉我打鬥
你一開波話報警
我係個賊都唔會on99同你企係到等個警察到啦

你一定要同佢糾纏 或者 打鬥
咁先容易吸引到人地介入/報警
首先去呢D地方基本上一定係分散袋錢,
就算比人偷都只會係細數目

人在外地纏鬥就免啦, 一陣人地拎把刀或槍你就GG
連登仔個個葉師傅上身,要一打十
比錢點攞。。。
每日淨係攞少少cash放係銀包(HKD200左右)
我個帽都係放d垃圾野

試過比人打開,無野好偷
拎手機出嚟影相會唔會好危險
覺得將個背囊咩前面好似好刻意 反而成為目標?
你放後面真係睇唔到㗎
基本上去呢啲地方旅行都係要小心啲
背囊放前面抱實 錢分幾個位放

不過巴黎都未算最地獄
西班牙同比利時再危險啲
去西班牙嗰陣連啲當地人都將背囊放前面,無一個例外
我都未遇過,倫敦唔好嘅真係地鐵成日壞又收唔到電話囉
其實只要一開頭用當地語言打招呼再講返英文就會好好多
每個地方都係
嚟咗巴黎3日
發覺個個背囊都係放後面
未見過偷野搶野

同連登講嘅
係兩個世界
可能係

日日都有新聞斬人

一星期強姦,打劫,網上詐騙

香港真係好安全,有國安法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞