啱啱喺巴黎俾人偷晒啲錢

941 回覆
210 Like 981 Dislike
肯定無
我喺巴黎讀緊書 因為我係有English course
但有陣時同啲local學生傾偈 佢話佢哋can’t speak English
比人圍點走得甩?
岩岩講到班法國人好撚正確
又類比香港人外遊講英文=大陸人講普通話
而家又變番中立撚
反駁唔到d論點?
巴黎垃圾城市出撚晒名
周街都係小偷賊仔
地方污糟 一地屎尿
D嘢食又唔乾淨 食完肚痛

無錯
其實係香港比人打荷包

都係咁上下處理

最多係同你睇cctv

但私人公司唔比你睇又得架喎
全身U記
其實都係睇果期邊到收得多難民
同意識法文玩先正

起碼可以同人交流
希臘奶過野 好彩個袋位係差電器
法國佬同英國佬世仇嚟,開口第一句唔係講Bonjour可能真係識英文都唔想答你
你腦霧定精神錯亂
幾時有話法國人「好撚正確」
明明我有個reply係屌鳩巴黎浪你老母個漫
似係你唔夠人講扣帽子多d喎
你呢d衝動撚個腦坐住
一嬲就唔識思考
鬧都淨係敢上連登鬧
真係笑撚死人
樓主就咁係supermarket俾人偷野都算防不勝防
2022年係連登仲見到有人話俾手繩黨簽名黨纏
呢啲講左十幾年明目張膽既招數都唔識急步走避開係咩意思
好多香港人係安全環境長大去到外國以為條街咁多人係偷都唔會揀我啦
冇意識到自己又Asian 又遊客裝又周圍放啲貴重物品
咁大件魚腩唔偷都對唔住自己啦
佢發現拎唔走我d野下站自己走左

講比人圍係誇張左少少,但佢肯定有同黨係附近,上一站上車下一站一齊走,睇得出係一伙
試過去成星期keep住拎腳架
擺3米距離外自拍都無事
果時幾撚驚啲黑鬼搶完就麥總式狂奔跑走
唯有小心囉同交叉換sd card back up
機無左最多都係claim保險
無錯,因為我上個月都一樣比人偷左銀包無左3百歐,5張銀行卡,仲有同條女既合照

好彩無裝住身份證
我covid 前喺巴塞俾人秒偷電話,報警只係為左拎cert claim insurance ,無計
瑞士好正啵
因為你唔係遊客look姐
掛住部相機 拖住個gip 停係路中心google下 就會比班黑力架睇中啦
冇撚興趣追番上面睇 太撚多
但係有類比香港人外地講英文=大陸人講普通話
已經好撚On9
即係當地人識英文都唔撚同你講 耍鳩你就好撚正確
我試過係比利時布魯塞爾比個細路偷電話,不過比我發現所以我即刻攬住佢係佢手上搶返個電話再用排雲掌推開佢

我唔知附近有冇同黨,但佢果一刻係得佢一個,我見佢係細路以為佢想搵我玩我放低左戒心,點知我feel到佢撩我條褲,部電話就冇左好彩發現到一野搶返
係 大喼嚟 佢覺得難啲偷掛 嗰陣話晒都係光天化日嚟
腰包貼肚 裝cash/passport/後備debit card/credit card

盡量用debit card 少帶cash, 真係要用cash先由第2個ebanking account轉錢落debit card 之後先去ATM

如果要用credit card 盡量用apple pay/google pay/samsung pay 盡量唔好帶張真卡係身

帶背囊最好有鎖個d款 但入面照樣唔裝重要野
唔好對巴黎人太高期望

不遊客唔識法文情有可願

服務業都會盡量同你講英文

但一開波同佢哋講野用bonjour/Bonsoir 會令佢哋願意同你溝通先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞